REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Visuomenės saugumą užtikrinti turintys pareigūnai toliau jaučiasi nei pakarti, nei paleisti. 2008-2012 metų Nacionalinio pareigūnų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas per protesto akciją prie prezidentūros sakė, kad politikai turi pagaliau apsispręsti ir susidėlioti prioritetus. Anot jo, galbūt Lietuvos pirmininkavimas ES padės priimti ryžtingesnius sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA

- Pareigūnų protestai seka vienas po kito. Tačiau galbūt reikėtų imtis radikalesnių priemonių, kad pagaliau pavyktų atkreipti dėmesį?balsas.lt paklausė V. Bako.

REKLAMA

- Iš tikrųjų, pareigūnų surengta protesto akcija prie prezidentūros yra gana stiprus ultimatiumas. Prezidentė ilgą laiką negirdėjo žmonių balso, todėl dabar, kaip Lietuvos pirmininkas ES yra visiškai ant nosies, tikimės, kad ji įsiklausys į visuomenės saugumo problemas.

Turėjome tarptautinę konferenciją neseniai, kurioje dalyvavo įvairių šalių pareigūnų atstovai. Galiu pasakyti, kad tam tikros vertybės Europoje yra kitaip suprantamos nei Lietuvoje. Iš tikrųjų Europa buvo kuriama žmogui, o ne statistikai ar kokiems skaičiams, ar fiskalinei politikai.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl norisi pasakyti visiems europiečiams, kad iš tikrųjų tos europinės vertybės nėra korupcija, nėra skurdas, nėra tas didelis atotrūkis tarp žmonių. Ketinama pradėti protesto akcijų seriją, kad tas nuostatas, kuriomis žavisi didžioji visuomenės dalis ir mitus apie Lietuvą kurianti žiniasklaida – nėra tokios, kokios pateikiamos Europos politikams.

- Apie kokias konkrečiai nuostatas kalbate?

- Kalbu apie žmonių ir viešojo sektoriaus skurdą. Tikrai nėra normalu, kai policininko vaikas mokyklos valgykloje turi prašyti nemokamų pietų. Tai tapo kasdienybe. Policininkas, kuris saugo demokratiją (kaip suprantama Europos šalyse) negali būti skurdžiumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manome, kad šalies prezidentė turi itin daug galių, tiesioginį poveikį. Jos žinioje yra visos jėgos struktūros, todėl jos pareiga yra ne tik nurodinėti ar reikalauti, bet ir duoti. Ji privalo pasirūpinti tuo, kad pareigūnas tarnautų oriai. Tokios yra europietiškų šalių vertybių.

- Ką turi užsienio kolegos, ko negauna Lietuvos pareigūnai?

- Iš tikrųjų darbo sąlygos, kuriomis Lietuvoje dirba pareigūnai yra apgailėtinos. Viešnia iš Švedijos apžiūrėjo Vilniaus 6-ąjį policijos komisariatą ir pasakė, kad jų šalyje tokia įstaiga būtų uždaryta. Nesvarbu, kad yra nukentėjusieji, jog reikia reaguoti į įvykius, bet negalima žmonėms dirbti tokiomis sąlygomis.

REKLAMA

Antras dalykas, žmonės pamatė, kad pareigūnai yra ant skurdo ribos. Tas užsienio svečiams nėra suprantama. Pavyzdžiui, Vakaruose policininkai nelaukia pensijos, jie nori, kuo ilgiau tarnauti visuomenei.

- Ko reikėtų, kad pavyktų įsivažiuoti į normalesnį darbo ritmą?

- Nesakome, kad pakaktų tik padidinti atlyginimus ir problemos išsispręstų. Skurdas yra apėmęs visą sistemą. Reikia sutvarkyti visą infrastruktūrą, kuri apima darbo aplinką, pareigūnų atlyginimus. Turi būti kompleksinė veiksmų programa.

Politikai turi vieną kartą aiškiai pasakyti, ko jie tikisi iš teisėsaugos sistemos. O dabar mėtomos tokios frazės, kad nepaisant finansavimo, pareigūnai vis tiek turi dirbti. Tai yra visiška nesąmonė. Jei politikai nesugeba nusistatyti prioritetų, nesupranta, kad esame Europos dalis – tada yra kažkas negerai.

Šalia finansavimo turi būti numatytos priemonės – pradedant nuo pareigūnų rengimo sistemos, jų motyvacijos ir baigiant jų integracija į darbo rinką, kai jie baigia mokslus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų