REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metinės Europos aplinkos agentūros maudyklų vandens kokybės ataskaitos duomenimis, 94 proc. ES maudyklų atitinka minimalius vandens kokybės standartus, o 78 proc. maudyklų vandens kokybė yra puiki. Palyginti su praėjusių metų ataskaitos duomenimis, minimalius reikalavimus atitinka 2 proc. daugiau maudyklų.

REKLAMA
REKLAMA

Kokybe nesiskundžia

Maudyklų vandens kokybe išsiskiria Kipras ir Liuksemburgas, kuriuose visų į stebėjimo sąrašą įtrauktų maudyklų vandens kokybė yra puiki. Maltoje, Kroatijoje, Graikijoje, Vokietijoje, Portugalijoje, Italijoje, Suomijoje ir Ispanijoje maudyklų vandens kokybė geresnė už ES vidurkį. Šie rezultatai geresni negu pernai. Apskritai maudyklų vandens kokybė gerėja nuo 1990 m., kai pradėta stebėti maudyklų vandenį pagal Maudyklų vandens direktyvą.

REKLAMA

Už aplinką atsakingas Europos Komisijos narys Janezas Potočnikas sakė, jog džiugu matyti, kad Europos maudyklų vandens kokybė vis gerėja. „Vis dėlto reikia nuveikti dar daugiau ir užtikrinti, kad visi mūsų vandenys būtų tinkami maudytis ir gerti, o mūsų vandens ekosistemų būklė būtų gera. Vanduo yra vertingas išteklius, ir turime panaudoti visas reikiamas priemones, kad jį visiškai apsaugotume“, – sakė europarlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

Europos aplinkos agentūros (EAA) vykdomoji direktorė Jacqueline McGlade sakė, jog iš ataskaitos matyti, kad maudyklų vandens kokybė yra labai gera, tačiau vis dar yra užterštų vietų.

EAA kaupia duomenis apie maudyklų vandenį, kuriuos surenka vietos institucijos daugiau nei 22 tūkst. vietų 27 ES valstybėse narėse, Kroatijoje ir Šveicarijoje, taip pat matuojamas bakterijų iš nuotekų ir gyvulininkystės ūkių kiekis. Daugiau nei du trečdaliai maudyklų yra pajūrio paplūdimiai, likusios – upės ir ežerai.

Problemų vis dar yra

Kiekvienos metinės ataskaitos pagrindas – ankstesnio maudymosi sezono duomenys, tad šių metų ataskaitoje pateikti duomenys buvo surinkti 2012-ųjų vasarą. Šių metų ataskaita rodo, kad beveik 2 proc. pajūrio, ežerų ir upių maudyklų vandens kokybė yra prasta. Daugiausia standartų neatitinkančių maudyklų yra Belgijoje, Nyderlanduose ir Jungtinėje Karalystėje. Kai kuriuos iš minėtų paplūdimių praėjusių metų sezono metu teko uždaryti. Apskritai pajūrio maudyklos įvertintos labai gerai – daugiau nei 95 proc. ES maudyklų atitinka minimalius reikalavimus, o 91 proc. maudyklų kokybė įvertinta puikiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriose vietovėse problemų tebekelia paviršinių nuotekų potvyniai, kurie kyla, kai stiprus lietus viršija kanalizacijų pajėgumą, tačiau vandens kokybė pagerėjo dėl geriau valomo vandens ir rečiau į aplinką išpilamų neapdorotų nuotekų. Dvidešimto amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pradžioje vandens kokybė buvo puiki tik maždaug 60 proc. maudyklų, o minimalius standartus atitiko 70 proc. maudyklų.

Stebima seniai

Europos maudyklų vanduo turi atitikti 2006-ųjų maudyklų vandens direktyvoje, kurioje atnaujinti ir supaprastinti ankstesni teisės aktai, nustatytus reikalavimus. ES valstybės narės ją turi įgyvendinti iki 2014-ųjų gruodžio mėn.

REKLAMA

ES kasmet skelbia suvestinę maudyklų vandens kokybės ataskaitą, parengtą pagal valstybių narių ataskaitas, kurias valstybės narės privalo pateikti iki ankstesnių metų pabaigos. Šių metų ataskaitoje užfiksuota, kad visos 27 valstybės narės, taip pat Kroatija ir Šveicarija stebėjo maudyklų vandens kokybę ir pranešė šiuos duomenis – dauguma šalių, tai darydamos, vadovavosi naujosiomis nuostatomis. Savo pamėgtų maudyklų vandens kokybę piliečiai gali pasitikrinti EAA svetainėje. Iš jos vartotojai gali parsisiųsti duomenis ir naudotis joje pateiktais žemėlapiais.

Pagal EAA informaciją parengė VL žurnalistas Marius Eidukonis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų