REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prognozuojama, kad pirmasis vasaros mėnuo pasižymės gana jam įprasta šiluma. Vis dėlto artėjančiai vasarai, kaip ir besibaigiančiam kalendoriniam pavasariui, bus būdingi didžiuliai kontrastai. Temperatūrų svyravimus lyginanti su sūpynėmis sinoptikė įsitikinusi, kad šie tęsis ir toliau.

REKLAMA
REKLAMA

Hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė atkreipia dėmesį, kad po ilgo vėsaus pavasario periodo staiga smarkiai atšilus, augalai ne tik pasivijo, bet ir pralenkė savo įprastą žydėjimo laiką. Pavyzdžiui, birželio pradžioje dažniausiai sprogstantys bijūnai dėl šilumos spurto žiedais ima puikuotis jau dabar. Kartu sužydo ir ievos, alyvos, kaštonai, vaismedžiai bei kiti augalai.

REKLAMA

Pasak Klimatologijos skyriaus vedėjos, derėtų pasidžiaugti, kad, skirtingai nuo Vakarų Europos, šiuo laikotarpiu nestokojome ne tik šilumos, bet ir lietaus – jam turime būti dėkingi už ypač vešlią žalumą. Vakarų Europoje užsibuvęs ciklonas pamažu atslenka ir Į Lietuvą, vis dažniau čia prasibrauna vėsesnės oro masės.

Tuo įsitikinsime jau šį savaitgalį: tiek naktį, tiek dieną nestokosime lietaus, gali griaudėti perkūnija, susidaryti rūkas, temperatūra po truputėlį kris žemyn. Šalčiausias turėtų būti šeštadienis. Prie jūros dienomis bus apie 15, naktimis – apie 10–11 laipsnių šilumos. Visoje kitoje Lietuvos teritorijoje penktadienį bus iki 21 laipsnio šilumos, šeštadienį – iki 19, sekmadienį – iki 23, pirmadienį – vėl iki 21 laipsnio šilumos. Naktimis bus apie 12–13, vietomis – iki 15 laipsnių šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Pietryčių vėją pakeis vėjas iš Šiaurės rytų, vėliau jis taps nepastovios krypties, silpnės. Šiomis dienomis jo greitis dar sieks 3–8 m/s, o sekmadienį ir pirmadienį jis bus visiškai menkas.

Išgirdus perkūniją klimatologė pataria įdėmiai įsižiūrėti į debesį: į jo kilimą, judėjimą, intensyvumą, tamsėjimą. Kai susiformavusio vadinamojo audros arba perkūnijos debesies viršūnė smarkiai patamsėja ir darosi grėsminga, verta pasiruošti skėčius ar pagalvoti, kur slėptis, nes liūtis gali prapliupti labai staigiai. Anot klimatologės, dabartiniams orams būdingi konvekciniai kamuoliniai debesys, kurie yra siauri, todėl visai šalia liūties merkiamos teritorijos gali šviesti saulė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų