REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virš D. Kreivio galvos vėl tvenkiasi juodi debesys

Buvusio ministro skirstytus paramos milijonus Lietuvai gali tekti gąžinti ES

Panašu, kad buvusiam ūkio ministrui Dainiui Kreiviui teks dar ne kartą raudonuoti aiškinantis įvairioms institucijoms, kaip ir kur buvo panaudotos Europos Sąjungos (ES) paramos lėšos, kurias paskirstęs politikas neteko posto, mat supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

REKLAMA
REKLAMA

Skandalas kilo, kai viešumoje pasirodė informacija, kad D. Kreivys dalį paramos tikslingai galėjo skirti mokyklų renovacijos projektams, kurių darbų rangovas buvo viena iš dalies buvusio ministro motinos valdoma įmonė.

REKLAMA

Minėtais renovacijos projektais susidomėjo Europos Komisijos (EK) Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF). Jos atstovų teigimu, paramos fondų lėšos buvo panaudotos netinkamai ir gali būti, kad Lietuva turės jas grąžinti. Konkursus laimėjusiai įmonei „Specializuota komplektavimo valdyba“ buvo skirta apie šeši milijonai ES paramos.

Ministras siūlo finansų ministerijai teikti apeliaciją

Pirmadienio rytą Seimo narys išplatino pranešimą spaudai. Jame teigia: „Reaguodamas į interneto tinklalapyje „Alfa.lt“ pasirodžiusią informaciją apie europinės agentūros OLAF sprendimą, kad remiantis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvada dėl supainiotų Dainiaus Kreivio viešųjų ir privačių interesų, Europos Sąjungos lėšos, skirtos Karoliniškių ir Ąžuolyno mokyklų renovacijai, buvo panaudotos netinkamai, buvęs ūkio ministras stebisi, kad nėra pateikiama antra nuomonė.

REKLAMA
REKLAMA

Noriu pabrėžti, kad pripažindamas savo klaidas visada nuosekliai kovojau ir kovosiu už skaidrumą bei su korupcija. Tą parodo mano nuoseklus darbas viešųjų pirkimų skaidrinimo ir Valstybės valdomų įmonių pertvarkymo srityse, kad jos tarnautų ne siauroms interesų grupėms, o Lietuvos žmonėms.“

Buvęs ūkio ministras pažymi, kad OLAF išvada dėl ES lėšų yra grįsta tik VTEK sprendimu, todėl tai nėra koks nors naujas įvykis, o tik priminta sena istorija. Būdamas ūkio ministru D. Kreivys lėšas skyrė ne kokioms nors privačioms bendrovėms, o renovuotinoms mokykloms. Konkursus organizavo ir rangovus atrinko Vilniaus miesto savivaldybė. Todėl D. Kreivys jokios įtakos konkurso rezultatams negalėjo turėti. Parašas skirti europines lėšas mokykloms buvo grynai techninis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pabrėžtina, kad pinigai, skirti mokykloms, niekur nedingo, nes minėtos ugdymo įstaigos yra renovuotos, darbai atlikti tinkamai. Pagal OLAF sprendimą europines lėšas valstybė galės panaudoti kitoms mokykloms renovuoti, nes ES lėšų panaudojimo laikotarpis nėra pasibaigęs, šių lėšų į ES biudžetą grąžinti tikrai nereikės.

„Pažymiu, kad finansų ministerija gali teikti apeliaciją OLAF, kuri remiasi tik VTEK išvada. Kitais panašiais atvejais lėšų grąžinti nereikėdavo, – sako Seimo narys. – OLAF sprendimas Lietuvos valdžios institucijoms yra žinomas jau daugiau nei mėnesį.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų