REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikams grįžti prie mokyklos režimo neretai kur kas lengviau, nei tėvams – prie chaotiškos darbotvarkės, kai darbo susirinkimų ir svarbių dokumentų pasirašymo grafiką papildo dar ir mokyklos renginių bei būrelių rutina.

REKLAMA
REKLAMA

Karčias mokslo šaknis kremta vaikai, tačiau tėvams tenka pakramsnoti ir ne ką saldesnes paspartėjusios namų ruošos žieveles. Kaip visa tai supaprastinti? Jums padės keletas išties veiksmingų principų.

REKLAMA

Planavimas. Norint viską suspėti ir nesiblaškyti, būtina planuoti. Tik taip priimsite racionaliausius sprendimus ir liks vis mažiau dalykų, kurie išgaruos iš galvos. Ir nors kol kas labiau įprasta darbo kalendorių turėti tik darbe, užsivedę namų kalendorių namuose lengviau atsikvėpsite: jis tikrai palengvina kasdienį gyvenimą. Improvizuokite, atraskite jums tinkamiausią variantą, kur jį laikyti, kaip pildyti, ir chaoso jūsų namuose liks mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

Patogu išeiti, jauku sugrįžti. Kaip teatras prasideda nuo rūbinės, taip namai – nuo prieškambario. Kas palydi išeinančiuosius ir pasitinka sugrįžtančiuosius, tvarka ar nesusipratimai? Kuo geriau organizuosite prieškambarį, tuo sklandžiau seksis išėjus iš namų bei tuo jaukiau bus čia sugrįžti. Taigi atkreipkite dėmesį į tokias smulkmenas, kaip atskiras kabliukas kiekvienam šeimos nariui (jam patogiame aukštyje), vieta batams pasidėti, skyrelis kepurei, pirštinėms, šalikui ir pan., taip pat patogios dėžutės raktams, mobiliesiems telefonams, automobilio rakteliams ir kt. – daiktams, kurie nuolat dėliojami tai vienoje, tai kitoje vietoje, turi tendenciją pasimesti. Prieškambario spintoje patogu laikyti ir savotiškus „tikslinius krepšius“: po krepšį baseinui, treniruotei, ir netgi grąžintinoms bibliotekos knygoms – laikykite juos visada paruoštus, kad suskubus kur nors eiti būtų galima tiesiog pasiimti ir nebetektų blaškytis po visą butą ieškant aerobikos glaustinukės ar plaukimo akinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruošk roges vasarą, o viską rytdienai – iš vakaro. Patikėkite, tai išties labai supaprastins jūsų gyvenimą. Visų pirma – rytdienos rūbai. Suruošus juos iš vakaro ryto rutina tampa sklandesnė ir bent 10-čia minučių trumpesnė. Dar daugiau streso išstumsite iš savo gyvenimo iš anksto suplanuodama patiekalus, kuriuos šeima valgys pusryčiams, pietums ir vakarienei. O kad būtų dar lengviau, pravers pasirūpinti užkandžių salelėmis. Pavyzdžiui, iš vakaro sukraukite ant padėklo duoną, sviestą, sūrį, jogurtą, varškės pakelį – visa tai, ką jūsų šeima valgo pusryčiams, ir padėkite į šaldytuvą. Ryte tereiks šį padėklą padėti ant stalo – ir pusryčiai jau sukomplektuoti. Lygiai taip pat iš vakaro galite paruošti ir kitą padėklą, su reikalingais indais. Įmanoma tokią užkandžių salelę susiruošti net ir vakarui, kai grįšite iš darbo, kad alkani šeimos nariai nepultų chaotiškai traukyti viską iš šaldytuvo, o lengvas užkandis prieš vakarienę bei jam reikalingi indai būtų jau paruošti.

REKLAMA

Atsarga gėdos nedaro. Įpratote nuolat turėti tualetinio popieriaus, vienkartinių rankšluosčių, skalbimo miltelių ir higienos reikmenų atsargų, kad kam nors pasibaigus netektų strimagalviais lėkti į parduotuvę? Puiku. O dabar metas pagalvoti ir tai, kokius darbus galėtumėte iš anksto atlikti, kad vėliau nereikėtų apie juos galvoti bent kurį laiką. Pavyzdžiui, puiki mintis į šiukšlių kibirą kloti iškart 3-4 vieną į kitą sumautus maišelius. Taip ne tik apsidrausite, jei kas iš maišo išbėgs, bet ir išėmus šiukšlių maišą nereikės pulti tiesti kito. Smulkmena, bet tikrai patogi.

REKLAMA

Tvarka per 10 minučių. Tvarkantis trumpais etapais nuolat palaikyti tvarką tampa daug paprasčiau, o ir pavargstama mažiau. Daugiau darbų nuveikti suspėtumėte išjungusi televizorių, tačiau jei savo popietės neįsivaizduojate be jo – neskubėkite spausti mygtuko „Off“, o tvarkymuisi išnaudokite reklamos pertraukėles. Jos trunka vidutiniškai apie 8-10 minučių. Nustebsite, kiek daug galima per tą laiką padaryti, pvz., surinkti ir tvarkingai sudėlioti išmėtytus kūdikio žaislus bei rūbelius, sutvarkyti kokį nors stalčių ar lentyną arba iššveisti vonią. Darbai vyks dar efektyviau, jei po užduotį reklamos metu skirsite ir kiekvienam šeimos nariui.

Tobulinkite atmintį. Kai ima stigti kompiuterio atminties, nusiperkame naują kietąjį diską. Deja, žmogui atminties nenupirksi, o nuo išsiblaškymo net ir vaistų nėra. Ką daryti, jei kas nors pamirštama ir išgaruoja iš galvos nuolat? Ogi sukurti veiksmingą priminimų sistemą! Bijote, kad vaikas pamirš atiduoti mokytojui svarbų dalyką, pvz. pinigus ar jūsų pasirašytą dokumentą? Ant kuprinės sagties užnerkite spalvotą gumytę – tebus tai priminimas atsegant kuprinę, kad kažką reikia padaryti. Kas nors iš namiškių nuolat pamiršta namuose savo mobilųjį telefoną, raktus ar piniginę? Tiesiog pakabinkite ant durų lapą su išvardytais daiktais ir klaustukais prie jų: „Piniginė? Raktai? Mobilusis?“. Taip išsiblaškėlis bus priverstas stabtelėti ir pagalvoti, ar viską turi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų