REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internetu, kuriame gausu ne tik informacijos, bet ir įvairių pagundų bei pavojų, pradeda naudotis vis jaunesni vaikai. Panevėžio rajono Raguvos gimnazija, siekdama ugdyti pilietinę savimonę internete, įgyvendina projektą „Naršyk Atsakingai Rašyk“. „Vis dažniau savo kasdienį gyvenimą perkeliame į elektroninę erdvę. Joje dalijamės džiaugsmais ir rūpesčiais, komentuojame, apsipirkinėjame, susirandame draugų ar net įsimylime, tačiau dažnai pamirštame atsakomybę už savo žodžius ar veiksmus, – sako Eglė Timofejeva, Raguvos gimnazijos anglų kalbos mokytoja ir projekto kuratorė. – Svarbu, kad vaikai kuo anksčiau išmoktų saugiai ir atsakingai elgtis virtualioje erdvėje.“

REKLAMA
REKLAMA

Raguvos gimnazijos mokiniai, atlikę bendramokslių apklausą, išsiaiškino, kad kasdien įvairiuose socialiniuose tinklalapiuose jaunimas praleidžia daugiau nei po tris valandas, turi itin daug virtualių draugų, yra susidūręs su patyčiomis internete. Daugelis mokinių prisipažino, kad norėtų daugiau žinoti, kokia administracinė ir baudžiamoji atsakomybė gresia už netinkamą elgesį internete. Žinių spragas užpildyti jiems padėjo gimnazijoje apsilankę policijos pareigūnai. Anot E. Timofejevos, apklausos rezultatai taip pat parodė, kad elektroninėje erdvėje taisyklinga lietuvių kalba dažniau bendrauja aukštesniųjų klasių mokiniai. Mažesnieji itin mėgsta trumpinius, pavyzdžiui, vietoj žodžio „dabar“ rašo „dbr“, „nieko“ – „nk“, „nežinau“ – „nz“, „labas“ – „lb“, „gerai“ – „ok“, „Panevėžys“ – „pnv“, „Raguva“ – „rgv“ ir t. t. Išanalizavusi apklausos rezultatus ir daug naudingos informacijos sužinojusi iš policijos pareigūnų, projekto „Naršyk Atsakingai Rašyk“ komanda surengė viktoriną 5–8 klasių mokiniams, taip pat kuria spalvinimo komiksų knygelę pradinukams ir Raguvos vaikų lopšelio-darželio auklėtiniams. Knygelė padės greitai ir lengvai išmokti pagrindinių saugaus elgesio internete taisyklių. „Klasių auklėtojams parengėme metodinę medžiagą, kaip skatinti atsakingą elgesį internete. Šia tema pravedėme keletą klasės valandėlių ir tikimės, kad pedagogai tęs pradėtą darbą“, – pasakoja E. Timofejeva.

Parengta metodine medžiaga Raguvos gimnazija žada pasidalyti ir su kitomis šalies mokyklomis. „Atsakingas elgesys internete apsaugo nuo nelaimingų atsitikimų ir nemalonumų, – įsitikinusi Viktorija Survylaitė, Raguvos gimnazijos vienuoliktokė. – Šiuo metu gausu neraštingų žmonių, todėl svarbu neleisti šiai problemai plisti, taisyklingai rašyti ir saugoti gimtąją kalbą.“ Raguvos gimnazijos projektas „Naršyk Atsakingai Rašyk“ yra viena iš projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“ iniciatyvų, kurias šiuo metu vykdo 120 švietimo įstaigų – kolegijų, bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų – iš 30-ies savivaldybių. Projektą „Kuriame Respubliką“, kuris tęsis iki 2014-ųjų rugsėjo pabaigos, įgyvendina VšĮ „Pilietinės visuomenės institutas“ kartu su partneriais. Jį finansuoja Europos socialinis fondas pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2 prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“ priemonę „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų