REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senjorai apverkia suoliukus

Vakariniai ir naktiniai jaunimo „tūsai“ ant daugiabučių kiemų suoliukų lazda per kojas kirto senjorams. Vis daugiau daugiaaukščių namų bendrijų dėl ramybės suoliukus nupjauna. Senoliai, išėję išnešti šiukšlių ar grįždami iš parduotuvės, nebeturi kur prisėsti pailsėti, atgauti jėgų, kad pasiektų savo viršutiniuose aukštuose esančius butus. Ką jau kalbėti apie popietes ant suoliukų besišnekučiuojant su savo bendraamžiais.

REKLAMA
REKLAMA

Įkalino namuose

Laikus, kai prie kiekvienos laiptinės stovėjo suoliukai, senukai mena su nostalgija. Tiesa, tada jiems prisėsti ant jų nebuvo labai aktualu, o dabar, kai slegia metų našta, norėtų, bet nebėra ant ko. Neseniai trijų suoliukų nebeliko ir pačiame miesto centre esančiame kelis namus – Ukmergės g. 11, Ukmergės g. 13, J. Basanavičiaus g. 2 ir Elektros g. 6 – jungiančiame kieme.

REKLAMA

Pasak Ukmergės gatvės 11-ajame name gyvenančios garbaus amžiaus Sofijos (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi), vieną dieną atėjo Panevėžio butų ūkio įmonės meistrai ir nupjovė suoliukus.

Pasipiktinusiems senjorams jie paaiškino turintys gyventojų raštišką prašymą, jis pasirašytas keturių minėtų namų bendrijų pirmininkų.

Anksčiau dėstytoja dirbusiai, inteligentiškai poniai Sofijai skaudu, kad senolių niekas nepasivargino atsiklausti, tarsi jie būtų tuščia vieta.

REKLAMA
REKLAMA

„Suprantu: gyventojai nebenorėjo, kad kieme rinktųsi jaunimas, kuris ir išgeria, ir pašūkauja, ir prišiukšlina. Bet gal buvo galima problemą spręsti kitaip: samdyti valytoją, drausminti jaunimą“, – svarstė moteris.

Ponios Sofijos teigimu, dabar išėjo taip, kad už jaunimo nuodėmes nubaudė senjorus. Jie priversti tūnoti namuose, nebegali pabendrauti.

Gyventojai neteko kantrybės

Ukmergės gatvės 11-ojo namo pirmininkė Ineta Binkytė sako, kad suoliukai stovėjo ne jų namui paskirtoje teritorijoje ir ne ji buvo jų likvidavimo iniciatorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manęs prašė pasirašyti aplinkinių namų gyventojai. Sutikau, nes puikiai žinau, kas darydavosi ant tų suoliukų vakarais ir naktimis. Ten vykdavo orgijos: jaunimas gerdavo, keikdavosi, mušdavosi ir dar, matyt, kai kuo užsiimdavo.

Žmonės vakare bijodavo namo pareiti, naktimis negalėjo miegoti, nuolat kviesdavo policiją. Kiek tai galėjo tęstis?“ – kalbėjo pirmininkė.

Panevėžio butų ūkio direktorius Gintaras Ruzgys patvirtino, kad buvo gautas minėtų namų bendrijų prašymas nupjauti suoliukus.

Direktoriaus teigimu, tokie prašymai nėra dažni, nes bendrijos tai gali padaryti ir be įmonės leidimo.

REKLAMA

„Kiek bendrijų nusipjovė suoliukus, mes duomenų nerenkame, bet pasižvalgius po daugiabučių kiemus akivaizdu, kad jų mažėja. Senjorai, žinoma, dėl to patiria nepatogumų. Bet ką daryti visiems kitiems gyventojams? Suoliukai daugiabučių kiemuose tapo jaunimo išgertuvių vietomis“, – „Sekundei“ teigė direktorius.

Tai jis žino iš ir savo patirties. G. Ruzgys gyvena daugiabutyje netoli miesto centro.

„Mano namo gyventojai kenčia ir suoliukų nenupjauna tik dėl senjorų“, – sakė jis.

Atnaujins kelias dešimtis suoliukų

Panevėžio butų ūkis iš miesto Savivaldybės gavo lėšų sutaisyti 65 vadinamuosius bendrojo naudojimo suoliukus įvairiose vietose.

REKLAMA

„Panevėžio būsto“, administruojančio 54 namus, direktorė Virginija Čiurlienė prašo Savivaldybės pinigų prie šių namų esantiems suoliukams atnaujinti. Jos skaičiavimu, tam reikėtų apie 5000 litų.

Pasak direktorės, suoliukai pastarąjį kartą buvo tvarkyti prieš ketverius penkerius metus, tad yra gerokai aplūžę, nusitrynusiais dažais.

„Panevėžio būstas“ irgi gauna gyventojų prašymų nupjauti suoliukus. Praėjusią savaitę to pageidavo vieno Staniūnų gatvės namo įgaliotinis. Žmogus direktorės prašė išlaikyti konfidencialumą, nes nuogąstavo, kad susilauks vyresnio amžiaus kaimynų pasmerkimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybė nenori kištis

Savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vedėjas Antanas Karalevičius „Sekundei“ teigė, kad turėti suoliukus ar jų atsisakyti – tik pačių daugiabučių namų bendrijų reikalas. Pasak jo, daugiabučiams paskirtos teritorijos, parengti detalieji planai. Gyventojai yra savo namų teritorijų šeimininkai, tad gali jose tvarkytis kaip tinkami.

„Ant suoliukų, esančių prie namų, dažniausiai sėdi ir triukšmauja juose gyvenantis jaunimas. Tėvai turi spręsti, ką daryti: drausminti juos patys, samdyti apsaugą ar panašiai“, – mano vedėjas.

REKLAMA

A. Karalevičius svarstė, kad niekada taip nebus, jog priėmus kokį nors sprendimą visiems būtų gerai. Pasak jo, Savivaldybė pastaruoju metu iš gyventojų sulaukia priekaištų, kam įmonė „Panevėžio gatvės“ taiso vadinamoje valdiškoje žemėje pastatytus suoliukus, nes esą ant jų sėdės triukšmadariai. O kiti piktinasi, kad pavargę neturi kur pailsėti.

Inga SMALSKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų