REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Grigolytė, LRT.lt

Delsimą apsispręsti dėl energetinių projektų bei mokesčių politikos opozicinių partijų vadovai Andrius Kubilius ir Eligijus Masiulis įvardija kaip didžiausias naujos valdžios klaidas.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas svarbiausias problemas jie įvardija skirtingas: E. Masiulis baisisi naujojo sveikatos apsaugos ministro veikla, o A. Kubilius įtaria, kad dėl partinių interesų yra prasidėjęs susidorojimas su jaunais profesionalais.

REKLAMA

Neapsisprendimas – esminė bėda

Praėjusios Vyriausybės vadovas A. Kubilius, pasakodamas, ką darytų kitaip nei dabartinė Vyriausybė, pirmiausiai išskiria delsimą apsispręsti dėl energetikos projektų, mokesčių politikos.

„Galima būtų vardinti daug sričių, ką mes darytume kitaip, tai buvo išdėstyta ir mūsų rinkimų programoje. Pabrėžčiau keletą paprastų dalykų. Pirmiausiai, skirtingai nei dabartinė valdžia, neatidėliočiau svarbiausių sprendimų tolimai ir nežinomai ateičiai, vis kuriant įvairias naujas darbo grupes, o po to tų darbo grupių išvadas dedant į gilų stalčių“, – sakė Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius įvardijo, kad visų pirma omenyje turi svarbiausius energetinius projektus. „Elektros reikaluose Vyriausybė niekaip neapsisprendžia, nors Seimas buvo pavedęs parengti gegužės 15 dienai, bet jo vis dar nėra. Be abejo, ir sprendimai mokesčių politikoje, dėl kurios darbo grupė pateikė kai kuriuos gana racionalius sprendimu, bet Vyriausybė blaškosi, palieka verslą miglotoje nežinioje, kas jam sukelia papildomų rūpesčių. Dėl to nesurenkamas biudžetas, nemažėja bedarbystė“, – komentavo A. Kubilius.

Labiausiai kritikuoja sveikatos apsaugos ministrą

Praėjusią kadenciją valdančiojoje koalicijoje buvusių liberalų vedlys E. Masiulis pirmiausiai kritikuoja dabartinio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio užmojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sunku pasakyti, kad (dabartinė Vyriausybė – red. past.) išvis ką labai daro. Pradėčiau nuo to, kad galiu pasveikinti aplinkos ministrą, jo aktyvų veikimą ir pateiktus sprendimus dėl teritorijų planavimo supaprastinimo, taip pat dėl daugiabučių renovacijos. Tai tie darbai, kurių nepadarė buvusi Vyriausybė, – pripažino Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis. – Kalbant apie kritišką požiūrį, kritikos labiausiai nusipelno sveikatos apsaugos ministras su savo, sakykime, labai kontroversiškais pareiškimais ir iniciatyvomis, skaldančiomis tiek medikų, tiek pacientų bendruomenę“.

REKLAMA

Šios iniciatyvos, E. Masiulio įsitikinimu, diskriminuoja privačias gydymo įstaigas, įtraukia į Sveikatos apsaugos ministerijos patariamąją kolegiją sau palankias pacientų organizacijas ir pašalina nepalankias. „Dabar ministro veikimas yra nešantis daugiau žalos nei naudos“, – mano liberalų vedlys.

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas E. Masiulis taip pat pasigenda aiškios Vyriausybės vizijos energetikoje ir mokesčių politikoje. „Abiejose šiose srityje daug šurmulio, vienas kitam prieštaraujančių pareiškimų, bet aiškaus sprendimo, ar Lietuva turės atominę elektrinę, ar ne, kaip bus apsirūpinama energetiniais resursais, neturime. Mokesčių politikoje savotiška diskreditacija yra tai, kad patys politikai skeptiškai žiūri į dalį savo sudarytų darbo grupių pasiūlymų. Šios dvi sritys yra labai svarbios, ir taip neatsakingai elgtis negalima“, – sakė E. Masiulis.

REKLAMA

Įžvelgia susidorojimą ir interesus

Konservatorių lyderis, kaip antrą dalyką, ką darytų kitaip nei dabartinė valdžia, paminėjo svarbių Lietuvai organizacijų vadovų darbą.

„Tikrai neatleidinėčiau gerai dirbančių, jaunų profesionalų, ypač grįžusių iš užsienio. Dirbančių taip, kad jų vadovaujamos agentūros tikrai pasiekė rezultatų, o jie vis tiek yra stumiami iš darbo. Tai, mano manymu, yra antra didžiulė klaida, ir ne tik dėl vieno ar kito konkretaus vadovo atleidimo, bet dėl bendro klimato, kuris po tokių jausmų imamas jausti. Matyt, dėl partinių interesų yra susidorojimas su jaunais profesionalais tam, kad tą vietų užimtų partijai lojalūs žmonės, kurie galbūt vykdytų politiką, kuri nebūtų tokia skaidri, kokia buvo vykdoma iki šiol“, – įtaria A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat sakė, kad neleistų atsirasti tokioms iniciatyvoms, kaip Ūkio ministerijos parengtos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos. „Jos sudaro galimybes vėl grįžti prie labai neskaidrių ir labai valstybei brangiai galinčių kainuoti viešųjų pirkimų“, – mano ekspremjeras.

Kai kurie darbai tęsiami

A. Kubilius sakė matąs dabartinės Vyriausybės veiksmų, kurie gali būti įvardijami kaip praėjusios valdžios darbų tęstinumas.

„Energetikoje tikrai Vyriausybei linkėtume sėkmingai užbaigti mūsų pradėtus darbus, tiek dėl dujų (suskystintų gamtinių dujų – red. past.) terminalo, tiek dėl elektros jungčių. Bet čia reikia labai efektyvaus vadovavimo. Kartais ir nedidelės smulkmenos gali virsti didelėmis problemomis“, – įsitikinęs A. Kubilius.

REKLAMA

Ekspremjeras teigė sveikinąs dabartinės valdžios pasiryžimą įsivesti eurą 2015 m. „Tik vėlgi, norėtųsi matyti šalia to ryžto ir kokių darbų, ne vien naujų darbo grupių kūrimą“, – palinkėjo A. Kubilius.

E. Masiulio teigimu, kadangi naujoji valdžia dar gyvena pagal praėjusiosios parengtą biudžetą, veiklos tęstinumas užtikrinamas finansavimo prioritetuose.

„Kažkiek to tęstinumo galima pastebėti susisiekimo, transporto srityje, vykdomi tie patys europiniai, Lietuvai svarbūs projektai, kurie buvo pradėti. Kalbant apie suskystintų duju terminalą ar elektros jungtis, manau, taip pat kažkokių didelių permainų nėra“, – sakė E. Masiulis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų