REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1953 metais birželio 2-ąją pasaulis pasitiko naują karalienę – Elžbietą II-ąją. Visi politikos ekspertai sutinka, kad kuo ilgiau valdo Elžbieta II, tuo didesne legenda tampa. 60-ojo karaliavimo jubiliejaus sulaukusi monarchė Didžiojoje Britanijoje yra populiaresnė nei kada nors anksčiau. Gal dar ir todėl, kad ji kraštiečiams vis dar yra mįslė. „Huffington Post“ pateikia 10 įdomiausių faktų apie Jungtinės Karalystės valdovę.

REKLAMA
REKLAMA

1. Karalienė ir Edinburgo hercogas Bekingemo rūmuose pradėjo rengti nedidelius, neformalius priešpiečių pobūvius, skirtus susitikti su nusipelniusiais įvairių profesijų, verslo ir kitais visuomenės atstovais. Pirmieji priešpiečiai įvyko 1956 m. gegužės 11 d., ir ši tradicija tęsiama ligi šiol. Dažniausiai juose dalyvauja 6–8 svečiai ir du karalienės aplinkos atstovai.

REKLAMA

2. Valdymo laikotarpiu karalienė gavo daugybę neįprastų dovanų, tarp kurių buvo ir įvairių gyvūnų. Retesnius gyvūnus, tokius kaip jaguarai ir tinginiai iš Brazilijos bei du juodieji bebrai iš Kanados, karalienė atidavė Londono zoologijos sodui. Karalienė taip pat yra gavusi dovanų ananasų, kiaušinių, dėžutę sraigių kriauklių, klevų giraitę ir 7 kg krevečių.

3. Karalienė yra išsiuntusi daugiau nei 280 tūkst. telegramų Jungtinėje Karalystėje ir Tautų Sandraugoje gyvenančioms poroms, švenčiančioms deimantines vestuves (60 metų).

REKLAMA
REKLAMA

4. Tikrasis karalienės gimtadienis yra balandžio 21 d., bet oficialiai jis švenčiamas birželį.

5. Valdymo metu karalienė turėjo daugiau nei 30 korgių veislės šuniukų (Velso veislės šunys), pradedant Susan, kurią ji gavo dovanų 18-ojo gimtadienio proga 1944 metais. Dauguma jų buvo tiesioginiai Sjuzan palikuonys. Šiuo metu karalienė turi penkis korgius Emmą, Linnet, Monty, Holly ir Willow. Karalienė taip pat išvedė naują šunų veislę, žinomą kaip „dorgi“, kai vienas iš Jos Didenybės korgių buvo sukergtas su princesės Margaretos taksu Pipkin. Šiuo metu karalienė turi keturis dorgius – Cider, Berry, Candy ir Vulcaną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Karalienė tęsia ilgametę karališkosios šeimos lenktyninių karvelių varžybų tradiciją, kuri kilo 1886 m., kai Belgijos karalius Leopoldas II padovanojo lenktyninius karvelius britų karališkajai šeimai. 1990 m. vienas iš karalienės paukščių dalyvavo Pau varžybose ir atskrido pirmas, o po varžybų buvo pavadintas „Sandringemo žaibu“. Domėdamasi šia sporto šaka karalienė tapo daugelio lenktynių organizacijų, tarp jų ir karališkosios karvelių lenktynių asociacijos (Royal Pigeon Racing Association), globėja.

7. Karalienės vestuvių žiedas buvo pagamintas iš Velso aukso, atvežto iš Clogau St. David kasyklos, esančios prie Dolgellau. Oficialųjį vestuvinį tortą pagamino „McVitie and Prince Ltd“, panaudodami produktus, kuriuos vestuvių proga karalienei padovanojo australų skautės. Karalienė turi didelę juvelyrinių dirbinių kolekciją, dauguma jų paveldėti ir padovanoti karališkieji brangakmeniai, tarp jų ir didžiausias pasaulyje rožinis deimantas. Tarp gerai žinomų dirbinių yra deimantų sagė, kurią 1954 m. padovanojo Australijos vyriausybė; didelių kvadratinių akvamarinų ir deimantų vėrinys bei auskarai, kuriuos padovanojo Brazilijos ambasadorius karūnavimo proga ir kuriuos karalienė segėjo per valstybinį vizitą į Prancūziją 2004 metais.

REKLAMA

8. Jaunystėje, Antrojo pasaulinio karo metais, karalienė vaidino daugelyje pantomimos spektaklių. Tarp jos atliktų vaidmenų – Princas Florizelis „Pelenėje“ 1941 metais. Pantomimos spektakliai kasmet vykdavo Vindzorų pilies Vaterlo salėje.

9. Formaliai karalienė tebėra eršketų, banginių ir delfinų, gyvenančių Jungtinės Karalystės vandenyse, savininkė. Pagal statutą, įsigaliojusį 1324 m., valdant Karaliui Edwardui II, „Karaliui taip pat priklauso… banginiai ir eršketai, esantys jūroje ar kur nors kitur Karalystės valdose“. Šis statutas tebegalioja ir šiandien, o eršketai, jūros kiaulės, banginiai ir delfinai laikomi „karališkomis žuvimis“. Jeigu jos pagaunamos trys mylios nuo Jungtinės Karalystės krantų arba išmetamos į krantą gyvos ar nugaišusios, į jas karūnos vardu galima pareikšti pretenzijas. Dažniausiai, atvežtas į uostą eršketas parduodamas įprastu būdu, o pirkėjas, parodydamas lojalumą, prašo karalienės suteikti garbę ir jį priimti.

10. Karalienė pirmą kartą stebėjo futbolo rungtynes per FA taurės finalą 1953 metais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų