REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių visuomenės sveikatos centre netyla telefonai – gyventojai nerimauja dėl infekcinių ligų protrūkio. Nerimo priežastis – tik kas antrą savaitę išvežamos buitinės atliekos. „Gyventojai gali susirgti kirmėlinėmis, musių ir graužikų platinamomis ligomis: šigelioze, dizenterija, leptospiroze“, – perspėja Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Edita Samulytė.

REKLAMA
REKLAMA

Srutos bėga per gatvę

Į redakciją kreipėsi Merkinės gatvės gyventojas dėl, jo nuomone, antisanitarinių atliekų tvarkymo sąlygų.

REKLAMA

„Mišrias komunalines ir žaliąsias atliekas pradėjo vežti kas antrą savaitę. Atliekos skleidžia nemalonų kvapą, pūva konteineriuose, veisiasi gyviai, gyventojams kyla pavojus susirgti įvairiomis ligomis“, – baiminosi šiaulietis.

„Kai šiukšliavežė, surinkusi žaliąsias atliekas, jas suspaudžia – dvokiančios srutos iš važiuojančios mašinos bėga per visą mūsų gatvę“, – rodė vyras.

Kai kurie gyventojai sutinka patys tvarkyti savo žaliąsias atliekas. „Kiek jų tėra – žolę nupjauni ir gali savo valdoje kompostuoti. Bet tokiu atveju mišriąsias atliekas vežėjai galėtų vežti kas savaitę“, – siūlė Merkinės gatvės gyventojas.

REKLAMA
REKLAMA

Kyla infekcinių ligų pavojus

„Esant aukštai temperatūrai neišvežtose atliekose pradės veistis gyviai – tarakonai, graužikai, musės, kurios platina ligas“, – sakė Šiaulių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Edita Samulytė.

Jos žodžiais, atliekoms pastovėjus iš konteinerių pradeda tekėti skystis, per kurį perbėgę šunys ar kiti naminiai gyvūnai bakterijas perneša į namus. Nesaugi, nešvari aplinka kelia ne tik diskomfortą, bet ir infekcinių susirgimų grėsmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gyventojai gali susirgti kirmėlinėmis, musių ir graužikų platinamomis ligomis: šigelioze, dizenterija, leptospiroze. Tai – didelė problema“, – neslėpė E. Samulytė.

Specialistės teigimu, atliekų konteineriai turi būti reguliariai valomi, dezinfekuojami, o atliekos – rūšiuojamos. „Žuvies ar kitas maisto atliekas prieš metant į konteinerį reikėtų įdėti į maišelį, o konteinerį visada laikyti uždarytą, kad atliekų neišnešiotų gyvūnai“, – patarė E. Samulytė.

Pastarosiomis dienomis Visuomenės sveikatos centre netyla telefonas – skambinantys šiauliečiai skundžiasi pūvančių atliekų smarve ir bijo ligų.

REKLAMA

„Viena moteris klausė, ką daryti su panaudotomis kūdikių sauskelnėmis. Patarėme sauskelnes prieš metant į konteinerį taip pat įdėti į maišelį“, – sakė E. Samulytė.

„Konteineriai nepripildomi“

„Gyventojams išdalijus konteinerius bioskaidžioms atliekoms, jie ir mišrių atliekų konteineriai per savaitę nebepripildomi“, – aiškino UAB „Specializuotas transportas“ direktorius Rolandas Stanys.

Tai patvirtino dvejus metus privačių namų Medelyno mikrorajone vykdytas atliekų srauto tyrimas. Dėl to sudarytas atliekų išvežimo grafikas kas antrą savaitę vežti bioskaidžias, ir kas antrą – mišrias buitines atliekas.

REKLAMA

„Vežėjai į privačių namų valdas užsuka kiekvieną savaitę, skiriasi tik surenkamų atliekų rūšis. Paskutinę mėnesio savaitę išvežamos ir antrinės žaliavos“, – sakė R. Stanys.

Tokia tvarka galioja nuo gegužės pradžios iki lapkričio 15 dienos, kol yra žaliųjų atliekų.

„Stebėsime, kas bus“

Šiaulių miesto savivaldybėje svarstoma rūšiuojantiems atliekas gyventojams mažinti rinkliavą. Bet kol kas tai – valdininkų pažadai.

„Šia tema Savivaldybėje buvo pasitarimas. Dabar stebėsime, kas bus. Jeigu gyventojų skundų daugės, teks atliekas vežti dažniau, bet reikės papildomo finansavimo“, – „Šiaulių kraštui“ sakė Administracijos direktorius Vladas Damulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyventojams, savarankiškai tvarkantiems žaliąsias atliekas arba pasirinkusiems ne konteinerius, o kompostavimo dėžes, Savivaldybė svarsto 10 litų mažinti rinkliavą už atliekas. Mieste rinkliava vienam gyventojui per metus siekia 56 litus.

Į sodybas užsuka dar rečiau

„Apskrities rajonuose miesto tipo gyvenvietėse ir kaimuose iš privačių valdų kas antrą savaitę išvežamos mišrios buitinės atliekos, kas antrą savaitę – žaliosios, vieną kartą per mėnesį – antrinės žaliavos“, – sakė Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro Atliekų surinkimo ir transportavimo kontrolės tarnybos vadovė Rita Ivoškytė. Išimtis – Joniškio rajonas, kur atliekos vežamos kas trečią savaitę.

REKLAMA

Atliekų surinkimas retinamas, nes gyventojams išdalinti konteineriai ir kompostavimo dėžės žaliosioms atliekoms. „Nors dar ne visi gyventojai gavo konteinerius“, – pripažino tarnybos vadovė.

Labiausiai nuskriausti – vienkiemių gyventojai. Jų mišrios buitinės atliekos išvežamos kartą per mėnesį, nors rinkliavą moka tokią pat, kaip ir tie, kuriuos šiukšliavežė aplanko kas savaitę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų