REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geriau dirbti už dyką gerai valdomoje bendrovėje, nei už didelius pinigus – blogai valdomoje, mano „Cgates“ vadovas Paulius Dambrauskas.

Geriau dirbti už dyką gerai valdomoje bendrovėje, nei už didelius pinigus – blogai valdomoje, mano „Cgates“ vadovas Paulius Dambrauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su P. Dambrausku susitinkame vos prieš pusmetį įrengtame naujame interneto ir televizijos tiekėjo „Cgates“ biure, kur laukiamasis panašesnis į tipinę amerikietišką kavinę su odinėmis sofomis nei į 200 darbuotojų turinčio interneto ir televizijos tiekėjo patalpas. Jaunas, šnekus ir optimistiškas – tokį pirmą įspūdį palieka pašnekovas.

REKLAMA

Karjeros kelias

P. Dambrauskas pirmuosius karjeros žingsnius žengė baigęs pirmąjį kursą universitete. „Tėvai labai aiškiai pastebėjo, kad atėjo vasara, baigtas pirmasis kursas, pinigų pertekliaus nėra, o aš – stiprus vyrukas ir gal norėčiau padirbėti statybų sektoriuje“, – prisimena pašnekovas.

Statybų aikštelė P. Dambrausko netraukė, todėl įsidarbino buhalteriu nedidelėje turizmo agentūroje: „Buvo labai juokinga, nes universitete dar nebuvome baigę net buhalterijos pagrindų. Tačiau išdirbau ten beveik metus, įveikiau VMI, „Sodros“ patikrinimus – tai suteikė tokius gerus skaičiukų pagrindus, kurie daug kur gyvenime pravertė.“

REKLAMA
REKLAMA

„Cgates“ vadovas buvo aktyvus studentas – dalyvavo jaunimo organizacijos AIESEC veikloje, vadovavo Vilniaus skyriui. Per šią organizaciją sutarė dėl stažuotės Kanadoje, tačiau, pasak jo, tai buvo pirmoji neįvykusi tarptautinė karjera, mat nepatogiai susidėliojo datos, galiausiai teko metus praleisti universitete, o per tą laiką gavo įdomų darbo pasiūlymą.

„Išėjau dirbti pas suomių kompiuterių didmenininkus „Instru Data“. Tuo metu jie buvo pirmieji regione pardavinėjantys HP, IBM ir „Compaq“ produktus. Įsidarbinau rinkodaros koordinatoriumi Baltijos šalims ir šiaurės vakarų Rusijai. Tai buvo pirmasis darbas vakarietiškoje įmone – labai smagi patirtis, draugiškas kolektyvas, iki šiol susitinkame“, – sakė P. Dambrauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po trejų metų „Instru Data“ pašnekovą perviliojo „Bitė“: „Pradėjau dirbti produktų vadybininku, vėliau vadovavau skyriui, kuris užsiėmė rinkos tyrimais, tada grįžau vadovauti produktų skyriui. Vėliau tapau rinkodaros direktoriumi ir galų gale – generalinio direktoriaus pavaduotoju privatiems klientams, rinkodarai ir valdybos nariu.“

Būtent dėl nuolatinio kilimo karjeros laiptais devyneri metai „Bitėje“ P. Dambrauskui neprailgo. Išėjęs iš šio mobiliojo ryšio operatoriaus pareigų pašnekovas jautėsi tiek įkrautas žinių ir gebėjimų, kad galėjo padaryti bet ką. Sulaukė beveik 20 darbo pasiūlymų, tačiau nė vienas nepatraukė akies, todėl nusprendė pabandyti kažką savo.

REKLAMA

„Išėjus iš „Bitės“ buvo labai gera ištrūkti iš didelių struktūrų, pergrūstų kalendorių ir ateiti į „startup’ą“ („ActiveSec“ – aut. past.), kažką padaryti, parduoti – nusileisti į paslaugą kūrimą, į pačią pradžią. Labai smagus periodas, tačiau pradėjau jausti, kad trūksta žmonių ir bruzdesio“, – teigė jis.

Per krizę stojo prie vairo

Tuomet P. Dambrauską pasiekė „Vigintos“ – dabartinės „Cgates“ – pasiūlymas. Pasak jo, tai buvo pakankamai maža įmonė, kuriai akcininkai iškėlę ambicingų tikslų. Į vadovo kėdę pašnekovas sėdo per krizės įkarštį 2009 metų pabaigoje.

REKLAMA

„Buvo krizė, bet mes ją išgyvenome nemažindami atlyginimų darbuotojams. Aišku, peržiūrėję procesus radome, kur sutaupyti. Pirmaisiais metais daug tvarkėmės, bet nebuvo sudėtinga tai daryti, nes jau galėjome skinti žemai kabančius vaisius“, – prisimena jis.

Anot „Cgates“ vadovo, krizė iš dalies net padėjo, nes tapo lengviau priimti tam tikrus sprendimus: „Kaip pradedi kažką tvarkyti, tai reikalauja daug daugiau aiškinimo, kai viskas aplink gerai. Žmonėms tai priimtina, nes jie nori būti sėkmingos įmonės dalimi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, P. Dambrauskas iš pradžių neišvengė personalo kaitos. Juokauja, kad šiandien bendrovėje yra vienas seniausiai dirbančių darbuotojų: „Neatėjau nusiteikęs, kad reikia pakeisti žmones. Tačiau pradėjus dirbti tapo aišku, kad kai kuriems jų trūko noro, gebėjimų dirbti daugiau ar geriau. Tuomet maždaug per pusę metų pasikeitė penki ar šeši man atsakingi vadovai. Kartu su jais atsinaujino ir žemesni hierarchijos laipteliai.“

Naujų vadovų ieškoti nebuvo sunku. Tuo metu „Cgates“ buvo vidutinė įmonė, į kurią gerųjų kompanijų darbuotojai žiūrėjo kreivai. „Tačiau su savimi atsinešiau reputaciją. Vidutinio lygio žmonėms siūlėme vadovaujamas pozicijas, tai jiems buvo patrauklu. Dabar samdome daug jaunų žmonių. Net mieliau ieškome ką tik baigusiųjų mokslus nei iš blogai valdomų įmonių, nes tokių darbuotojų požiūris keistas, kad galima tinginiauti, o jį labai sunku pakeisti“, – sako P. Dambrauskas.

REKLAMA

Dydis – svarbu

Anot „Cgates“ vadovo, telekomunikacijų versle svarbus rodiklis – įmonės dydis: „Jei esi didelis, gali atliekamus pinigus investuoti į patikimesnę įrangą, klientų aptarnavimą, naujus produktus. Kai esi mažas – taupai viskam. Mes jau išaugome iš labai mažiuko lygio į tokį, kai galime dirbti kokybiškai.“

Per 3,5 metų bendrovė įsigijo keturias konkurentes ir šiandien yra antra pagal dydį interneto ir televizijos tiekėja Lietuvoje. P. Dambrauskas sako matantis plėtros galimybių ir besiderantis dėl kitų įmonių įsigijimo.

REKLAMA

„Įvairiais skaičiavimais, internetą Lietuvoje tieka 200–300 įmonių. Faktas, kad tikrai ne visi tai gali daryti kokybiškai. Tikrai daug klientų Lietuvoje galėtų gauti geresnės kokybės paslaugas tapę didesnės grupės dalimi. Matome, kad yra galimybių perimti tuos verslus, nes administracinis aparatas paprastai ištirpdo visą jų pelną. Šiuo metu kalbamės su keliomis įmonėmis, žiūrėsime, ar pavyks susitarti“, – sako jis.

Duoti laisvės

Geriausias receptas motyvuoti darbuotojus – duoti jiems laisvės, mano pašnekovas. „Skandinavų vadovavimo stilius su pagarba žmogui – man labai priimtinas. Arčiausiai širdies daniškas modelis, nes tai gera skandinaviškos pagarbos žmogui ir amerikietiško agresyvumo sintezė. Ji pasireiškia tuo, kad žmonėms suteikiama daug atsakomybės, bet kartu reikalaujama ir rezultatų“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P. Dambrausko nuomone, geri žmonės kūrybinę laisvę paprastai vertina gerai. Tiesa, jis pastebi, kad kartais skandinaviškos įmonės dėl per didelės pagarbos sukuria „užsistovėjusio vandens“ kultūrą.

„Tuomet tie, kurie nori dirbti, mato, kad kažkas tą patį pasiekia nedirbdami. Šis užkratas pasidaro labai blogas. Jei augliuką ankstyvoje stadijoje išpjauni, visiems tik geriau. Laikausi filosofijos, kad reikia žmonėms suteikti galimybę būti atsakingiems už jų sritis ir padėti, kur reikia“, – teigia pašnekovas.

Reikia pailsėti

„Cgates“ vadovas pripažino, kad dirba daug, tačiau visada reikia jausti ribą, kada laikas pailsėti: „Gali dirbti daug valandų, bet vėliau pradeda kristi produktyvumas. Darbe esu matęs daug „sudegusių“ žmonių. Paprastai tai atsitinka su gerais žmonėmis. Kuo geresnis darbuotojas, tuo labiau prie jo limpa darbas – gauna vis daugiau ir daugiau. Jei žmogus neišmoksta gyventi augant krūviui, dingsta motyvacija, noras dirbti.“

REKLAMA

Pats P. Dambrauskas susiruošia pailsėti, kai pradeda jausti nuovargio simptomus: „Juokeliai darosi kandesni, kai esu pavargęs. Tuomet pasiimi kelias dienas atostogų. Ilgųjų savaitgalių, valstybinių švenčių valdymas svarbus, kad išlaikytum šviežumą. Kaip sportininkai važiuoja į fizinio parengimo stovyklas, kad ištvertų sezoną, taip ir vadovams kartais reikia panašių išvykų.“

CV: Paulius Dambrauskas 1999–2008 m. dirbo bendrovėje „Bitė Lietuva“. Prieš palikdamas kompaniją buvo jos valdybos narys, direktoriaus pavaduotojas rinkodarai

REKLAMA

2008–2009 m. „ActiveSec“ buvo atsakingas už verslo plėtrą

Nuo 2009-ųjų eina „Cgates“ generalinio direktoriaus pareigas.

FAKTAI: „Cgates“

„Cgates“ EBITDA pernai siekė 20,6 mln. litų ir per metus didėjo 39,6 proc. Bendrovės pajamos tuo pačiu metu augo beveik 70 proc. ir siekė 51,9 mln. litų.

Pagrindiniai bendrovės akcininkai „Advanced Broadband Ltd.“, UAB „SEB Venture Capital“ ir Pensijų fondas „SEB-stiftelsen, Skandinaviska Enskilda Bankens Pensionsstiftelse“

Įmonė veiklą pradėjo 1991-aisiais, paslaugas teikia 500 tūkst. klientų

Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis „Cgates“ grupė – antroji pagal dydį fiksuoto interneto ir mokamos televizijos paslaugų tiekėja Lietuvoje

 

biuras (Į naująjį biurą bendrovė persikraustė praėjusių metų pabaigoje. Bendrovės nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų