REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Irma Janauskaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Seimas skubos tvarka pataisė didžiųjų saulės jėgainių energijos supirkimo tarifus. Numatyta, kad nespėsiantiems gamybos pradėti iki liepos, tarifai mažės maždaug tris kartus.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau pakeitę paramos tvarką mažoms saulės jėgainėms ketvirtadienį parlamentarai ėmėsi didžiųjų. Pataisos numato, kad stambių elektrinių savininkai, elektros gamybą pradėsiantys iki liepos, gauna senus supirkimo tarifus – lito penkiasdešimties už kilovatvalandę. Kitiems kaina – kita.

REKLAMA

„Tie, kurie investavo ir gavo leidimą, kol kas dirba savo vaga. O tie, kurie neinvestavo ir negavo leidimo iki liepos 1 dienos, turi gauti tokį tarifą, kokį gaus visi“, – aiškino Seimo narys Viktoras Uspaskichas.

Tarifus kas ketvirtį nustato Kainų komisija. Gamintojai skaičiuoja, kad pagal šiandieninį jos sprendimą, supirkimo kaina bus apie 52 centai.

Vis dėlto įstatymo pakeitimai esą nesugriauna viso sektoriaus, o to labai bijota. Mat, anot jėgainių savininkų, Seimas atsižvelgė į Vyriausybės išvadas, o ne aklai patvirtino V. Uspaskicho siūlymus, kurie esą buvo tragedija.

REKLAMA
REKLAMA

Tad masinių ieškinių prieš valstybę dabar jau neprognozuojama, bet vienas kitas gali būti.

„Mažiems projektams buvo daug palengvinimų – jas buvo galima pastatyti per 4–6 mėn. Didelės jėgainės turi parengti detaliuosius planus, gauti statybos leidimus, pereiti poveikio aplinkai atrankas. Vien biurokratinių popierių sutvarkymas trunka metus, o kur dar statybai pusė metų... Manau, gali būti ieškinių, bet jų nebus daug“, – LRT televizijos naujienų tarnybai telefonu sakė Atsinaujinančių energijos gamintojų asociacijos prezidentas Ruslanas Sklepovičius.

Parlamentarų teigimu, jeigu pataisos nebūtų priimtos, būtų brangusi elektra visiems vartotojams, nes valstybė saulės energiją iš visų stambių parkų brangiai būtų pirkusi 12 metų. Dabar esą bus galima sutaupyti apie 30 milijonų litų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų