REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Zarasų rajone gegužės 20 d. nuo erkinio encefalito mirė 68 m. vyras. Erkinio encefalito diagnozę gegužės 27 d. patvirtino Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

REKLAMA
REKLAMA

Gegužės 18 d. vyras dėl karščiavimo, šaltkrėčio, bendro silpnumo ir nuovargio kreipėsi į medikus ir tą pačią dieną buvo paguldytas į ligoninę. Ligonio būklė blogėjo, gegužės 20 d. jis mirė.

REKLAMA

ULAC duomenimis, Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu didėja. 2011 m. užregistruoti 365, o 2012 m. – 495 erkinio encefalito atvejai. Per šių metų sausio – balandžio mėnesius šia sunkia infekcine liga susirgo 3 asmenys, o praeitais metais per tą patį laikotarpį užregistruoti 4 atvejai, t.y. 1 atveju daugiau. Atsižvelgiant į labai vėlyvą šių metų pavasarį, dar negalima daryti išvados, kad šiais metais sergamumas erkiniu encefalitu sumažės.

REKLAMA
REKLAMA

Erkinis encefalitas – arboviruso sukeliama liga – klasikinė gamtinė židininė infekcija. Šią ligą platina Ixodes genties erkės (I. ricinus, I. persulcatus) kraujo siurbimo metu. Galimas ir alimentarinis žmonių užsikrėtimo kelias per nepasterizuotą, erkinio encefalito virusu infekuotą (EEV), ožkų ar karvių pieną, nors ir retai pasitaikantis. 2007 m. tokie atvejai registruoti Vengrijoje ir Lietuvoje, 2008 m. – Austrijoje ir Bosnijoje. Virinant pieną EEV žūsta per 2 minutes, veikiant 70 ºC temperatūra – per 5 minutes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Erkinio encefalito virusas sukelia virusinę centrinės nervų sistemos ligą, kuri plačiai paplitusi Rytų Europoje ir

Azijoje. Pastaraisiais metais stebimas sergamumo šia liga padidėjimas. 1990-2009 m. Europoje buvo registruoti 169 937 erkinio encefalito atvejai arba vidutiniškai 8497 atvejų kasmet. Iš jų 2815 atvejų (33,1%) registruota Europoje, neįskaitant sergamumo Rusijoje. Susirgimų erkiniu encefalitu skaičius Europoje per tris paskutinius dešimtmečius išaugo 193,2 %.

Šiuo laiku padažnėja išvykos į gamtą, netrukus prasidės uogavimo ir grybavimo metas, todėl būtina prisiminti, kad Lietuvos miškuose ir parkuose gausu erkių ir kiekvienas asmuo turi žinoti kaip išvengti erkės įsisiurbimo ir erkių platinamų ligų.

REKLAMA

Veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai.

Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais: viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo; kelnių klešnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno. Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti gerai priglundančią kepurę, gobtuvą. Repelentais – erkes atbaidančiomis priemonėmis apruošiamos atviros žmogaus kūno vietos (kaklas, rankos). Repelentais galima apruošti ir gamtoje dėvimus drabužius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų