REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irma Janauskaitė, LRT televizijos laida „Panorama“, LRT.lt

 Lietuvos banko vadovas sako, kad Ūkio banko žlugimas pasitikėjimo visu finansų sektoriumi nesumažino, esą priešingai, indėlių suma bankuose išaugo. Tiesa, rūpestį esą kelia kredito unijos, kuriose situacija nesikeičia kelerius metus.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto daugiausiai klausimų ir priekaištų per ataskaitą Seime Vitas Vasiliauskas gavo dėl „Snoro“, pagrasinta ir asmenine atsakomybe jam.

REKLAMA

Dveji metai – du kritę bankai, sustabdytos trys kredito unijos. Anot rinkos prižiūrėtojo, bankų sektorius jau veikia taip, kaip turėtų. O štai įvykiai unijose – toliau nedžiugina. Pernai nuostolingai dirbo maždaug trečdalis, o šiemet – beveik pusė visų unijų.

„Vis dar negalėčiau pasakyti, kad unijų sektoriuje visi problemų židiniai yra pašalinti. Kai kuriose iš jų suteiktų paskolų susigrąžinimo galimybės vertinamos nepakankamai konservatyviai, kredito unijų suformuoti specialieji atidėjimai yra nėra iki galo pakankami“, – konstatavo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos bankas rengia dar vienas pataisas, kurios naujai reglamentuotų kredito unijų veiklą, nors jų priežiūra ne kartą griežtinta. Dokumentas, anot V. Vasiliausko, lemtų patikimesnę unijų veiklą.

Bankų veikla, anot valdytojo, stabilizuota. Indėlių suma juose pirmąjį šių metų ketvirtį viršijo 45 mlrd. litų. Prieš metus nesiekė 40 mlrd. Beveik pustrečio proc. ūgtelėjo paskolų portfelis, tiesa, viešojo sektoriaus dėka verslas ir gyventojai skolinosi mažiau. Banko valdytojo teigimu, tiek Ūkio banko, tiek „Snoro“ atvejai parodė, kad nusikalstama veika nebus toleruojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau būtent šių bankų žlugimas labiausiai domino Seimo narius. Socialdemokratų frakcijos atstovas pareiškė sieksiantis, kad bankų uždarymu ir tam skirtomis sumomis pasidomėtų teisėsauga. Esą vien „Snoro“ likviduotojams sumokėta 120 mln. litų, o tai – pusantrų metų Seimo biudžetas.

„Šiandien kreipiausi į frakciją, kad būtų kreiptasi į prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl turto iššvaistymo, atliekant šiuos bankrotus. Nežinau, kokia bus prokuratūros išvada, bet, manyčiau, kad tai palies Jus asmeniškai“, – Lietuvos banko valdybos pirmininką įspėjo Socialdemokratų frakcijos narys Algimantas Salamakinas.

REKLAMA

„Aš tikrai nebijau jokių ikiteisminių tyrimų, nes iš tiesų viskas buvo atlikta pagal įstatymą“, – tikino V. Vasiliauskas.

V. Vasiliausko teigimu, 120 mln. litų – tai ne vien Atlygis „Snoro“ administratoriams, bet ir kitos banko administravimo išlaidos, taip pat algos darbuotojams. O kiek tokios sumos pagrįstos, po bankroto iškėlimo esą jau sprendžia ne Lietuvos bankas, o „Snoro“ kreditorių komitetas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų