REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatoriai premjerui: mokesčių sistemos pertvarką rengusi darbo grupė patyrė fiasko

A. Butkevičius: ši Vyriausybė per pusmetį padarys tiek, kiek jūs nepadarėte per 4 metus

Antradienį vykusiame Premjero Algirdo Butkevičiaus susitikime su opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijų Seime atstovais pastarasis pasigedo konstruktyvumo, o susitikimą inicijavusių opozicinių partijų atstovai sakė taip ir neišgirdę atsakymų į savo klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime Premjeras tvirtino, kad akivaizdūs teigiami poslinkiai jaunimo įdarbinimo srityje, stabilizavosi emigracija, iš mirties taško pajudėjo renovacijos programa, suskaičiuotos ir perskirstomos dar nepanaudotos ES paramos lėšos .

REKLAMA

,,Jeigu nebūtų sureaguota, būtume praradę apie 700 mln. litų. Visi asignavimai yra peržiūrimi“, – sakė Ministras Pirmininkas. Jis teigė, kad jau paskelbti konkursai paraiškoms šilumos ūkio pertvarkai, ,,regioninės plėtros programoms taip pat jau paskelbtas paraiškų primėmimas už 400 mln. litų“, ir pridūrė, kad netolimoje ateityje bus sukurta nemažai naujų darbo vietų.

Susitikime konservatorius Jurgis Razma klausė, kaip sekasi rengti mokesčių sistemos pertvarką. ,,Jūs sudarėte darbo grupę, paskyrėte vadovą, kuris asmeniškai tiesiogiai jums pavaldus, nustatėte terminus (...). Dabar lyg ir šalinatės nuo to produkto, kurį pateikė darbo grupė“, – svarstė konservatorius klausdamas, ar Premjeras neketina nusišalinti nuo darbo grupės, ir pridūrė: ,,Ar jūs pripažįstame visišką politinį fiasko mokesčių sistemos srityje? Kas dabar šį Vyriausybės prioritetą įvykdys?“

REKLAMA
REKLAMA

,,Jokio šalinimosi nuo darbo grupės nėra. Darbo grupei buvo pavesta atlikti analitinį darbą. Darbo grupei jokiu būdu nebuvo nurodyta pateikti pasiūlymus, kokia turi būti mokesčių sistema Lietuvoje. Ši darbo grupė buvo sudaryta iš specialistų, analitikų, nežiūrint į politinę ideologiją. Paskui, vadovaudmiesi analitikų atliktu darbu, politikai svarsto, kokius priimti politinius sprendimus, kad neatsitiktų taip, kaip anksčiau, kai pirma buvo priimti politiniai sprendimai, o tik tada galvojama, kokios bus pasekmės“, – įgėlė konservatoriams Premjeras. Jis pridūrė, kad jau iki liepos 1 dienos Seimui bus pateikti pirmojo etapo pasiūlymai, kurie turėtų įsigalioti nuo kitų metų pradžios, o kitas paketas bus pateiktas rudenį, ir šie pakeitimai įsigalios nuo 2015 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suskaičiavo vieni kitų darbus

 ,,Jūsų pusės metų darbo rezultatas – dvi darbo grupės, kurioms skiriate daugiausia dėmesio, pateikė išvadas, tačiau jos padėtos į gilų stalčių. Sprendimai bus daromi neatsižvelgiant į tai, ką pasakė ekspertai. Iki gegužės 15 dienos žadama pateikti nacionalinę energetikos strategiją remiantis Jaroslavo Neverovičiaus darbo grupės išvadomis. Šiandien gegužės 20-ta, ir jokios strategijos mes Seime nematome. (...) Vieninteliai rezultatai, kuriuos matome per pusę metų – balandžio mėnesio duomenimis, nesurinkta į valstybės biudžetą daugiau kaip 100 mln. litų, nedarbo  mažėjimas labai aiškiai sustojo“, – priekaištus premjerui žėrė A. Kubilius. 

REKLAMA

,,Ar manote, kad jums gerai sekasi vadovauti Vyriausybei“? – klausė ekspremjeras.

Tačiau Premjeras A. Butkevičius neliko skolingas ir atsakė per visus ketverius metus nepastebėjęs, kad konservatoriai būtų turėję kokią nors strategiją.

,,Kalbant jūsų retorika, aš per ketverius jūsų valdymo metus jokios strategijos nepamačiau“, – pareiškė A. Butkevičius.

Abiem pusėms pritrūko konstuktyvumo

 Premjero ir Seimo opozicijos susitikime taip pat teirautasi, kokia Vyriausybės pozicija dėl skalūninių dujų gavybos, amžiaus statyba vadinamo stadiono Šeškinėje, Valdovų rūmų, ūkio ministrės Birutės Vėsaitės, įmonės ,,Versli Lietuva“ vadovų kaitos. Tačiau konstruktyvaus pokalbio neįvyko. Galiausiai premjeras, kreipdamasis į A. Kubilių ir kitus opozicijos narius, tiesiai paklausė; ,,Ar jūs norite kalbėti tik apie tai, apie ką jūs norite kalbėti?“

REKLAMA

Opozicijos lyderis A. Kubilius baigiantis susitikimui pareiškė: ,,Prabėjo pirmasis jūsų veiklos pusmetis, geriausiu atveju tokių pusmečių liko tik septyni (...) Bandėme įžiūrėti, kokiais rezultatais jūsų Vyriausybė per šį pusmetį pasižymėjo. Turime pasakyti, kad, be vis prasčiau surenkamo biudžeto, be nedarbo mažėjimo sustojimo, be išreklamuotų darbo grupių rezultatų padėjimo į stalčių, vienintelis dalykas, kur matome ryžtingą jūsų veiklą – vaikant gerai veikiančių agentūrų vadovybę. (...) Ar jums neatrodo, kad šis pussmetis parodė, jog vežimas vis labiau klimpsta, vlstybės reikalai nejuda, greit pasitvarkoma tik ten, kur yra asmeniniai ir grupiniai interesai. Klausimas paprastas – ar jums neatrodo, kad vežimas stringa, nes žirgai, kuriuos pasikinkėte, nepatraukia arba traukia į priešingą pusę. Gal keiskite kai kuriuos žirgus?“ – ironiškai kalbėjo A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjero A. Butkevičiaus teigimu, diskusija taip pat vyko nekonstruktyviai, tačiau jis neliko skolingas ir konservatoriams pareiškė, kad jie tiek nepadarė ir per ketverius metus.

,,Manau, kad diskusija buvo nekonstruktyvi. (...) Ši Vyriausybė per pusmetį bus tikriausiai pasiekusi tiek, kiek jūsų nepasiekė per ketverius metus, jeigu kalbėtume apie sukurtą Energetikos ministeriją, kuri išleido daug pinigų, bet rezultatas yra nulinis“, – pareiškė oponentams Premjeras.

,,Yra šios Vyriausybės prioritetai. Jie bus pasiekti, įgyvendinti ir Lietuvos žmonės tai pamatys“, – baigiantis suisitikimui pareiškė A. Butkevičius.

Susitikime premjerui taip pat buvo įteikta apie 30 tūkst. pacientų organizacijų parašų, prašančių stabdyti sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio inicijuojamas reformas sveikatos apsaugos srityje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų