REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvai, kurie kiekvieną naktį iš paskutiniųjų bando priversti savo neramius kūdikius miegoti, gali šiek tiek atsidusti. Pasirodo, vaikui nebūtinai atsitiko kažkas blogo – neramų naktinį miega lemia genai, praneša news.yahoo.com.

REKLAMA
REKLAMA

Kanados mokslininkai tyrė tūkstančio kūdikių miegą. Nustatyta, kad nors nerami naktis greičiausiai nulemta genų, pietų miegą visgi lemia kūdikio aplinka.

REKLAMA

Mokslininkai taip pat pasiūlė būdų, kaip padėti miegoti neramiems vaikams.

„Nors genai nulemia didžiąją dalį miego įpročių, jie nėra vieninteliai tam įtaką turintys veiksniai. Svarbiausia – nepasiduoti. Tai yra, jeigu vaikas blogai miega, nepalikti šios problemos neišspręstos“, – sakė tyrimui vadovavusi mokslininkė Evelyne Touchette.

E. Touchette teigimu, pratinti vaiką prie tinkamos miego rutinos būtina iki maždaug 18 mėnesių amžiaus. „Būtent iki tokio amžiaus vaikų įpročius paveikti lengviausia. Be to, tai atsispindės ir vaikui augant“, – teigė E. Touchette.

REKLAMA
REKLAMA

Anot mokslininkės, tėvai dažnai daro klaidą manydami, kad jeigu vaikas nemiega, vadinasi, jo organizmui to nereikia. „Tik 5 proc. kūdikių užtenka mažiau nei 10 val. miego. Tėvai turėtų atidžiai stebėti savo vaiką – kaip jis jaučiasi, kiek turi energijos ir t.t. Ir tik tada galima nuspręsti, ar vaikui užtenka mažiau miego, ar ne“, – tikino mokslininkė.

Pasitaiko, kad vaikai miega ir per ilgai. Tuomet jie dažnai pabudinėja naktimis ir kur kas sunkiau leidžiasi užmigdomi.

Maždaug 6 savaičių kūdikiai miega po 2–3 kartus per dieną, 6 mėnesių kūdikiai miega tvidutiniškai du kartus per dieną. 18 mėn. kūdikiams jau turėtų užtekti vieno pietų miego per dieną. Dauguma vaikų nebemiega pietų būdami maždaug 5 metų amžiaus.

„Būtent kūdikystėje tėvai turėtų atkreipti dėmesį ir į tai, ar vaikas knarkia, ar ramiai kvėpuoja“, – kalbėjo E. Touchette.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų