REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Turkijoje tęsiasi kruvini susidūrimai tarp policijos ir protestuotojų

Turkai: premjere, gerbk mūsų teises (atnaujinta 18.25)

Stambule toliau tęsiasi policijos ir protestuotojų susirėmimai, kurių mastas vis auga. Neoficialių šaltinių teigimu, tikslus sužeistųjų bei suimtųjų skaičius nežinomas; manoma, kad jau žuvo mažiausiai du žmonės. 

REKLAMA
REKLAMA

Stambulo balsas skamba vis garsiau ir garsiau. Policija siekia užkirsti kelią Taksimo aikštės link, bet protestuotojų minios garsiai skanduodamos, plodamos rankomis, mušdamos būgnus plūsta iš visų miesto pusių; keltai, perpildyti žmonių, kursuoja iš azijinės miesto pusės europinės dalies, kurioje ir vyksta pagrindiniai įvykiai, link. Vis daugiau ir daugiau žmonių prisijungia prie protesto. Visas Stambulas išėjęs į gatves, o tie, kurie pasilikę namie, internete aktyviai dalinasi naujienomis su likusiu pasauliu.

REKLAMA

Protestuotojus mėginama sustabdyti be perstojo purškiant ašarines dujas, šaudant vandens patrankomis, iš malūnsparnių mėtant ašarinių dujų bombas ne tik Taksime, bet ir aplinkiniuose rajonuose. Internetas mirga nuo žinučių, pranešančių, virš kurių vietų mėtomos ašarinių dujų bombos, kuriose miesto vietose situacija prasčiausia, kokiomis priemonėmis apsisaugoti nuo dujų poveikio, žmonės skatinami užsirašyti kraujo grupę ant rankų, rašoma, kur budi daktarai, kur dalinamas maistas, dujokaukės.

REKLAMA
REKLAMA

„Prireikus galite naudotis mūsų vandeniu, internetu, tualetais – mūsų durys atviros“ – skelbiama Stambulo kavinių, restoranų, naktinių klubų interneto puslapiuose; universitetai, viešbučiai taip pat atvėrė duris protestuotojams – juose teikiamas prieglobstis, pirma medicininė pagalba, dalinamas maistas ir vanduo.

Priartėjusius prie Taksimo aikštės protestuotojus tuoj pat pasitinka šūviai iš vandens patrankų ir ašarinių dujų kamuoliai, protestuotojai išsklaidomi, bet tuoj pat vėl susigrupuoja ir iš naujo bando užtvindyti Taksimo aikštę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visi žmonės palieka namus, šimtai tūkstančių žmonių veržiasi susigrąžinti Gezi parką“ – skelbia „Halk TV“, vienintelė iš Turkijos televizijų, tiesiogiai transliuojanti įvykius iš Taksimo aikštės.

-------------

Dar vienas Balsas.lt redakciją iš Turkijos pasiekęs elektroninis laiškas prasidėjo prašymu netylėti ir padėti. Pasak Yargı Fırat Bildircin, policija su protestuotojais ne tik labai brutaliai elgiasi, bet paprasčiausiai bando juos nužudyti. Puolami ne tik aktyvūs ir policijai besipriešinantys protestuotojai, bet ir proteste tiesiogiai nedalyvaujantys asmenys. 

REKLAMA

Klipe matyti baltus marškinius vilkintis polcininkas, kuris muša jau sugautą protestuotoją.

Policija užpuola kavinėje pietaujantį asmenį.

http://www.youtube.com/watch?v=dEtBM7wCr3E

--------------

Balsas.lt redakcija gavo laišką nuo žurnalisto Tolga Kapış iš Turkijos, kuriame jis aiškina Stanbulo įvykius. 

Pasak T. Kapış, pirmiausiai žmonės norėjo apsaugoti aplinką nuo valdžios savivalės.

"Po pirmų trijų protesto dienų valdžia, norėdama išvaikyti protestuotojus, ėmė naudoti jėgą. Tuo pasipiktinusi visuomenė išėjo į gatves ir dabar protestuoja jau 50 tūkst. žmonių. Kad būtų sustabdyta informacija apie įvykius Stambule, ne tik tyli televizijos kanalai, bet ir yra blokuojamas mobilus ryšys. Policija naudoja įvairių dujų bombas, šaudo guminėmis kulkomis" , - rašo laiške vyras.

REKLAMA

Taip pat pabrėžiama, kad protestas dabar stipriai nukreiptas prieš valdžią. "Mes nenorime turėti tokio viceprezidento. Jis yra žudikas ir diktatorius. Jis ketina įvesti religines taisykles ir paversti mus naujuoju Iranu. Jis nesutinka spręsti Sirijos klausimo. O dabar jis stengiasi užčiaupti mūsų burnas dėl atominės energijos ir naikina mūsų aplinką..."

Žurnalistas prašo dalintis šia informacija.

--------------

Protestuotojai renkasi ir į Besiktas aikštę, kuri yra į vakarus nuo Taksim aikštės. Policija toliau naudoja dujų bombas ir vandens patrankas bandydami išstumti protestuototjus iš Gezi parko. Taksim metro stotelė kaip ir įėjimai į Taksim aikštę yra uždaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt pavyko susisiekti su Stambule studijuojančia lietuve. "Stambule pragaras, tačiau Turkijos televizijos tyli - transliuoja programas vaikams ir kulinarines laidas; tik vienintele Turkijos televizija transliuoja ivykius tiesiogiai. O žmones visą naktį grojo puodais ir keptuvem, mirguliavo langų šviesomis stovedami balkonuose ir plūdo į gatves",- pasakojo mergina.

Nuoroda į tiesioginę transliaciją: http://www.etvizler.com/2012/10/halk-tv-izle.html

---------------

Protestuotojai jau 4 dieną nesitraukia iš Gezi parko – tai protestas prieš planus pertvarkyti šią Taksim aikštės dalį. Stambulo teismas vėliau nurodė laikinai sustabdyti mėdžių rovimą.

REKLAMA

Tačiau visuomenė yra pasipiktinusi premjeru Recepu Tayyipu Erdoganu ir neramumai išplito į Ankarą ir kitus šalies miestus (Bodrum, Konya ir Izmir).

JAV jau pareiškė savo susirūpinimą dėl didelio nukentėjusių protestuotojų skaičiaus. “Tikime, kad Turkijos ilgalaikis stabilumas, saugumas ir gerovė geriausiai gali būti garantuoti palaikant fundamentalias saviraiškos, susirinkimo ir būrimosi į organizacijas laisves. Būtent tokias laisves demonstruoja šie protestuotojai” , - teigė valstybės departamento atstovė Jen Psaki.

Pasak korespondentų, aplinkosauginis protestas tapo nukreiptu prieš valdžią protestu.

Kol kas pranešama apie 12 sužeistųjų, apie 60 žmonių suimta. Pranešama ir apie nukentėjusius užsieniečius, žiniasklaidos atstovus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų