REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Margarita PŪDŽIUVIENĖ 

Pasak Petro Juknos, sąvartynas Tauragės rajono aplinkos apsaugos agentūrai žinomas keletą metų.

REKLAMA
REKLAMA

Likęs nuo tarybinių laikų

Krūvą šiukšlių Pryšmantų kaime šalia laukuose esančių protėvių kapų radęs Tauragės teritorinės darbo biržos direktorius Mindaugas Macas šiukšlyno nuotraukas paskelbė socialiniame tinklalapyje „Facebook“. Vyras pasakojo krūvą atliekų aptikęs lankydamas savo tėvų gimtinę.

REKLAMA

Vietovę aplankėme ir mes, lydimi Petro Juknos, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės r. Aplinkos apsaugos agentūros vyr. specialisto, vyresn. aplinkos apsaugos inspektoriaus. Maišai buitinių atliekų, statybinės medžiagos, šiferis, padangų krūvos ir bioskaidžios atliekos, medžių, krūmų šakos riogsojo maždaug 3 arų plote. Kaip sakė P.Jukna, palyginus su matytais savavališkais sąvartynais, šis yra didelis.

Vytautas Juška, Žygaičių seniūnas, nurodė, kad šio sąvartyno uždarymu turėjo pasirūpinti TRATC. Esą jie rengė projektą, į kurį jis yra įtrauktas, finansavimas gautas, tačiau TRATC jo niekaip neprisiruošia likviduoti.

REKLAMA
REKLAMA

– Pinigus gavo, turėjo surengti viešąjį konkursą vežėjams išrinkti, tačiau šiukšlės kaip buvo, taip ir liko, – sakė seniūnas.

„Nepateko į sąrašą"

TRATC su seniūnu nesutinka – esą Pryšmantų sąvartyną sutvarkyti buvo paprašyta per vėlai – projekto vykdymui finansavimas jau buvo gautas. Projektu, kuriuo buvo numatytas 12-os sąvartynų sutvarkymas, besirūpinusios Editos Vaitkienės, TRATC Plėtros skyriaus vadovės, teigimu, tvarkytos tik tos teritorijos, kurios buvo sąraše. Esą šį sąrašą tikrino ir pildė Aplinkos apsaugos agentūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Nežinau jokio sąrašo. Nieko mes nesudarinėjom, – tvirtino Romas Jurgelionis, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjas. – Tai seniūnas per vėlai susizgribo nurodyti šį sąvartyną TRATC'ui.

Priremtas prie sienos Žygaičių seniūnas V.Juška pasipiktino:

– Mes nepavėlavom. Laiku nurodėme sąvartynus, kuriuos reikėtų tvarkyti. Ne mus reikia kaltinti, o stovinčius „aukščiau“ – Savivaldybę, – dūrė pirštu seniūnas.

Pasirodo, sutvarkė

Savivaldybę kaltinti linksta ir TRATC'as. Svarstydama apie tai, kodėl Pryšmantai nepateko į likviduojamų senų sąvartynų sąrašą, E.Vaitkienė sakė, kad nors jis buvo žinomas nuo senų laikų, tačiau sąvartynų sąrašą dar 1999 metais pildę Savivaldybė klerkai jį turbūt pamiršo.

REKLAMA

Painiava ėmė aiškėti TRATC Plėtros skyriaus vadovei dar kartelį pervertus projekto dokumentus. Ji peržvelgė visų Tauragės rajone sutvarkytų sąvartynų sąrašą ir rado „nelaimingąjį“, Pryšmantų sąvartyną. Pasirodo, jis sutvarkytas.

Tai kodėl ten stūkso šiukšlės? Juk finansavimas sąvartyno sutvarkymui, kaip sako V.Juška, buvo gautas.

– Nežinau, kodėl ten yra šiukšlių. Seniūnas 2012 metų gegužės 4 d. projekto rangovams, buvusiai „Pirekai“ (dabar, UAB „LitCon“), savo parašu patvirtino, kad iš teritorijos atliekos yra išvežtos, – sakė E.Vaitkienė.

REKLAMA

Seniūnas gi tvirtino, kad dėl susikaupusių šiukšlių savo kaltės neįžvelgia. Anot jo, seniūnija ne kartą sąvartyną valė, tačiau žmonės šiukšles vis tiek veža. Sakė apie projekto vykdymą jis apskritai nežinojęs, todėl ir parašą ant dokumento, kad šiukšlės yra išvežtos, suraitęs ne iškart.

– Pirmą kartą rangovams paprašius pasirašyti aš nesirašiau, mes nuvykom į vietą – šiukšlių buvo nedaug, gal apie 150 kubinių metrų. Pareiškiau, kad nepasirašysiu, nes apie tai, kad bus tvarkomas šis sąvartynas, apskritai nežinojau. Niekas manęs neįspėjo. Kitą dieną paskambinusi E.Vaitkienė irgi rekomendavo nesirašyti, o praėjus pusmečiui jos nuomonė pasikeitė. Man pasakė, kad sąvartynas sutvarkytas ir reikia pasirašyti, – pasakojo seniūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seniūnas sakė nežinantis, kas tuo metu pateikė dokumentą pasirašyti. O ir parašą ant dokumento seniūnas dėjo nepatikrinęs – sutvarkytas tas sąvartynas ar ne.

Vakar V.Juška patikino ieškosiąs priemonių šiam sąvartynui sutvarkyti.

Redakcijai nei su UAB „Pireka“, nei su „LitCon“ vadovais susisiekti vakar nepavyko.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų