REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje 86 metų Levas Leščičinas kaltintas dalyvavęs Ukmergėje gyvenusios Pisčikų šeimos trėmime.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgęs į garbų kaltinamojo amžių bei į tai, kad L. Leščininas gailisi dėl ankstesnių įvykių, į kuriuos jį įtraukė tuometinė sovietinė sistema, teismas skyrė senoliui priemonę nekeisti gyvenamosios vietos ir atsiprašyti Pisčikų šeimos palikuonių.

REKLAMA

L. Leščininas sunkiai juda po keturių insultų. Teisme vos kalbantis kaltinamasis sakė, kad atvyko į Lietuvą iš Rusijos, mokėsi milicijos mokykloje, o vėliau buvo paskirtas Ukmergės milicijos vyresniuoju tardytoju.

"Tada vykdžiau nurodymus, kuriuos gaudavau iš viršininkų. Įsakymo nevykdymas reiškė sušaudymą", - tikino L. Leščininas.

Vyriškis stebėjosi, kad praėjus daugeliui metu Lietuva niekaip negali atsikratyti praeities šydo: "Juk buvo tada tokia sistema, prieš kurią einant tokias pareigas neįmanoma buvo atsispirti".

REKLAMA
REKLAMA

Bylos duomenimis, 1950 metų spalį Ukmergės milicijos vyresnysis tardytojas atvyko į Ukmergės apylinkėse gyvenusio ūkininko Stasio Piščiko namus ir pranešė, kad jis su šeima - žmona ir šeši vaikai - tremiamas į Tomsko sritį.

Vėliau apie įsakymo vykdymą vyriškis nurodė raporte viršininkams, kurie atliko išbuožinimo operacijas Lietuvoje.

Iš šešių Piščikų vaikų, ištremtų į Tomską, gyvi liko keturi. Yra miręs pats ūkininkas S. Pisčikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų