REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

A. Paulauskas: kibernetinės atakos – nacionalinio saugumo klausimas

Prieš delfi.lt pradėta ataka turi sukelti ant kojų visas institucijas

Prieš naujienų portalą delfi.lt pradėta ataka turi būti svarbus signalas prieš Lietuvai perimant pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai nacionalinio saugumo klausimas, nes puolama žiniasklaida, puolamas bankas, institucijos, kurios lemia žmonių gyvenimą. Ypač prieš pirmininkavimą ES Tarybai yra svarbus signalas. Manome, kad mus aplenks šitie dalykai, gal čia kažkur toliau nuo mūsų, bet ta grėsmė artėja, ir neaišku dar, ar čia nėra repeticija", - trečiadienį žurnalistams po komiteto posėdžio Seime sakė A.Paulauskas.

REKLAMA

Aiškindamasis padėtį NSGK į kitą posėdį kibernetinio saugumo klausimu kviečiasi specialistus, tarnybų atstovus, trečiadienį šis klausimas svarstomas Vidaus reikalų ministerijoje (VRM).

"Aš galvoju, šita delfi ataka turi sukelti ant kojų visas institucijas. Žinau, kad šiandien Vidaus reikalų ministerijoje, kuri atsakinga už koordinavimą visų institucijų, atsakingų už kibernetinį saugumą, vyksta posėdžiai", - sakė komiteto vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pabrėžė, kad NSGK jau keliskart atkreipė institucijų dėmesį dėl kibernetinio saugumo užtikrinimo, bet, A.Paulausko žodžiais, "kol žaibas netrenkia, niekas nevyksta".

"NSGK gal tris ar keturis sprendimus priėmė, rekomendavo Vyriausybei, kitoms institucijoms nustatyti standartus, daugiau investuoti, užsiimti kibernetine sauga. Bet dažnai būna taip - kol žaibas netrenkia, niekas neįvyksta. Gerai dar, kad viešiname tuos atvejus, nes žinau, kad prieš pusmetį buvo atakuojamos valstybinės institucijos ir apie tai buvo nutylima, nieko nesakoma, šiaip taip įveikti buvo tie užpuolikai, bet tuo ir pasibaigė", - kalbėjo komiteto vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis priminė, kad komitetas yra raginęs nacionaliniam Elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padaliniui (CERT-LT) Lietuvoje numatyti keturis papildomus etatus - tiek reikėtų, kad specialistai budėtų ir savaitgaliais bei po darbo valandų.

"Aš kalbu apie keturis etatus CERT, kad jie po darbo ir išeiginėmis dienomis galėtų tas atakas pradėti atremti, o ne laukti darbo dienų ir valandų, ir tai sunkiai skinasi kelią (šis siūlymas - BNS), - sakė A.Paulauskas. - Čia yra valstybės nacionalinio saugumo klausimas, ne kažkoks pažaidimas."

REKLAMA

Dar anksčiau komiteto vadovas buvo išplatinęs pareiškimą, jog Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai gali būti neišvengta kibernetinių atakų, nes neskirta lėšų kibernetiniam saugumui užtikrinti kiaurą parą.

Praėjusią savaitę prieš naujienų portalą delfi.lt pradėtos vykdyti kibernetinės atakos, kurios nesiliovė iki šiol. Portalas atakuotas programišių, kai paskelbė, kaip "Eurovizijos" dainų konkurso balsavime Lietuvoje organizuotai perkami balsai už Rusijos atstovę.

Atakos tipas informacinių technologijų terminais įvardijamas kaip DDoS. Jos pobūdis yra toks, kad interneto svetainę vienu metu užplūsta daug į tinklą sujungtų kompiuterių, kurie nori prisijungti ir taip blokuoja kelią kitiems vartotojams.

REKLAMA

Policija dėl šio išpuolio pradėjo ikiteisminį tyrimą. Portalas taip pat kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą dėl galimybės ateityje užkirsti kelią panašioms atakoms.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų