REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva vėl ketina nustebinti visą Europos Sąjungą (ES), kai po kelių mėnesių pradės pirmininkauti šios organizacijos Tarybai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiam tikslui šalis skirs netgi daugiau milijonų nei anksčiau pirmininkavusi Airija.

Pelkėje besikapstanti Lietuva nori prieš Europos biurokratus pasirodyti pakelta galva. Pirmininkavimui ES Tarybai mūsų šalis skirs net apie 213 mln. litų. Po daugiau nei 70 litų iš kiekvieno mūsų kišenės. Tai, aišku, oficialūs skaičiai. Realiai jie bus kur kas didesni, nes dažniausiai tautai pateikiama viena sąmata, o paskui ji išsipučia „dėl nenumatytų atvejų“.

REKLAMA

Pabaiga bus kaip visada

Kaip rodo istorija, nenumatyti atvejai – tai visokie vadinamieji atkatai. Galima drąsiai teigti, kad bent penktadalis Lietuvos pirmininkavimo išlaidų nusės į privačias kišenes dėl išpūstų kainų ir panačių machinacijų.

Po metų kitų prokurorai gal ir pradės kokį tyrimą dėl pinigų iššvaistymo, bet viskas baigsis kaip visada. Pavyzdį jau turime, kai rengėme projektą „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“. Milijonai litų buvo iššvaistyti akivaizdžiai, tačiau neseniai prokuratūra paskelbė neradusi pažeidimų. Na, iš kur jų bus? Ranka ranką plauna, visi dalijasi, visiems gerai.

REKLAMA
REKLAMA

Panašiai buvo ir prieš Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II vizitą į Lietuvą. Tada prezidentūra už ketvirtį milijono litų įrengė „Versace“ tualetą, kuriuo Jos Didenybė net nepasinaudojo. Tai gal nors dabar leiskite kiekvienam lietuviui bent kartą į metus jame pasiusioti?

Va, kaip pas mus gražu, klestime

Dėl pirmininkavimo ES Tarybai į didžiules skolas įklimpęs Vilnius, kaip iš šalies biudžetas, skiria milijonus. Gražina namus, gatves, kuriomis važinėms ES klerkai. Ką mes bandome apgauti? Save? Juos?

Vėl grįžtame į sovietinius laikus ir bandome parodyti „aukštiems svečiams“, kokia graži Lietuva? Be oficialių renginių, atseit, parodysime fasadinę sostinės pusę, pristatysime Lietuvos kultūrą, jos praeitį, dabartį, ateitį. ES biurokratams tai bus labai įdomu, jie bus apstulbę ir grįžę į savo gimtąsias šalis visiems dar kokį dešimtmetį ir tešnekės apie Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėl neriame į tą pačią pelkę, kai atvažiuojant Daliai Grybauskaitei į kokį kaimą, vietos valdžia puola viską „dezinfekuoti“, tvarkyti šaligatvius, šluoti gatves ir iš viešų vietų vyti visokius „degradus“?

Kuklumas negiriamas niekada?

Tuo labiau kad metų metus valdžia neranda milijoninių lėšų mokyklų renovacijai, o kaimuose jos viena po kitos išvis uždaromos. Nėra pinigų ir daugeliui vaikų skyrių ligoninėse renovuoti, nėra už ką siųsti juos gydyti į užsienį, trūksta lėšų tinkamam jų laisvalaikio organizavimui vasarą.

REKLAMA

Nėra užtektinai pinigų gatvėms tvarkyti, pensijoms kelti, pašalpoms, naujoms darbo vietoms kurti. Ir taip – be galo.

Tačiau pasirodyti prieš dešimtis tūkstančius eurų per mėnesį uždirbančius ES biurokratus turime už ką. Ir niekam nesvarbu, kad iš to nauda bus minimali. Bent kiekvienam iš mūsų – nulinė.

Ar nebūtų buvę geriau, jei pasirengti pirmininkavimo ES Tarybai Lietuva būtų skyrusi daug mažesnę sumą, patį minimaliausią biudžetą, o ne didesnį nei daugiau pasiekusios šalys, ir taip išdidžiai parodžiusi, kad neataušus krizei mūsų valstybė turi kur dėti pinigus – į įvairius socialinius, ekonominius bei kitus projektus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų