REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar, Pasaulinę nerūkymo dieną, atminimo marškinėlius ir suvenyrus su užrašais „Gimęs nerūkantis“ gavo penktadienį Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje gimę keturi kūdikiai – dvi mergaitės ir du berniukai. Šiaulių sveikatos biuro specialistai ragino niekada nepradėti rūkyti, o tėvelius – atsisakyti žalingo įpročio, jeigu jį turi.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia akcija vyksta visuose Lietuvos miestų gimdymo namuose. Šių metų akcijos šūkis – „Leiskit gimti ir augti sveikam“.

REKLAMA

Medikų paskelbti duomenys rodo, kad trečdalis perinatalinių mirčių, kai vaikas miršta dar įsčiose, yra nulemtos motinų rūkymo. Vaikai, kurių mamos rūko nėštumo metu, dvigubai dažniau miršta nuo staigios kūdikių mirties sindromo.

Rūkančios mamos dvigubai dažniau nei nerūkančios gimdo prieš laiką, o naujagimiai būna mažesnio svorio. Mamų rūkymas iki 30 procentų padidina apsigimimų ("kiškio lūpos“, „Vilko gomurio“ ir kt.) riziką. Be to, rūkančioms ir krūtimi maitinančioms mamoms pasigamina daug mažiau pieno, nes nikotinas slopina prolaktino gamybą. Taip pat įrodyta, kad rūkančių mamų vaikai dažniau serga peršalimo ligomis, bronchitu, bronchine astma.

Dėl rūkymo sukeltų ligų Lietuvoje kasmet miršta apie 7000 žmonių.

„Šiaulių krašto“ inf.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų