REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsitvirtinus šiltiems vasariškiems orams žmonės masiškai užplūsta žaliąsias miestų erdves. Pateikiame įdomiausių faktų dešimtuką apie Vakarų Europoje ir JAV populiarią laisvalaikio leidimo formą – iškylas gamtoje arba tiesiog piknikus.

REKLAMA
REKLAMA

1. Iš prancūzų kalbos kildinamas terminas „piknikas“ rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą buvo paminėtas 1692 m. Piknikais buvo ir yra vadinamas valgymas žaliuosiuose miesto arba užmiesčio erdvėse – jūros, ežerų ar upių pakrantėse, parkuose ar pievelėse.

REKLAMA

2. Nors terminas piknikas atsirado ir įsitvirtino tik XVII-XVIII amžių sandūroje, iškylos su maistu gamtoje buvo populiarios dar senovės graikų ir romėnų laikais. Tuomet piknikai buvo laikomi stabilumo ir klestėjimo simboliais.

3. Birželio 18 d. visame pasaulyje yra minima Tarptautinė piknikų diena. Tuo tarpu JAV, liepa yra nacionalinis piknikų mėnuo.

4. Pasaulio Gineso rekordų knygoje yra fiksuoti keli su piknikais susiję rekordai. Pavyzdžiui, pernai, birželio 18 d., San Francisko mieste buvo pastatytas ilgiausias pikniko stalas, kurio ilgis siekė 93 metrus.

REKLAMA
REKLAMA

5. Didžiausias pasaulyje piknikas buvo surengtas 2009 m. birželio 20 d. Portugalijos sostinėje Lisabonoje. Šiame piknike apsilankė 22 232 žmonės.

6. 2000 m. Prancūzijoje buvo surengtas 965 kilometrų ilgio piknikas. Tokiu būdu prancūzai paminėjo pirmąją naujojo tūkstantmečio Bastilijos dieną.

7. Prieš porą šimtmečių piknikai buvo laikomi aukštuomenės reikalu - neturtingi valstiečiai negalėjo sau leisti ilgai valgyti kieme, o ir tinkamo maisto neturėjo, maitinosi viralais iš maisto likčių, kurie nebūtų tinkami srėbti kieme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Pasak specialistų valgymas gryname ore pagerina apetitą, mažina stresą, leidžia trumpam pamiršti apie kasdienius rūpesčius ir taip susigrąžinti puikią savijautą. Be to, valgant lauke saulės spinduliai aprūpina žmogaus organizmą vitaminu D, reikalingu kaulams stiprinti.

9. Piknikai vienaip ar kitaip yra sulaukę ir žinomų menininkų dėmesio. Pavyzdžiui, piknikas pavaizduotas žymiajame prancūzų tapytojo Eduardo Manė paveiksle „Pusryčiai ant žolės“.

10. Didžiausi pikniko entuziastai yra Vakarų Europos šalių, Australijos, Naujosios Zelandijos, Pietryčių Azijos valstybių ir JAV gyventojai.

Sergejus Tichomirovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų