REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Europos Komisija nuo gruodžio mėnesio apribos pesticidų, kurie pavojingi bitėms, tačiau gelbsti rapsų derlių, naudojimą.Europos Komisijos sprendimas priimtas penktadienį, pranešė EK atstovybė Lietuvoje. Apribojimas bus peržiūrėtas ne vėliau kaip per dvejus metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Remdamasis Europos maisto saugos tarnybos mokslinėje nuomonėje nustatyta rizika praėjusį mėnesį pažadėjau, kad visokeriopai stengsiuosi užtikrinti, kad mūsų naminių bičių populiacija būtų apsaugota. Šiandien priimtas apribojimas yra to pažado rezultatas ir dar vienas žingsnis siekiant užtikrinti sveikesnę mūsų bičių ateitį“, – pranešime už sveikatos ir vartotojų reikalų politiką atsakingas EK narys Tonis Borgas.

REKLAMA

Balandžio pabaigoje Lietuva EK apeliacinio komiteto balsavime dėl pesticidų draudimo susilaikė, kadangi draudžiami pesticidai yra reikalingi rapsų augintojams.

Valstybinės augalininkystės tarnybos skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Valionienė anksčiau BNS aiškino, kad uždraudžiamas rapsų sėklų dezinfekavimas neonikotinoidų šeimai priklausančiais pesticidais. Pasak jos, Lietuvos augintojams pagrindinė problema kyla dėl rapsų kenkėjų kryžmažiedžių spragių, kurios sėklas pažeidžia dar šioms nesudygus, o vienintelis būdas nuo jų apsisaugoti - dezinfekuoti sėklas.

Šiemet dėl užsitęsusios žiemos vakarų Lietuvoje apie nušalo nuo 15 iki 25 proc. žieminių rapsų pasėlių.

Statistikos departamento duomenimis, 2012 metais rapsų derlius siekė 627 tūkst. tonų ir buvo 31 proc. didesnis nei 2011 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų