REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pažabos ilgalaikius paramos gavėjus

Seimas pritarė pakeitimams, kad piniginę socialinę paramą gautų tik tie asmenys, kuriems jos iš tiesų reikia. Priimtas ir priemonių paketas, turintis skatinti žmones dirbti, o ne gyventi iš pašalpų. Tai turėtų užkirsti kelią piktnaudžiavimams.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, pataisos savivaldybėms suteiktų daugiau teisių skirstant paramą. Ar taip bus iš tiesų, neaišku. Naujosios pataisos įsigalios nuo birželio 1 dienos.

REKLAMA

Panevėžio miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Zita Ragėnienė pakeitimų kol kas nekomentuoja – jie dar nepaskelbti „Valstybės žiniose“. Valdžios pastangos suteikti savivaldybėms daugiau teisių skirstant paramą, jos manymu, nėra tokios, kokių reikėtų. Z. Ragėnienės teigimu, dabar savivaldybės neturi priėjimo prie Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenų bazės, negauna informacijos, kiek asmuo turi santaupų banke.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, įstatymai numato buities sąlygų tyrimus, atliekamus apsilankius žmogaus namuose. Pasak pavaduotojos, tai reikalinga, tačiau savivaldybės kol kas neturi galimybės išnaudoti visų priemonių. Z. Ragėnienė teigiamai vertino valdžios norą paskatinti renovaciją. Numatyta, kad būsto savininkui, gaunančiam kompensaciją už šildymą, atsisakius dalyvauti svarstant ir priimant sprendimą dėl daugiabučio atnaujinimo, artimiausią šildymo sezoną kompensacija bus sumažinta 50 procentų, o nuo kito šildymo sezono ji trejus metus nebus teikiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Z. Ragėnienės įsitikinimu, tai labai geras dalykas, nes gaunantieji valstybės paramą privalo turėti tam tikrų įsipareigojimų.

„Jeigu už šildymą mažiau moka, dažnam renovacija neįdomi“, – sakė ji. Dėl tokio požiūrion negaunantieji kompensacijos kartais netenka galimybės atnaujinti būstą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia: jei asmuo, gaudavęs piniginę paramą, įsidarbins ir jo pajamos viršys ne daugiau kaip 20 procentų gautos paramos dydžio, savivaldybė turės teisę nuspręsti, ar palikti socialinę pašalpą.

REKLAMA

Nedirbusieji ilgiau nei metus ir įsidarbinę pusę metų prie atlyginimo gaus 50 procentų buvusios piniginės paramos sumos. Šiuo metu tai taikoma tik ilgalaikiams bedarbiams, turintiems vaikų.

Nutraukus savo noru ar ne savo noru registraciją darbo biržoje, vėl kreiptis dėl paramos skyrimo bus leista tik po trijų mėnesių registracijos darbo biržoje.

Kiek kitokia tvarka bus ir gaunantiesiems būsto šildymo išlaidų kompensacijas. Dabar kompensacija buvo mokama, jei žmogus yra deklaravęs gyvenamąją vietą būste, kuris įregistruotas kaip gyvenamosios patalpos. Teigiama, kad būna, kai žmogus persikrausto gyventi kitur, pavyzdžiui, į sodo namelį. Tad savivaldybėms suteikiama teisė spręsti, ar tokiam skirti būsto šildymo išlaidų kompensaciją.

REKLAMA

Bedarbiai nesumažintą piniginę paramą gali gauti 36 mėnesius. Žinoma, kad neretai žmonės visą tą laiką ir neieško darbo. Nuo birželio 1-osios įsigaliojus naujosioms pataisoms, parama bus mokama metus, paskui bus atitinkamai mažinama, pavyzdžiui, praėjus 24 mėnesiams bus sumažinta 30 procentų, o 36 mėnesiams – 40 procentų.

Daiva SAVICKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų