REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei amerikiečiai nusprendė skristi į Marsą dėl nuotykių, tai kinai skrydį į šią planetą vertina kaip savotišką eutanazijos formą, galimybę pabėgti nuo užterštos gyvenamosios aplinkos ir netinkamų maisto produktų, rašo italų dienraštis „Corriere della Sera“.

REKLAMA
REKLAMA

„10 tūkstančių kinų užsiregistravo savanoriais Nyderlandų projekte „Mars One“, kurio vykdytojai žada iki 2023 metų nuskraidinti į Marsą keturis savanorius astronautus. Ši istorija prasidėjo prieš dvi savaites, kai Kinijos laikraščiai pranešė apie šį projektą ir apibūdino jį kaip savižudžių misiją, nes mokslininkai kol kas neišsprendė „Mars One“ savanorių grąžinimo į Žemę problemos.

REKLAMA

Tačiau tai nesustabdė projekte norinčių dalyvauti žmonių: visame pasaulyje atsirado jau 80 tūkstančių savanorių, norinčių gauti šio kosminio skrydžio „į vieną pusę“ bilietą. Beje, kinus jau aplenkė amerikiečiai: „Mars One“ tinklalapyje užsiregistravo 17 tūkst. amerikiečių, o sulig kiekviena diena savanorių daugėja“, – rašoma straipsnyje.

„Corriere della Sera“ pastebi, kad Kinijos spauda pradėjo rašyti apie „Mars One“ projektą kaip apie apgaulę. Primenama, kad po psichofizinių testų vos 20 išrinktųjų galės dalyvauti to paties pavadinimo TV realybės šou, o šiam pasibaigus galiausiai paaiškės tik 4 skrydžio į Marsą kandidatai.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet ar galima patekti į Marsą paprasčiausiai balsuojant TV žiūrovams?“ – kelia abejones Kinijos laikraščiai. Jie taip pat kaltina projekto vykdytojus siekiant pasipinigauti: „Mars One“ savanoriai privalo susimokėti registracijos mokestį, kurio dydis yra proporcingas jų šalies BVP. Mokestis siekia nuo 5 iki 75 JAV dolerių, kinams tenka mokėti po 11. Projekto organizatoriai iš Nyderlandų jau susirinko kelis milijonus dolerių, pabrėžia kinų leidiniai.

Norinčiųjų skristi į Marsą registravimo procesas vis dar vyksta, sakoma pranešime. Valstybinės Kinijos žiniasklaidos priemonės kaltina pelno nesiekiančią Nyderlandų organizaciją kurstant neįgyvendinamą svajonę. „Kandidatai į marsiečius“ internete aiškina, kad skrydis į Marsą jiems yra tam tikra eutanazijos forma, turint mintyje žemės, upių, maisto produktų užterštumą.

Leidinys „China Business Journal“ parėmė, pasak jo, šventą teisę rinktis vienos krypties skrydį į Marsą kaip protesto prieš ekologinę degradaciją būdą. „Amerikiečius masina nuotykių troškulys, o kinus – noras pabėgti iš čia“, – konstatavo leidinys.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų