REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šveicarų policija sekmadienį pranešė, kad kilus susirėmimams per politinių motyvų turėjusį technoparadą Berne areštavo 61 žmogų, be to, pareigūnai nurodė, kad buvo sužeistas 21 saugumo pajėgų narys.

REKLAMA
REKLAMA

Neramumai vaizdingame Berno senamiestyje kilo anksti sekmadienį per paradą be leidimo "Tanz Dich Frei" („Šok laisvai“).

REKLAMA

Po policijos ir dešimčių kaukėtų, gobtuvus užsimaukšlinusių griežtosios linijos „juodųjų bloko“ aktyvistų konflikto AFP reporteris matė grupę, bandančią nuversti parlamentą saugojusius laikinus barjerus.

Policija panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas, ir minia pasklido po aikštę, virš kurios skraidė sraigtasparnis.

Kai kurie protestuotojai nesitraukė, apmėtė policininkus ir vandens patranką buteliais, pirotechnikos priemonėmis ir petardomis.

REKLAMA
REKLAMA

Policija nurodė, kad parade dalyvavo 10 tūkst. žmonių ir kad didžioji dauguma jų buvo taikūs.

Nepabūgusi lietaus ir ne pagal sezoną žvarbaus oro, marga minia žygiavo per Šveicarijos sostinę. Kolonoje buvo automobilių su didžiuliais garsiakalbiais, per kuriuos buvo transliuojama šokių muzika.

Griežtosios linijos šalininkai dažais purškė ir daužė bankų langus, parduotuvių virtinas. Nukentėjo ir Švedijos ambasada, kuri buvo parado kelyje.

Vėliau grupelės pasklido po miesto centrą, susigrumdamos su policija ir taikydamosi į kitus pastatus, plėšdamos parduotuves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradiniais apskaičiavimais, buvo padaryta žalos už kelis šimtus tūkstančių Šveicarijos frankų, pranešė policija. Greitosios pagalbos medikai buvo iškviesti mažiausiai 50 kartų, dažniausiai – dėl smarkaus gėrimo.

„Tanz Dich Frei“ organizavo anoniminis kolektyvas, kuris dalyvius sukvietė per „Facebook“.

Organizatorių pareiškime, kuris sekmadienį buvo paskelbtas jų puslapyje, užsipuolama valdžia ir teigiama, kad daug protestuotojų gynėsi, o miesto pareigūnai surengė šmeižto kampaniją.

„Valstybė aiškiai pademonstravo savo ketinimus. Parlamento apsauga buvo svarbesnė už tūkstančių žmonių (apsaugą)“, - sakoma pareiškime.

REKLAMA

Paradą, kuris buvo surengtas jau trečius metus, miesto valdžia nenoromis toleruoja, nors organizatoriai ir neturėjo leidimo.

Organizatoriai sako, kad teisė linksmintis yra tik viena priežastis, greta nepritarimo tam, kad vidurinės klasės rajonais būtų verčiamos Berno dalys, kur klestėdavo alternatyvioji scena.

Organizatoriai taip pat skleidė antikapitalistinę žinią, užsipuldami neoliberalią ekonomiką ir griežtą teisėtvarką.

2012 metų parade dalyvavo maždaug 20 tūkst. žmonių. Berne gyvena maždaug 126 tūkst. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų