REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karaliaučiaus srityje statomos Baltijos atominės jėgainės (Baltijos AE) statybos yra įšaldomos, teigia Karaliaučiaus srities naujienų portalas rugrad.eu, remdamasis medžiagas ir darbuotojus šio objekto statybai teikiančiais rangovais.

REKLAMA
REKLAMA

„Dviejų kompanijų, kurios yra Baltijos AE statybų rangovės, rugrad.eu redakcijai pranešė, kad objekto statybos pristabdytos“, – rašo portalas.

REKLAMA

Cituojant vieną neįvardytą statybų rangovą teigiama, kad „elektrinė bus užkonservuota, daug darbuotojų bus išleista atostogauti“. Kito rangovo teigimu, statybos įšaldomos dvejiems metams, kur dėti kviestinius darbininkus?“

Dar vieno rangovo bendrovės „Tomas Beton“ vadovo Igorio Pleškovo teigimu, betono į statybų aikštelę jo bendrovė nebetiekia nuo praėjusių metų gruodžio.

Bendrovės „Baltijos AE“ informacijos ir ryšių su visuomene centro vadovė Ina Moreva portalui sakė, kad objekto statybos yra vykdomos.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš dirbu statybų direkcijoje, mes tebedirbame“, – cituojama „Baltijos AE“ atstovė.

Praėjusią savaitę buvo pranešta, jog Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ generalinis direktorius Sergejus Kirijenka pavedė išsiaiškinti galimybes Baltijos AE naudoti mažesnės galios reaktorius, nei planuota anksčiau.

Pasak „Interfax“ pranešimo remiantis keliais neįvardytais šaltiniais, vietoj dviejų reaktorių po 1150 megavatų galios gali būti svarstoma dėl 640 megavatų (VVER – 640 tipo, suslėgto vandens) ir 40 megavatų galios (KLT – 40S tipo, povandeninių laivų reaktorių pagrindu) reaktorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip nurodo „Interfax“, šiuo metu kalbama apie tai, kad turi būti pirmiausia išnagrinėta galimybė įdiegti mažesnės galios reaktorius, o tūkstantinės galios reaktoriai būtų eksploatuojami tuo atveju, jei būtų sutartys dėl elektros energijos pardavimo ir būtų elektros linijų schema. Šaltinių teigimu, įranga 1150 megavatų galios reaktorių statybai toliau gaminama.

Kaip skelbta anksčiau, 2300 MW galingumų statybos Karaliaučiaus srityje daugiausia buvo orientuotos į elektros energijos eksportą, nes pačiam regionui tokios galios būtų perteklinės. Tačiau Baltijos AE gaminamos elektros energijos eksportui į Baltijos šalis, Lenkiją, Vokietiją bei kitas Europos šalis būtina modernizuoti ir statyti elektros linijų infrastruktūrą.

REKLAMA

Be to, kaip rašo „Interfax“, esama rizikos, kad Baltijos valstybės gali pasitraukti iš Rusijos sinchroninės energijos sistemos ir sinchronizuotis su europine sistema, o tai izoliuos Karaliaučiaus srities energetiką (šiuo metu Karaliaučiaus energijos sistema per Lietuvą sujungta su kitomis Baltijos valstybėmis ir Rusijos sistema, linijų su Lenkija Karaliaučius neturi).

Kartu Lietuvoje svarstomas „konkuruojantis projektas“ – Visagino atominės elektrinės statyba, dėl kurio dar nėra galutinio sprendimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų