REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Lietuvos pramonininkų konfederacijoje vyko apskritojo stalo diskusija su Europos-Amerikos prekybos rūmų atstovais apie ES ir JAV laisvosios prekybos sutarties galimybes ir grėsmes Lietuvos verslui.

Penktadienį Lietuvos pramonininkų konfederacijoje vyko apskritojo stalo diskusija su Europos-Amerikos prekybos rūmų atstovais apie ES ir JAV laisvosios prekybos sutarties galimybes ir grėsmes Lietuvos verslui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AmCham EU (Amerikos prekybos rūmų Europos sąjungoje, atstovaujančios JAV verslo kompanijas Europoje) generalinė direktorė Susan Danger prieš diskusiją sakė, kad pagrindinis siekis šiuo metu yra užtikrinti efektyvias investicijas ES ir abiejų rinkų dalyviams sudaryti palankias sąlygas verslui.

REKLAMA

„Mūsų organizacijai priklauso 148 kompanijos, atstovaujančios įvairiausius sektorius. Atvykome aptarti svarbiausius prekybos klausimus su Lietuvos valdžia prieš prasidedant pirmininkavimui ES. Tačiau mūsų tikslas yra ne tik išsakyti savo lūkesčius, bet ir išklausyti Lietuvos valdžios prioritetus“, - prieš diskusiją sakė AmCham EU atstovė.

Ji pabrėžė, kad iš Lietuvos valdžios sulaukė didelio dėmesio, turėjo galimybę susitikti su dauguma ministrų ir viceministrų. „Lietuva plačiai atvėrė mums vartus, susitikome su daugybe žmonių, suprantančių ir galinčių kalbėtis, diskutuoti – tai labai svarbu. Kaip matome, Lietuva siekia augimo, patikimumo ir atvirumo Europos rinkoje“, - sakė S. Danger, pripažįstanti, kad abiem rinkoms vis dar kelią nerimą ekonominė krizė. Anot jos, tikimasi, kad JAV ir ES bendradarbiavimas padėtų sumažinti nedarbą ir padidinti investicijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Abi pusės kenčia nuo tų pačių problemų, todėl manome, kad partnerystė ir atviresnė prekyba būtų naudinga abiejuose Atlanto krantuose. Kalbama apie reguliuojamų tarifų dydį, kurie dabar sudaro didelę dalį išlaidų verslui. Tai nebus visiškai tas pats, kas laisva prekyba, tačiau modelis labai panašus. Nors yra keletas spręstinų klausimų, Lietuvos valdžia tokius prekybos santykius labai palaiko, todėl manome, kad viskas pavyks sėkmingai“, - sakė AmCham EU generalinė direktorė.

Geriau mažiau, bet efektyviau

Paklausta, ko tikimasi iš Lietuvos pirmininkavimo ES, S. Danger sakė, kad pirmiausia mūsų laukia Airijos nebaigti darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos laukia didelis iššūkiai, pirmiausia teks užbaigti tai, ko nebaigė airiai savo pirmininkavimo laikotarpiu. Vienas tokių – MFF (Multiannual Financial Framework – ES daugiametė finansinė programa, aut. past.). Nebaigus šio darbo, kiti negalės būti pradėti. Toliau - ES žemės ūkio politikos reforma, Bankų sąjungos rezoliucija, energetikos infrastruktūra, sveikatos apsauga ir daugelis kitų klausimų. Yra apie 170 spręstinų klausimų – akivaizdu, kad visų jų išspręsti nepavyks.

Svarbiausia – nepradėti spręsti naujų problemų, o užbaigti jau pradėtus darbus. Matome, kad sėkmingiausiai ES pirmininkavo tos šalys, kurios ėmėsi to, kas jau „ant stalo“, o ne naujų projektų. Geriau užsibrėžti mažiau, bet įvykdyti", - sakė S. Danger.

REKLAMA

Diskusijoje už uždarų durų numatyta aptarti, kas laukia verslo Europos Sąjungai ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms artėjant prie galimo laisvos prekybos susitarimo, kuriuo muitų tarifų ir netarifinių kliūčių atsisakymas paskatintų prekybą, bet iškeltų kai kurių ūkio šakų įmonių galėjimo konkuruoti klausimą, nes JAV disponuoja pigesniais energetiniais resursais ir žaliavomis.

Apskritame stale dalyvavo Amerikos prekybos rūmų (AmCham EU) įmonės narės AT&T, JPMorgan, Oracle, United Technologies, UPS, Amway bei kitos veikiančios Europos Sąjungoje. Taip pat J.E. Deborah A. McCarthy, JAV Nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė, Ramūnas Vilpišauskas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius, Milda Dargužaitė, „Investuok Lietuvoje“ Generalinė direktorė, Jurgita Apanavičiūtė, Užsienio reikalų ministerijos Prekybos politikos pirmoji sekretorė, Lietuvos pramonininkų konfederacijos pramonės įmonių vadovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų