REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pigesnių vaistų viltis

Įsigaliojus naujajam kainynui, nuo gegužės vidurio už kompensuojamuosius vaistus mokame pigiau – bet tik už kai kuriuos. Atrodo, kad šiais laikais gyvenančių žmonių sveikata kasdien prastėja, jų sveikatos būklės rodiklis nesustojančia kreive ritasi žemyn. Taip, kaip aukštyn kyla kita – vaistų pirkimo ir jų suvartojimo – kreivė.

REKLAMA
REKLAMA

Kompensuojamieji vaistai ne išimtis – jų mūsų visuomenei reikia vis gausiau. Didėja ne tik valstybės, bet ir pačių ligonių išlaidos. Juk už vaistus tenka kartais visai nemažai primokėti.

REKLAMA

Daugėja milijonais

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Regina Venckienė patvirtina, kad ligoniams reikalingiems vaistams kompensuoti reikia vis daugiau pinigų. Per 2012 metus Panevėžio krašto gyventojų vaistams prireikė 7,5 milijono litų daugiau negu 2011 metais.

Kompensuojamiesiems vaistams išrašyta receptų 32 tūkstančiais daugiau negu prieš metus.

Dabar, skaičiuojant vienam gyventojui per metus kompensuojamųjų vaistų išlaidoms padengti, reikia 179 litų 85 centų. Prieš metus užteko 163 litų 24 centų.

REKLAMA
REKLAMA

Bene daugiausia kompensuojamųjų vaistų, pasak R. Venckienės, reikia širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms.

„Gera žinia kompensuojamųjų vaistų vartotojams – nuo gegužės 14 dienos vaistinėse galima įsigyti pigesnių, į naująjį kainyną įtrauktų vaistų“, – sako vyriausioji specialistė.

Pagal naująjį kainyną beveik 400 vaistų bus galima įsigyti be priemokos, apie 250 vaistų su priemoka iki 5 litų, jei jie yra kompensuojami šimtu procentų. Daugiausia tai vaistai širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms gydyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priemoka nedidės

Iš viso naujajame kainyne yra 1 876 vaistai. 103 iš jų – nauji ir pigesni, 288 vaistams sumažėjo gamintojo deklaruotos kainos, o 1 025 sumažėjo bazinės kainos.

Kaip teigia R. Venckienė, pigesnių vaistų atsirado dėl vaistų rinkoje vykstančios konkurencijos. „Vaistus su tomis pačiomis veikliosiomis medžiagomis siūlo vis daugiau gamintojų. Konkuruodami tarpusavyje vaistų gamintojai sumažino deklaruotas kainas ir suteikė nuolaidas kai kuriems vaistams“, – aiškina vyriausioji specialistė.

Lietuvos vaistų rinka maža, tad kartais gamintojai pradeda netiekti rinkai kai kurių mažiau reikalingų registruotų vaistų. Kad jie būtų toliau tiekiami, buvo leista 17 vaistų padidinti gamintojo deklaruotą kainą. 9 vaistams bazinė kaina vidutiniškai didėja apie 16 procentų.Tai vaistai, kurie skirti tuberkuliozei, vaikų alerginiam rinitui, pneumonijai, epilepsijai gydyti.

REKLAMA

R. Venckienė paneigia, kad už šiuos vaistus ligoniui teks mokėti brangiau. „Didėja tik kompensuojamoji vaisto kainos dalis, kurią apmoka ligonių kasos, o ne priemoka, kurią moka pacientas. Taigi realiai žmonės to nepajus“, – tikina Ligonių kasos atstovė.

Jeigu nebūtų buvę leista didinti šių vaistų kompensuojamosios kainos dalies, jie būtų išimti iš rinkos, nes gamintojams jų neapsimoka gaminti. Todėl buvo leista nežymiai didinti kompensuojamųjų vaistų kainą.

Privalo pasiūlyti

R. Venckienė pabrėžia, kad vaistinėse privalo būti informacija apie visus to paties pavadinimo vaistus.

REKLAMA

„Žmonės turi žinoti, kad visada turi galimybę pasirinkti pigesnį vaistą“, – pabrėžia specialistė. Ji paaiškina, kad skirtingos kainos susidaro dėl to, kad vaistus su konkrečia veikliąja medžiaga gamina keli gamintojai, o ne vienas. Jei gydytojo išrašytas receptinis vaistas atrodo per brangus, vaistinėje visada galima paprašyti pateikti alternatyvius vaistus su tokiomis pat veikliosiomis medžiagomis. Tuomet pacientui beliks pasirinkti, įvertinus savo finansines galimybes.

Vaistinės privalo suteikti informaciją, Ligonių kasa nuolat kontroliuoja, ar taip elgiamasi, už reikalavimų nesilaikymą yra tekę ne kartą skirti baudas. R. Venckienė sako, kad kartais gaunama ir pacientų skundų dėl nepasiūlytų pigesnių vaistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visose vaistinėse turi būti pigiausių to paties bendrinio pavadinimo grupės vaistų, įrašytų į vaistinėje būtinų turėti kompensuojamųjų vaistų sąrašą. Šiame sąraše yra kraujospūdį mažinantys, skausmą malšinantys, širdies veiklą gerinantys vaistiniai preparatai, taip pat vaistai kvėpavimo sistemos ligoms, virškinimo trakto ir metabolizmo ligoms gydyti, antibiotikai infekcinėms ligoms gydyti ir kiti dažniausiai pacientams skiriami kompensuojamieji vaistai, kurių priemoka būtų mažiausia.

Keičiantis Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynui, koreguojamas ir vaistinėje būtinų turėti kompensuojamųjų vaistų sąrašas.

REKLAMA

Nuo pigiausiojo

Įsigyjant ne tik kompensuojamuosius, bet ir visus kitus vaistus dažnai galima pasirinkti vaistą pagal gamintoją ir kainą. Kiekvienas pacientas savo gydytojo ar farmacijos specialisto turėtų pasiteirauti, ar jam skirtas vaistas turi analogų, už kuriuos primokėti reikėtų mažiau.

Pagal dabar galiojančią tvarką, vaistinėse įrengtuose monitoriuose galima pamatyti perkamų vaistų pagal tam tikrą bendrinį pavadinimą sąrašą. Monitoriaus pirmoje eilutėje nurodomas pigiausias vaistas, už kurį primokėti reikėtų mažiausiai, o apačioje – brangesnieji. Visiems

REKLAMA

Lietuvoje parduodamiems vaistams keliami nustatyti kokybės reikalavimai, todėl ir pigesni yra tokie pat kokybiški, atitinka reikalavimus, kaip ir brangesni.

Skaičiai:

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 2012 metais kompensuojamiesiems vaistams ir medicinos priemonėms įsigyti buvo išrašyta apie

12 milijonų receptų. Vaistų kompensavimui išleista apie 661 milijoną litų. Pacientai primokėjo apie 159 milijonus litų.

2012 metais kompensuojamuosius vaistus vartojo 1,15 milijono pacientų, tai yra apie 38 procentus visų Lietuvos gyventojų.

Daugiausia kompensuojamųjų vaistų suvartoja pensinio amžiaus žmonės – praėjusiais metais juos vartojo 46 procentai visų vyresnių kaip

60 metų asmenų. Kompensuojamuosius vaistus taip pat vartojo 34 procentai darbingo amžiaus asmenų ir 20 procentų vaikų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų