REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2013 m. gegužės 20 d., Šiauliai. Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Šiaulių AVMI) informuoja, kad Šiaulių AVMI specialistai tikrino, kaip vienoje apskrities sveikatos priežiūros įstaigų apmokestintas paskirstytasis pelnas. Įstaigos savininkui nuo 2008 m. išmokėta 552 tūkst. litų. Juos privati sveikatos priežiūros įstaiga sutaupė iš pajamų už paslaugas, kurios finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, ir, kaip leidžiama, išmokėjo savininkui. Tačiau įstaiga 2008 m. deklaravo 97 tūkst. litų didesnę sumą, tekusią savininkui, nei buvo tikrovėje, o daugiau kaip 46 tūkst. litų įmonės lėšų atiteko asmeninėms reikmėms.

REKLAMA
REKLAMA

Manipuliuojant 2008 m. ir 2009 m. skirtingais mokesčių tarifais, 2009 m. bandyta sumažinti savininkui tenkančius mokėtinus mokesčius ir gauti dar didesnę naudą. Maža to, paaiškėjo, kad sveikatos priežiūros įstaigoje nuo 2008 m. iki 2011 m. išleista asmeninėms reikmėms daugiau kaip 46 tūkst. litų. 2008 m. už 17 tūkst. litų įsigytas baldų komplektas, 2009 m. mokėta už kilimus, MP3 grotuvą, slidinėjimo drabužius, ne vieną porą batų, stalo teniso ir futbolo stalus, apklotus, statybines medžiagas. 2010 m. – dar ir už maisto prekes, o 2011 m. – ir už dviračius.

REKLAMA

„Visos tos prekės, kaip buvo nustatyta, naudotos ne bendrovės darbe, o buvo skirtos savininko asmeniniams poreikiams tenkinti. Toks mokesčių vengimo būdas nustatytas bendrovėje, kurioje susumavus 2008 m. turėtą ir gautą pelną, įmonės savininko pajamoms buvo galima priskirti beveik 730 tūkst. litų ir – kaip parodė patikrinimas - daugiau nei 90 proc. pajamų gaunama iš ligonių kasų, ir mažiau nei dešimtadalį užsidirba pati įstaiga“, - sako Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pelningai dirbanti bendrovė patikrinimo metu pateikė patikslintas Gyventojams išmokėtų išmokų, pagal mokesčio mokėjimo tvarką priskiriamų B klasės pajamoms*, pažymas (forma FR0471). Jose deklaruota, kad savininkui 2008 m. teko 526 tūkst. litų, 2009 m. – 97 tūkst. litų. Nuo 2009 m. kovo iki 2012 m. birželio jam, buvusiam įmonės savininkui – dabar bendrovės akcininkui, išmokėta 111 tūkst. litų dividendų, nuo kurių įstaiga sumokėjo 17 tūkst. litų gyventojų pajamų mokesčio ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų. Pats gyventojas deklaravo ir sumokėjo gegužės 15 d. dar 18 tūkstančių litų mokesčio.

Šiaulių AVMI primena, išsamią informaciją mokesčių klausimais teikia Mokesčių informacijos centras trumpuoju numeriu 1882. Mokesčių informacijos centro teikiamos konsultacijos yra įrašomos ir prilyginamos rašytinėms. Taip pat apie mokestinius pažeidimus, neapskaitomas pajamas, atlyginimus „vokeliuose“ mokesčių inspekcijai galima pranešti trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, užpildžius anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankius Mokesčių inspekcijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų