REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ataskaitiniu 2012 metų veiklos laikotarpiu Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigoje buvo gauta 319 skundų raštu ir pradėti 65 tyrimai vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus iniciatyva. Taip pat minėtu laikotarpiu buvo gauta per 100 prašymų pateikti nuomonę ar informaciją tam tikru klausimu, daugiau kaip 1300 įvairių asmenų, Lietuvos ir užsienio institucijų, įstaigų ar organizacijų elektroninių laiškų (paklausimų, prašymų) bei suteikta per 700 konsultacijų žodžiu įvairiais vaiko teisių apsaugos klausimais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir ankstesniais ataskaitiniais laikotarpiais, 2012 metais daugiausia nusiskundimų buvo gauta dėl savivaldybių administracinių padalinių (189), dauguma iš jų – dėl savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių – (151) veiksmų arba neveikimo. 45 proc. gautų skundų dėl savivaldybių administracinių padalinių veiklos pasitvirtino (dėl savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių – 39 proc.). Didelę dalį 2012 metais sudarė ir nusiskundimai dėl šeimos narių, artimų giminaičių netinkamo elgesio vaiko atžvilgiu (113). Didžioji dalis šio pobūdžio nusiskundimų (92 proc.) pasitvirtino.

REKLAMA

Ataskaitiniu laikotarpiu dominavo tokie vaiko teisių pažeidimai, kaip smurtas prieš vaiką (13 proc.); vaiko nepriežiūra (12 proc.); vaiko teisės bendrauti su skyriumi gyvenančiu tėvu (motina), artimaisiais giminaičiais pažeidimas (11 proc.); vaiko teisės į tinkamas gyvenimo sąlygas neužtikrinimas (11 proc.) ir kt. Didžioji dauguma atliktų tyrimų buvo susiję su vaiko, augančio šeimoje, teisių pažeidimu.

2012 metais vaiko teisių apsaugos kontrolierė, atlikusi tyrimus, priėmė 840 sprendimų. Atsižvelgiant į padarytus vaiko teisių pažeidimus, vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus veiklos ir priimamų sprendimų specifiką, daugumą vaiko teisių apsaugos kontrolierės priimtų sprendimų sudarė sprendimai, kuriais buvo atkreiptas asmenų dėmesys į vaiko teisių pažeidimus ir siūloma imtis priemonių jiems pašalinti (35 proc.), siekiant kad ir ateityje tokie pažeidimai nepasikartotų

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitiniu laikotarpiu vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus veikloje taip pat buvo skirtas nemažas dėmesys situacijos bei problemų konkrečiose vaiko teisių apsaugos srityse analizei bei sprendimų paieškai. Pavyzdžiui, atliktas tyrimas dėl vaiko teisės bendrauti su skyriumi gyvenančiu tėvu (motina) užtikrinimo; tyrimas dėl socialinių paslaugų organizavimo ir teikimo socialinės rizikos šeimoms; tyrimas dėl socialinės globos įstaigose globojamų vaikų teisės į tinkamas gyvenimo sąlygas, sveiką ir saugią aplinką užtikrinimo; tyrimas dėl ikimokyklinio ugdymo įstaigų paslaugų prieinamumo ir šių įstaigų veiklos; tyrimas dėl teismo psichiatrinių ir teismo psichologinių ekspertizių atlikimo vaikams ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paminėtina, kad nemažai problemų, į kurias buvo atkreiptas dėmesys vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus 2012 metų veiklos ataskaitoje jau iškeltos ir ankstesniais ataskaitiniais laikotarpiais. Vaiko teisių apsaugos kontrolierės nuomone, sumažintas vaiko teisių apsaugos sričiai skiriamas finansavimas, atsakingo dėmesio ne vienerius metus besitęsiančių problemų sprendimui neskyrimas ar nepakankamai veiksmingas problemų sprendimas lemia tai, kad Lietuvoje nėra užtikrinamas tinkamas, tarptautiniuose ir nacionaliniuose teisės aktuose nustatytas vaiko teisių ir jo teisėtų interesų apsaugos, vaiko gerovės lygis.

Atsižvelgdama į ataskaitiniais metais atliktus tyrimus bei pastebėtas problemas, vaiko teisių apsaugos kontrolierė pateikė siūlymus vaiko teisių apsaugos padėčiai gerinti, pavyzdžiui, neatidėliotinai vykdyti institucinės vaikų iki 3 (4) metų globos reformą, pertvarkant sutrikusio vystymosi kūdikių namus iš asmens sveikatos priežiūros į socialinės globos įstaigas; plėtoti socialinių paslaugų socialinės rizikos šeimoms ir jose augantiems vaikams infrastruktūrą ir prieinamumą savivaldybėse; spręsti psichologinės pagalbos vaikui ir psichologo dalyvavimo teisiniuose procesuose užtikrinimo problemą, spręsti atskirose savivaldybėse ypatingai aktualią ikimokyklinio ugdymo paslaugų prieinamumo problemą ir kt. Kai kurie iš pateiktų siūlymų yra atspindėti Lietuvos Respublikos Seimo nutarimo „Dėl vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus 2012 metų veiklos ataskaitos“ projekte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų