REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusiu Šveicarijos Prezidentu Ueli Maureriu. Susitikimo metu šalių vadovai aptarė dvišalį ekonominį ir kultūrinį bendradarbiavimą, Šveicarijos santykius su Europos Sąjunga, artėjantį Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetus. Valstybės vadovė pabrėžė, jog Lietuva ypač vertina tai, kad Šveicarija nepripažino Baltijos šalių sovietinės okupacijos, ir padėkojo šios šalies vadovui už nuolatinį palaikymą ir finansinę paramą. Vien tik 2007–2012 metais mūsų šaliai skirta per 150 milijonų litų. Didžioji dalis panaudota sveikatos apsaugos sektoriuje, ypač gerinant nėščiųjų ir naujagimių priežiūros ir paslaugų kokybę bei prieinamumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo nepriklausomybės atkūrimo pradžios Lietuva jautė tvirtą Šveicarijos paramą. Padedant šiai šaliai, ne viena mūsų gydymo įstaiga tapo kokybiškesnė ir prieinamesnė. Nors Lietuvos mokslininkų sukurti lazeriai yra naudojami Šveicarijos moksliniuose tyrimuose ir laikrodžių gamyboje, šiandien vis dar turime daug neišnaudotų bendradarbiavimo galimybių“, – sakė šalies vadovė. Kalbėdama apie ekonominį bendradarbiavimą, Prezidentė pabrėžė, kad pernai Lietuvos eksportas į Šveicariją išaugo ketvirtadaliu, o importas – 27 procentais, tačiau pagal investicijas mūsų šalyje Šveicarija užima tik 14-ą, o pagal prekybos apimtį – tik 27-ą vietą. Tai, pasak šalies vadovės, yra akivaizdus įrodymas, kad abi šalys neišnaudoja ekonominio bendradarbiavimo potencialo, todėl svarbu paraginti šveicarus nebijoti investuoti Lietuvoje – šalyje, kurios ekonomika yra sparčiausiai auganti Europos Sąjungoje.

Kalbėdama apie galimus sektorius investicijoms, Prezidentė išskyrė ne tik aukštąsias technologijas, bet ir tekstilės, baldų ir maisto pramonę. Šveicarijos, kuri nuolat pabrėžia gerų santykių su Europos Sąjunga svarbą, vadovui Lietuvos Prezidentė pristatė mūsų šalies pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetus. Šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuvos pirmininkavimo metu bus siekiama pradėti Europos Sąjungos derybas su trečiosiomis šalimis dėl informacijos keitimosi, kad būtų išvengta mokesčių slėpimo ir piktnaudžiavimo mokesčių lengvatomis. Šveicarija yra viena pagrindinių Europos Sąjungos partnerių, pasirašiusi dvišalio bendradarbiavimo susitarimus. Šioje šalyje galioja didžioji dalis ES teisyno. Nuo 2009 metų Šveicarija priklauso Šengeno zonai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų