REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lidija Jankauskienė, LRT televizijos laida „Panorama“, LRT.lt

Bitininkai sako, kad pirmasis šių metų medus vėluos mažiausiai savaitę. Be to, šią vasarą jis esą būsiąs brangesnis nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak bitininkų, vėlyvas pavasaris nebuvo palankus bitėms, nes užsitęsus žiemai jos pritrūko maisto, negalėjo laiku paskraidyti, nemažai bičių žuvo. Šiaulietės bitininkės R. Mačienės bityne iš 150 šeimų neišgyveno aštuonios. Vėluojant pavasariui, kartu pražydo daug augalų ir bitėms tai esą prilygo bombos sprogimui – jos prisinešė daug žiedadulkių, tačiau pirmojo medaus iš jų daug nebus.

REKLAMA

„Tas žydėjimas atgaivino šeimas, bet prekinį medų galėjo nešti tik tos šeimos, kurios buvo stiprios jau peržiemojusios. Tos, kurios pavasarį buvo silpnos, tiktai sustiprėjo , o dabar teks laukti kito medunešio, nes pavasarinis – jau baigėsi“, – aiškino bitininkė Roma Mačienė.

Jau baigia nužydėti sodai ir karklai, pradeda žydėti žieminiai rapsai, bet jie ne visi tinka bitėms. Medsukius bitininkai įjungti tikisi tik po po savaitės ar kelių, nors ankstesniais metais, kai bitės iš avilio išlįsdavo skraidyti vasario pabaigoje ar kovą, pirmasis medus jau būdavo išragautas. Pasak bitininkų, šiemet saldėsis bus nepigus.

REKLAMA
REKLAMA

„Darbo prie bičių nesumažėjo, o produkcijos mažės. Aišku, išlaidų lieka. Taip pat aišku ir tai, kad produkcija turi būti brangesnė“, – įspėjo bitininkė.

Pasak bitininkų, šiemet alksnis pražydo anksčiau nei lazdynas, todėl senolių išmintis byloja, kad vasara bus drėgna. Jei šilta ir drėgna, tai vasarinio medaus bus daugiau, o jei šalta – mažiau. Ir pigiau nei po 20 litų už kilogramą jo nenusipirksi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų