REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Muhu – Estijos sala, kurioje ilsisi laikas

Prie Saremos salos tarsi jaunesnioji sesė prisiglaudusi kita, gerokai mažesnė sala – Muhu. Važiuodamas automobiliu iš Saremos gali nė nepastebėti, kad jau esi kitoje saloje, mat jas jungia kelių kilometrų ilgio kelias-pylimas. Vis tik, nebandykite Muhu salos gyventojų pavadinti saremiečiais, nes jie niekuomet nepamiršta pabrėžti turį savitą dialektą, tautinius rūbus ir visaip kitaip besiskirią nuo savo didžiųjų kaimynų, rašo kelioniumanija.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Muhu pagrįstai vadinama sala, kurioje ilsisi laikas. Tiesa, vietos gyventojai nelaiko savęs nei lėtais, kaip sakytų lietuviai, nei kokiais salų atsiskyrėliais. Jie savo gyvenimo būdą yra linkę vadinti gamtos ir žmogaus pusiausvyra. Palyginti nedidelė, tik 198 kv. km ploto sala yra trečioji pagal dydį Estijoje, viena iš pusantro tūkstančio šios šalies pakrantėse išsibarsčiusių salų. Salose gyvenimas yra kur kas lėtesnis ir ramesnis, palyginti su žemynine šios šalies, ir šiaip jau nestokojančia juokelių apie lėtumą, dalimi.

REKLAMA

Koguvos žvejų kaimelyje pasitinka mediniai etnografiniai šiaudiniais stogus tarsi per dideles skrybėles užsimaukšlinę trobesiai, kurių kiemus juosia akmeninės pakrypusios tvoros, pasipuošę žalsvu samanų rūbu. Čia įkurtas Muhu muziejus po atviru dangumi. Tačiau iš pirmo žvilgsnio nė nesuprasi, kurios sodybos priklauso muziejui. Visos jos vienodai senovinės, saugančios šimtametes istorijas, menančios laikus, kai salą valdė švedai. Vienur kitur šalia senučiukų namų apverstos guli, rodos, tokio pat senumo žvejų valtys. Net ir atitarnavusias jas salos gyventojai pasilikdavo, taip pagerbdami, tarsi kokį šeimos narį.

REKLAMA
REKLAMA

Muhu etnografiniame muziejuje susipažinę su autentiškais salos gyventojų naudotais rakandais bei dėvėtais tautiniais rūbais, pasukite link netoliese esančios Koguvos prieplaukos, kur baigiamas atkurti tradicinis laivas uisk. Ankstyvaisiais viduramžiais tokiais mediniais burlaiviais buvo gabenamos prekės, o taip pat naudoti karo tikslais, žmonių perkėlimui iš vienos salos į kitą ir pan. Uisk laivai būdavo iki 18 m ilgio, jais vienu metu galėjo plaukti iki 40 žmonių.

Saloje įsitaisiusi ir viena seniausių Estijoje Šv.Katerinos bažnyčia, pastatyta iš kalkakmenio ir garsi savo trapecijos formos antkapiais, išmargintais pagoniškais simboliais. Kitos salos įžymybės – Muhu tvirtovė, Padastės dvaras, stručių ferma bei Emu malūnas. Su Estijos žemynine dalimi Muhu sieja keltas iš Virtsu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų