REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mindaugas LAURINAITIS

„Šiaulių naujienos“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuota Vietos bendruomenių savivaldos programa, panašu, valdininkams yra tik būdas, kaip imituojant savivaldą įsisavinti mokesčių mokėtojų pinigus. Nors ministerija nuolat akcentuoja gyventojų bendruomenes, tačiau pačių gyventojų nuomone, viskas užprogramuota per seniūnijas sugrąžinti pinigus savivaldybėms.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirašė pirmąsias sutartis

Šį antradienį Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Telšiuose pasirašė pirmąsias sutartis su savivaldos atstovais dėl Vietos bendruomenių savivaldos programos įgyvendinimo. Pirmiausia sutartys pasirašytos su Vakarų Lietuvos savivaldybėmis. Kiti sutarčių pasirašymai numatyti birželio 3 d. Kėdainiuose, birželio 6 d. Rokiškyje ir birželio 7 d. Trakuose.

REKLAMA

Ministerija aiškina, kad pagal šią programą Lietuvos savivaldybėms viešųjų poreikių tenkinimui iš valstybės biudžeto skiriami 8 milijonai litų. Pinigai savivaldybėms išskirstomi proporcingai, pagal teritorijoje dirbančių ir mokančių gyventojų pajamų mokestį skaičių. Šiaulių miestui teko trečdalis milijono litų. Ministerija nuolat akcentuoja, kad programa skirta skatinti bendruomenes priimti gyventojams svarbius sprendimus, skatinti užimtumą, gerinti gyvenimo kokybę.

REKLAMA
REKLAMA

Bendruomenes prilygina seniūnijai

„Ši programa ypatinga tuo, kad leidžia efektyviai panaudoti valstybės skiriamas lėšas, nes būtent patys bendruomenių nariai geriausiai žino, ko trūksta jų aplinkoje gyvenantiems žmonėms, kokios yra jų krašto socialinės problemos“, - ministerijos pranešimuose spaudai nuolat cituojama ministrė. Ministerijos patvirtintas programos aprašas nurodo, kad vietos bendruomenė yra „seniūnijos aptarnaujamos teritorijos gyventojai, jų atstovai (seniūnaičiai), šioje teritorijoje veikiančios bendruomeninės organizacijos, religinės bendruomenės ir bendrijos, kitos nevyriausybinės organizacijos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ten, kur nėra seniūnijos, vietos bendruomenėmis laikomos anksčiau minėtos organizacijos. Ministerija prognozuoja, kad šiemet programos įgyvendinime dalyvaus 60 šalies savivaldybių, kuriose yra daugiau nei pusė tūkstančio seniūnijų.

Įgyvendinama skubotai

Kaip parodė Šiaulių miesto atvejis, graži iniciatyva įgyvendinama skubotai – gyventojai piktinasi, kad trūksta viešumo ir laiko apsvarstyti bei priimti tinkamus sprendimus, o valdininkai atšauna, kad viską daro skubotai, nes vėlai gavo raštą iš ministerijos, nemažai laiko atima viešieji pirkimai. Įsakymą skirti lėšas ministrė pasirašė balandžio 5 d., bet Šiaulių miesto savivaldybės atsakingi darbuotojai teigia, kad iš ministerijos raštą gavo balandžio viduryje, todėl skubotai teko parengti tvarkos aprašą ir jį patvirtinti.

REKLAMA

Pagal ministerijos nurodymus, aprašą savivaldybių tarybos privalėjo patvirtinti iki šių metų balandžio 30 d., nors akivaizdu, kad ministerija planavo skirti lėšas daug anksčiau, nes programos aprašą ministrė įsakymu patvirtino dar šių metų vasario 25 d.

Nusprendė iš anksto?

Praėjusiais metais už šios programos lėšas Šiauliuose buvo pastatytos vaikų žaidimo aikštelės, nors ministerijos duomenimis, kitose savivaldybėse daug dėmesio buvo skirta kultūrinei ir švietėjiškai veiklai – renginiams, kurie padeda sutelkti bendruomenės narius, garsina bendruomenę už jos ribų.

REKLAMA

Šiauliečiai baiminasi, kad ir šiais metais valdininkai jau iš anksto nusprendė, kur panaudoti lėšas, o vietos bendruomenės yra tik priedanga pinigų įsisavinimui. „Vietos bendruomeninės organizacijos tėra tik priedanga žmonėms dar labiau sumaišyti protus. Iš

tikrųjų „vadovauja“ savivaldybės, seniūnijos ir nėra čia ko vaidinti savivaldos, demokratijos. Be to, žmonės dažnai susipainioja, kas yra seniūnija, kas yra bendruomeninė organizacija“, - dienraščiui

„Šiaulių naujienos“ teigė viena iš miesto bendruomenių atstovių.

Chaotiški rinkimai

Praėjusį pirmadienį turėjo būti renkamos Šiaulių miesto vietos bendruomenių tarybos (VBT), kurios padalytos pagal teritorijas – iš viso septynios. Kai kuriose pritrūko gyventojų aktyvumo, kitose rinkimai neįvyko, nes dalyvaujantiems nepavyko susitarti. Gyventojus stebina ir tai, kad į VBT buvo renkami nariai, kurie susirinkime net nedalyvavo. Dėl šios priežasties kai kurios išrinktos VBT negalėjo išsirinkti pirmininkų. Medelyno seniūnijoje VBT rinkimai nusikėlė į kitą pirmadienį. Pasak

Medelyno bendruomenės pirmininkės Valerijos Misiūnienės, ginčai kilo, nes seniūnas buvo suskirstęs pozicijas iš dešimties narių. Susirinkusieji balsavo, kad būtų renkama iš penkiolikos narių sudaryta taryba. Nepavykus susitarti, susirinkimas atidėtas iki kito pirmadienio.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų