REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų policija dėl žiauraus kario nužudymo Londono gatvėje ketvirtadienį areštavo dar du žmones ir atliko kratas visame Londone.

Britų policija dėl žiauraus kario nužudymo Londono gatvėje ketvirtadienį areštavo dar du žmones ir atliko kratas visame Londone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) paragino laikytis rimties po 25 metų Lee Rigby (Li Rigbio), kuris išgyveno tarnybą Afganistane, nužudymo šį trečiadienį prie kareivinių Londone, o bandant nuraminti visuomenę sostinės gatvėse buvo papildomai dislokuota 1,2 tūkst. policijos pareigūnų.

REKLAMA

Dėmesys nukrypo ir į žvalgybos agentūras, nes paaiškėjo, kad du minimos žmogžudystės įtariamieji, kurie įvykio vietoje pareigūnų buvo pašauti, ir anksčiau buvo žinomi saugumo tarnyboms.

Abu įtariamieji, 28 ir 22 metų vyrai, kaip manoma, yra nigeriečių kilmės britai. Vienas jų dažnai lankydavosi dabar jau uždraustos islamistų grupuotės "al Muhajiroun" susitikimuose, AFP sakė jos lyderis Jungtinėje Karalystėje Anjemas Choudary (Andžimas Čoudaris).

REKLAMA
REKLAMA

Abu pagrindiniai įtariamieji yra saugomi skirtingose ligoninėse. Jų abiejų būklė stabili, sužeidimai pavojaus gyvybei nekelia, pranešė policija.

Tie du vyrai, kaip įtariama, Vulidže Londono pietryčiuose trečiadienį po pietų subadė L.Rigby peiliais ir kapojo jį mėsos kapokle, o paskui praeiviams bandė paaiškinti savo veiksmus islamistine tirada.

Nužudytas karys, dvejų metų berniuko Jake'o (Džeiko) tėvas, buvo kulkosvaidininkas ir 2009 metais tarnavo NATO vadovaujamose pajėgose Afganistane, pranešė Gynybos ministerija.

Laikraštis „The Sun“ penktadienį pranešė, kad aukos mergina ir pati tarnauja Karališkojoje karo policijoje Afganistane, o sulaukusi tokių naujienų išskrido namo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija atliko kratas penkiuose būstuose Londone ir vienuose namuose kaime Rytų Anglijoje, ir paskelbė, kad dėl sąmokslo nužudyti areštavo vyrą ir moterį, kuriems abiem – 29-eri metai.

Detektyvai analizuoja liudininkų parodymus, socialinėje žiniasklaidoje paskelbtą ir saugumo kamerų nufilmuotą medžiagą, o teismo ekspertai žmogžudystės vietoje Vulidže renka įrodymus.

Žiniasklaidos cituojami liudininkai pasakojo, kad užpuolikai pirma pervažiavo auką automobiliu, o paskui pribaigė ją peiliais.

Britų žiniasklaida skelbia, kad įtariamieji yra londoniečiai 28 metų Michaelas Adebolajo (Maiklas Adeboladžas) ir 22 metų Michaelas Adebowale (Maiklas Adebovalė).

REKLAMA

Islamistų pamokslininkas A.Choudary AFP sakė, kad M.Adebolajo yra iš nigeriečių šeimos, 2003-iaisiais atsivertė į islamą ir priėmė vardą Mujahidas (Mudžahidas). Jis reguliariai lankėsi uždrausto islamistų pamokslininko Omaro Bakri (Omaro Bakrio) – al Muhajiroun įkūrėjo – pamoksluose.

„Jis daug metų dalyvaudavo kai kurioje mūsų veikloje. Tiesą sakant, labai taikus vaikinas, visai ne ūmus", – sakė A.Choudary ir pridūrė, kad kontaktai su juo nutrūko prieš trejus metus.

Šiurpioje praeivių nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip vyras, tikriausiai – M.Adebolajo, vis dar laikydamas savo ginklus sako, jog jie L.Rigby nužudė dėl to, kad musulmonai kasdien žūsta nuo britų karių rankos.

Penktadienį laikraščio „Daily Mirror“ paskelbtame vaizdo įraše užfiksuotas momentas, kai policininkai pašauna du įtariamuosius, kurie juos puola.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų