REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje žmonės 2012 m. daugiausia skundėsi dėl lyties, socialinės padėties ir amžiaus diskriminacijos, – teigiama Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) ataskaitoje, kurią antradienį svarstys Seimas.

REKLAMA
REKLAMA

LGKT pernai nagrinėjo 203 diskriminacijos atvejus: buvo pateikti 189 skundai bei atlikta 14 tyrimų savo iniciatyva. 2011 m. nagrinėta 170 diskriminacijos atvejų – 157 skundai bei 13 tyrimų savo iniciatyva.

REKLAMA

Pasak ataskaitos, 2012 m. daugiausia skundų gauta dėl lyties diskriminacijos – 63 (31,5 proc.). Dėl socialinės padėties gauta 30 skundų (15 proc.), o dėl amžiaus – 26 skundai (13 proc.). Taigi tris penktadalius skundų sudarė galimi pažeidimai dėl lyties, socialinės padėties ir amžiaus. Iš kitų diskriminacijos pagrindų 18 skundų gauta dėl negalios (9 proc.), 8 dėl tautybės (4 proc.), 6 dėl kalbos (3 proc.), 6 dėl religijos (3 proc.), 4 dėl etninės priklausomybės (2 proc.), 2 dėl seksualinės orientacijos (1 proc.), 1 dėl įsitikinimų ir pažiūrų (0,5 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

LGKT duomenimis 2012 m. padaugėjo skundų dėl lyties, socialinės padėties, negalios, religijos ir įsitikinimų o sumažėjo dėl amžiaus, tautybės, kalbos ir seksualinės orientacijos.

Vyrai 2012 m. dėl visų diskriminacijos pagrindų pateikė 51 proc. skundų (moterys 49 proc.). Daugiau skundų iš vyrų gauta 2000, 2009, 2011 ir 2012 m. „2012 m. išliko ir stiprėjo nepageidaujama tendencija, kad dėl diskriminacijos daugiausia skundžiasi didmiesčių gyventojai: 2012 m. vilniečiai pateikė 68 proc., o kauniečiai 16 proc. visų skundų (iš viso 84 proc.). Palyginimui, 2011 m. iš dviejų didžiausių miestų gauta 73 proc. skundų (53 proc. iš Vilniaus ir 20 proc. iš Kauno). Regionų gyventojai dėl įvairiausių priežasčių – nusivylimo, baimės ar kitų – ne tik nerašė skundų Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai, tačiau vangiai lankėsi specialiai jiems rengiamuose seminaruose apie lygias galimybes įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia skundų dėl galimų pažeidimų buvo pateikta darbo santykių srityje – 78 (2011 m. buvo 54). Krizės metu didžiausios problemos išlieka darbe – kreipimųsi dėl darbo santykių gerokai padidėjo ir skundai dėl diskriminacijos darbe 2012 m. sudarė jau pusę visų tyrimų. Dėl valdžios ir valdymo institucijų veiklos skųstasi 38 kartus, dėl prekių ir paslaugų – 32 kartus. Mažiausiai skundų gauta dėl švietimo įstaigų veiklos – 7 (buvo 11)“, – rašoma LGKT astaskaitoje.

Vertinant praėjusius metus, anot LGKT, teigtina, jog krizės padariniai Lietuvoje dar neabejotinai jaučiami, nes žmonės ir toliau jaučiasi nesaugūs ir aiškina biją pateikti skundą dėl diskriminacijos ir taip užsitraukti darbdavio ar bendradarbių nemalonę. 2012 m. toliau daugėjo diskriminuojančių darbo skelbimų internete. Skelbimuose dažniausiai buvo teikiama pirmenybė tam tikro amžiaus ar lyties valytojams, vairuotojams, vadybininkams, administratoriams, apsaugos darbuotojams. Ženkliai padaugėjo anoniminių pasiteiravimų dėl teisių apribojimų. Konsultuotasi ne tik dėl galimos diskriminacijos, bet ir įvairiais kitais teisiniais klausimais (darbo ir šeimos teisės, žmogaus teisių, privataus gyvenimo ir kt.).

Ataskaitą parlamentui turėtų pristatyti Aušrinė Burneikienė (Lygių galimybių kontrolierė, pavaduojanti Vaiko teisų apsaugos kontrolierių).  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų