REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atrodo, kad kompanijos „Anjan Cotractor“ trimatis maisto spausdintuvas primena mokslinės fantastikos filmą apie kosmosą, tačiau NASA jau skyrė kompanijai 125 tūkst. JAV dolerių dotaciją, kad būtų sukurtas šio spausdintuvo prototipas.

REKLAMA
REKLAMA

„Anjan Contractor“, užsiimanti medicinine inžinerija, siekia, kad ateityje kiekviena virtuvė turės trimatį spausdintuvą, kuris galės vienoje porcijoje „pagaminti“ visas reikalingas ir mėgstamas maisto medžiagas. Tai bus atliekama iš tam tikrų riebalų ir miltelių kasečių, kurias bus galima nusipirkti kiekvienoje maisto parduotuvėje, rašoma portale „Quartz“.

REKLAMA

Kompanijos vizijoje numatoma, kad taip bus kovojama su maisto švaistymu, nes kiekviena kasetė, kurioje miltelių pavidalu bus laikomi saldikliai, angliavandeniai, baltymai ar kitos maistinės medžiagos, galios maždaug 30 dienų.

Jei maisto, pagaminto tų pačių spausdintuvų, kurie gamina reaktyvinių variklių detales ir meno kūrinius, idėja nekelia apetito, tai reiškia, kad galite sau leisti gerą maistą. Situacija gali pasikeisti, kai žmonių skaičius Žemėje pasieks piką, o tai gali nutikti dar šio amžiaus pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš ir kiti ekonomistai manome, kad dabartinė maisto sistema negali pakankamai aprūpinti 12 mlrd. žmonių. Mums reikia pakeisti požiūrį į maistą“, - teigia kompanijos „Anjan Contractor“ atstovai.

Pica Marse

Jei kompanijos utopinė-ditopinė idėja išvys dienos šviesą materialiu pavidalu, tai bus rimtas argumentas, kad kosmoso tyrimai nenuėjo perniek. NASA dotavo šį projektą, kadangi jis gali užtikrinti maisto tiekimą astronautams ilgose kelionėse, net iki Marso.

Maistas, pritaikytas ilgoms kelionėms, turi galioti 15 metų. Mes bandome rasti būdą kaip visus angliavandenius, baltymus, mikro ir makro maistines medžiagas paversti milteliniu pavidalu. Jei iš jų pašaliname drėgmę, tai jų galiojimas gali trukti 30 metų“, - tikina kompanijos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp realiausių kandidatų yra pica, kadangi ją galima atspausdinti iš atskirų suoksnių, taigi spausdintuvo galvutei vienu metu reiktų išskirti tik vieną medžiagą. Kol kas tai yra bandymų stadijoje, tačiau po dviejų savaičių turėtų pasirodyti prototipas. Pirmiausiai yra atspausdinamas picos paplotis, kuris tuo pačiu metu yra kepamas po spausdintuvu esančio pagrindo. Vėliau yra spausdinamas pomidorų tyrės pagrindas. Pomidorų milteliai proceso metu yra maišomi su vandeniu. Galiausiai pica yra padengiama baltymų (gyvulinių, pieninių ar augalinių) sluoksniu.

REKLAMA

Receptai, kaip programinė įranga

Tradicinių receptų laikai liks praeityje, kai jais bus galima prekiauti programinės įrangos forma. Parsiuntus tokią programą, ji nurodys spausdintuvui, kurią maistinių medžiagų kasetę naudoti ir kokių medžiagų reikia kiekvienam maisto sluoksniui. Tikėtina, kad programos bus atviro kodo, taigi kiekvienas vartotojas galės keisti receptą.

„Vienas iš didžiausių pranašumų – tai padės susidaryti visiškai individualią mitybą. Jei esate, moteris, vyras ar sergate, jums reikalingas skirtingas maistas. Suvedus duomenis trimatis spausdintuvas „iškeps“ maistą pagal kiekvieno poreikius“, - teigia „Anjan Contractor“ atstovai.

REKLAMA

Nuo astronautų iki besivystančių rinkų

Kol kompanija siekia maistą pritaikyti ilgoms kelionėms, kiti tame jau įžvelgia verslą. Kalbama, kad ši kompanija ir anksčiau užsiimdavo panašiais inovatyviais projektais, tačiau neatskleidžiama, kad susidomėjo šios idėjos licencija.

Kol kas nėra šio spausdintuvo prototipo, taigi per anksti spręsti apie jo gaminamo maisto sveikumą. Tikėkimės, kad atspausdinta pica bus skanesnė negu jos idėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų