REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po to, kai atliekų tvarkymo įmonė „Ekonovus“ į greta Ukmergės esantį Bugenėlių mišką, kaip manoma, suvertė 45 tonas šiukšlių, valdžia griežtina sankcijas už panašias veikas.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas vadovas Rolandas Masilevičius situaciją komentavo lakoniškai. „Yra surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, byla teisme. Aš pats esu išvykęs, bet mano žiniomis šiukšlės jau išvežtos ir teritorija sutvarkyta“, - portalui balsas.lt sakė R. Masilevičius.

REKLAMA

Aplinkos ministras, partijos Tvarka ir teisingumas atstovas Valentinas Mazuronis teigia, kad šiukšlių mėtytojams ateitų sunkūs laikai, jei visuomenė tam būtų nepakanti. „Trečiadienį (gegužės 29 dieną, - balsas.lt) pasirašiau įsakymą, kurį prieš tai suderinau su žemės ūkio, soacialinės apsaugos ir darbo, vidaus reikalų ir krašto apsaugos ministerijomis, nes taip reikalauja procedūros. Anksčiau viskas buvo reglamentuota sudėtingai, o dabar šiukšlinimas bus traktuojamas, kaip žala gamtai. Suskirstome atliekas į tris kategorijas ir pagal tai reglamentuojame baudas“, - sakė ministras portalui balsas.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal V. Mazuronio įsakymą, už šiukšlių iki trijų šimtų gramų išmetimą bet kam grės prievolė atlyginti gamtai padarytą žalą iki 500 litų, o didesnio masto atliekos skirstomos į pavojingas ir nepavojingas. Už nepavojingų atliekų išmetimą grėstų 15 000 litų už toną. Iš to, kuris išverstų į gamtą pavojingas atliekas, būtų reikalaujama žalos atlyginimo – po 36 000 litų už kiekvieną tokių šiukšlių toną.

Pasak V. Mazuronio, administracinės baudos, kuri yra santykinai nedidelė, išvengti nepavyktų jokių būdu, tačiau pagautas pažeidėjas turės pasirinkimą – atlyginti žalą arba pats likviduoti padarinius ir įrodyti, jog žala nepadaryta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia, kaip su žuvimis, kurios pagautos neteisėtai. Jei jos dar gyvos ir jas galima paleisti – bus tik bauda. O jei jau išdarinėtos – atsakysi už žalą gamtai. <...> Jei Tamstą užfiksuos išverčiant padangas miške – galėsi rinktis – pats išsiveži ir pasielgi, kaip reikia (tada lieka tik bauda) arba atlygini žalą gamtai“, - aiškino ministras.

Pasak V. Mazuronio, svarbus yra ir bausmės neišvengiamumo klausimas. „Svarstome, kaip padaryti, kad kiekvienas šiukšlintojas būtų užfiksuotas, kad mūsų inspektoriai turėtų įgaliojimus pradėti tyrimus ir pan. Galima keisti ir Administracinės teisės pažeidimų kodeksą, bet ten prasideda ilga daina. Teisingumo ministerija imasi analizuoti ar tokio dydžio proporcinga kitoms kodekse numatytoms nuobaudoms ir t.t. Tad mes ir bandome eiti kitu keliu. Labai reikia visuomenės nepakantumo šiukšlinimui”, - sakė V. Mazuronis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų