REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvenimas su moterimi gali būti kur kas sklandesnis, jei žinosite, kad už konfliktinių, nesusipratimus keliančių situacijų yra tam tikri mechanizmai, kurių nei atsikratysi, nei perprogramuosi. Daug paprasčiau tiesiog žinoti, kodėl ką tik įvyko tai, kas įvyko, ir pamėginti tokių situacijų išvengti ar bent jau nekreipti į jas dėmesio.

Gyvenimas su moterimi gali būti kur kas sklandesnis, jei žinosite, kad už konfliktinių, nesusipratimus keliančių situacijų yra tam tikri mechanizmai, kurių nei atsikratysi, nei perprogramuosi. Daug paprasčiau tiesiog žinoti, kodėl ką tik įvyko tai, kas įvyko, ir pamėginti tokių situacijų išvengti ar bent jau nekreipti į jas dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Seksas buvo puikus. Tai kodėl ji apsiverkė?

Nepanikuokite ir nedarykite toli siekiančių išvadų – tai visiškai normali reakcija. Bent jau Australijos Kvinslendo technologijų instituto mokslininkas Robertas Schweitzeris tvirtina, kad kas trečia moteris po lytinio akto patiria depresines nuotaikas. Jis remiasi tyrimu, kuriame dalyvavo per 200 moterų, iš kurių 33 proc. prisipažino žinančios, kas tai yra depresija po sueities.

REKLAMA

Kita vertus, ir jūsų nuostabą galima pateisinti: daugelį žmonių po sekso apima malonūs jausmai, kuriuos sukelia psichinė ir fizinė iškrova. Todėl mažų mažiausiai jaučiatės keistai, kai glėbyje tenka spausti šniurkščiojančią, melancholijos ar nerimo apimtą partnerę.

Kodėl taip yra, Schweitzeris kol kas nesiryžta pasakyti, tik patvirtina, kad specialistai šį keistą reiškinį vadina disforija po sueities. Pasiguosti galite tuo, kad ją patiriančios moterys tvirtina, esą šie neigiami jausmai nėra susiję su partneriu ir poros santykiais. Greičiau, psichologų nuomone, įtakos gali turėti kažkada patirta seksualinė prievarta, dėl kurios atsiranda sumišę kaltės ir gėdos jausmai; neatmestina ir paveldėto biologinio polinkio tikimybė.

REKLAMA
REKLAMA

2. Apie intymų judviejų gyvenimą: TAI reikia ne tik daryti, apie TAI reikia ir kalbėtis.

Netikite? Tuomet pažvelkite į situaciją Kinijoje, kur apie intymųjį gyvenimą poroms kalbėtis trukdo kultūrinės nuostatos. Kinijos ryšių centrui atlikus per 3 000 moterų apklausą paaiškėjo, kad daugiau kaip 40 proc. kinių nėra patenkintos intymiu gyvenimu, o beveik 60 proc. jų labai bijo neplanuoto nėštumo. Ir turi tam pagrindo, mat šalis išlieka pasaulio lydere pagal nemokėjimą naudotis kontraceptinėmis priemonėmis ir pagal abortų skaičių (tiesa, tam įtakos greičiausiai turi ir valstybinė vieno vaiko politika). Iš kur tiek daug nerimo ir neigiamų emocijų? Apklaustos kinės neabejojo, kad tobuliems intymiems santykiams didžiulės įtakos turi santykiai su partneriu, tačiau net 58 proc. jų prisipažino nedrįstančios savo vyrui apie tai net prasižioti, o apie 70 proc. aktyviai niekada neieškojo informacijos šiomis temomis. Ką ten kalbos, yra specialistų, šventai tikinčių, kad porelės kasdien turėtų bent 20 minučių skirti specialiems libido didinimo pratimams – žiūrėti erotinius filmus. Bent jau taip aiškina daugybės knygų autorė britė Tracey Cox, rašanti flirto, sekso ir tarpusavio santykių temomis. Ši ekspertė pateikė labai malonių rekomendacijų: vyrams būtini erotiniai filmukai, o moterims pakaks ir erotinės literatūros, žurnalų, nes jos iš prigimties esą yra imlesnės ir lakesnės vaizduotės. Pasak Cox, šie žavūs pratimai labiausiai pasiteisina ir naujų spalvų suteikia poroms, ilgą laiką gyvenančioms kartu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Kodėl nuolat apie dietas, antsvorį ir kūno linijas kalbančios jos draugės yra blogis.

Viskas labai paprasta: sveikai savo kūno apimtis vertinantys žmonės tokiu pačiu požiūriu užkrečia ir šalia esančius. O jeigu jūsų mylimosios geriausios draugės nuolat skundžiasi nereikalingais kilogramais, anksčiau ar vėliau ta įtampa užkrės ir ją. Kokios įtakos tai turės jums? Be nuolatinio kalorijų skaičiavimo, isterijos po kiekvieno priaugto kilogramo ir didžiulių išlaidų liekninamosioms priemonėms, dar ir seksą tamsoje, po antklode ir su naktiniais.

REKLAMA

Ekspertai tvirtina, kad yra labai apčiuopiamas ryšys tarp to, kaip moteris iš tiesų atrodo, to, kokia ji trokšta būti, ir to, kaip jos išvaizdą vertina artimiausi žmonės. Tad jeigu jums mylimoji atrodo tobula, neleiskite, kad savo netobulumu įtikėjusios jos bičiulės griautų šeimos idilę.

Beje, dar 2007 metais buvo įrodyta, kad storuliai draugai ir artimieji didina žmogaus nutukimo riziką net 57 proc.

4. Miegokite pats ir leiskite išsimiegoti jai: neišsimiegojimas jus veikia skirtingai, bet rezultatai – vienodai prasti.

Neišsimiegantys vyrai dažniau pradeda tukti, nes ima nevaldomai didėti jų apetitas. Neišsimiegančios moterys irgi netenka dailios figūros, tačiau dėl kitos priežasties – jos nuolat persivalgo, nes laiku nebepajunta sotumo signalų. Tai ne šiaip nuovargis ir irzlumas: tyrimai su savanoriais parodė, kad nepakankamai miegančių žmonių organizme vyksta hormoniniai pokyčiai. Kolumbijos medicinos centro darbuotojai teigia, kad visiškai sveikas žmogus, pradėjęs mažiau miegoti, didina metabolizmo sutrikimų riziką.

REKLAMA

5. Mažiau skaičių humanitarei.

Gyvendamas su apsigimusia humanitare verčiau visus rimtus skaičiavimus – šeimos ar statybų biudžeto sudėliojimus, atostogų išlaidų planavimą – užsikraukite ant savo tvirtų „tiksliuko“ pečių. Tik taip apsaugosite ne tik savo šeimą nuo bankroto, bet ir savo antrąją pusę – nuo labai realių nemalonių pojūčių.

Pasirodo, jei žmogus ima labai nervintis spręsdamas matematines užduotis, įsijungia tos jo smegenų zonos, kurios yra atsakingos už fizinį skausmą. Manoma, kad matematinių veiksmų baimė gali žmogui sukelti net realų skausmą – analogiška reakcija kartais fiksuojama kaip atsakas kitoms psichologinio streso formoms, tarkime, socialiniam atstūmimui ar skausmingam išsiskyrimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo labiau žmogus nervinasi, tuo didesnis neuronų aktyvumas už skausmą atsakingose smegenų zonose. Mokslininkų iš Čikagos universiteto nuomone, dėl to kai kurie žmonės nesugeba atlikti matematinių užduočių. Negana to, baimė stabdo smegenų veiklą, lėtina informacijos apdorojimą ir trukdo spręsti užduotis.

6. Tikrasis veidas pamatomas pasibaigus cheminėms reakcijoms.

Kai jūsų mylimoji ims priekaištauti, kad santykių pradžioje buvote vienoks, o bėgant metams tapote kitoks, galite ją nuraminti: tas, kuris šiuo metu gyvena šalia jos, ir yra tikrasis. O štai anas, santykių pradžioje beatodairiškai įsimylėjęs beprotis, buvo veikiamas labai galingų cheminių reakcijų.

REKLAMA

Neurologai jau senokai mėgina sužinoti, kodėl įsimylėję tampame apsvaigę, iracionalūs lunatikais ir braižo cheminių pokyčių įsimylėjėlių smegenyse žemėlapius, kuriuose pažymi tas vietas, kurios „nustoja tinkamai veikti“ audringiausiais įsimylėjimo periodais.

Štai, pavyzdžiui, kai įsimylėjėliui parodydavo jo dievinamo subjekto nuotrauką, skenavimo metu buvo matoma, kaip sumažėja aktyvumas priekinėje smegenų žievėje, o kartu ir sugebėjimas kritiškai vertinti ar abejoti. „Kai žvelgiate į savo aistrą, kai kurios smegenų dalys suaktyvėja, bet nemaža jų dalis, atvirkščiai, tampa neaktyvios – ypač tos, kurios gyvenime padeda priimti sprendimus“, – aiškina neurologas Semiras Zeki‘is iš Londono universitetinio koledžo. Kita vertus, tai nereiškia, kad įsimylėję nebesugebame priimti kitų svarbių sprendimų, tarkime, verslo.

REKLAMA

Kokios dar smegenų sritys „užsidaro“ būnant su mylimu žmogumi? Visų pirma baimės ir su ja susijusių neigiamų emocijų – štai kodėl saldžios dainos „kartu mes galime daugiau“ arba „pasaulis po mūsų kojomis“ iš tiesų nelabai meluoja – įsimylėjusiems žmonėms nuoširdžiai taip ir atrodo. Galų gale tuomet kraujyje knibždėte knibžda hormono dopamino, siejamo su geismu, priklausomybe, euforija – ir tai yra priežastis, kodėl įsimylėjimas toks malonus ir taip sunkiai praeina.

7. Ilgas darbas – pavojaus signalas.

Tai, kad jūsų moteris ėmė vis daugiau dirbti, gali byloti ne vien apie tai, kad ji kyla karjeros laiptais, bet ir apie tai, kai ji jaučia didžiulę judviejų santykių subyrėjimo grėsmę. Šį dėsningumą pastebėję britai atliko ganėtinai tikslius skaičiavimus: jei santuokos iširimo grėsmė padidėja 1 procentu, moteris darbe užtrunka 12 minučių ilgiau. Tokias išvadas pateikusi Londono ekonomikos mokyklos mokslininkų grupė taip pat pastebėjo, kad vyrams šis dėsningumas kažkodėl netinka. „Jei moteris pajunta, kad didėja skyrybų tikimybė, ji ima daugiau dirbti, nesvarbu, ar šeima vis dėlto išliks, ar iširs. Moteriai darbas – tarsi apsidraudimas skyrybų atveju ar jų belaukiant. Galų gale ir ištuokos pasekmės moterims paprastai būna kur kas prastesnės“, – aiškina mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastebėta, kad nuo to laiko, kai Airijoje buvo įteisintos skyrybos, ištekėjusios netikinčios moterys ėmė 18 proc. daugiau dirbti nei tikinčiosios. „Tikinčios moteris tapo kontroline grupe, nes naujasis įstatymas nepaveikė jų gyvenimo: atvejų, kai sutuoktiniai neoficialiai išsiskirdavo, buvo tiek pat, kaip ir iki priimant įstatymą, o ištuokų procentas toje grupėje – labai mažas“, – rašoma tyrime.

Beje, paprastai moterys, daugiau laiko skiriančios darbui, darydavo tai aukodamos poilsį ir sveikatą, nes vyrai neprisiimdavo daugiau buities darbų ar rūpinimosi vaikais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų