REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų poilsį lems tėvų piniginė

Artėjant vasarai galvojama apie turiningą vaikų poilsį, tačiau toks nėra prieinamas kiekvienam, ypač jei šeimoje kelios atžalos. Jas į stovyklas išleisti gana brangu, net jeigu siūlomos nuolaidos. Kas išgali, vaikų poilsio stovyklų dairosi užsienyje. 

REKLAMA
REKLAMA

Pinigų šiek tiek daugiau

Panevėžio miesto savivaldybė socializacijos programoms paskirstė 43 tūkst. litų, iš jų vasaros programoms – 25,5 tūkst. litų. Finansinė parama išdalyta 23 vaikų vasaros poilsio projektams, bet nė vienas negavo tiek, kiek prašė.

REKLAMA

Daugiausia lėšų skirta Kūno kultūros ir sporto centro programai „Judėk, sportuok – sveikas būk“ – 4 000 litų ir miesto Savivaldybės viešosios bibliotekos projektui „Vasara su knyga miesto bibliotekose“ – 2 000 litų. Vaikai bus užimti įvairiai – kai kur po keletą valandų per dieną, kitur – nuo ryto iki vakaro.

Socializacijos programos visų išlaidų nepadengs, tad organizatoriai prašys ir rėmėjų, ir tėvų pagalbos. Kiek vaikų lankys tokias stovyklas, kol kas neaišku.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai sunku pasakyti, kiek ateis, kai prašoma 3 600 litų, o gaunama 600 ar norima 10 000, bet skiriama 1 000 litų“, – paaiškino Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiasis ugdymo įstaigų specialistas Vladas Taučius.

Vis dėlto tikimasi, kad užsiėmimą vasarą turės apie 7 000 vaikų. Pernai socializacijos programoms buvo skirta 8 000 litų mažiau, tačiau net ir esant šiek tiek daugiau lėšų šiemet stacionarios vasaros stovyklos pinigų nesulauks.

Pasak V. Taučiaus, taip pasielgta norint per atostogas užimti kuo daugiau vaikų. Anksčiau socializacijos programoms būdavo skirta ir apie pusę milijono litų, tad į visas tris Panevėžio rajone esančias stovyklas siųsdavo po 100 miesto vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikisi įtraukti visus

Panevėžio rajonas socializacijos programoms šiemet skyrė 25 tūkst. litų – keliais tūkstančiais daugiau nei pernai. Pinigams gauti buvo parengti 38 projektai, o juos pateikė 26 organizacijos – bibliotekos, mokyklos, kultūros centrai ir kt.

Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Skaidrutė Kriukienė sako, kad vien tik vaikų vasaros poilsiui pinigų Savivaldybė neturi, tad jis bus organizuojamas per socializacijos programas.

„Negalima sakyti, kad lėšos skirtos vasaros poilsiui – projektai bus tęsiami ir jai pasibaigus“, – teigė specialistė.

REKLAMA

Atrenkant projektus buvo žiūrima, kiek pinigų teks vienam vaikui, ar organizatoriai turi rėmėjų. Norima, kad vaikai ką nors nuveiktų, projektas būtų ilgalaikis, be to, pageidaujama, kad poilsiautojų nereikėtų maitinti. Tad daugiausia bus dienos stovyklų arba bus organizuojami didesni renginiai. Numatyta į projektus įtraukti 2 288 rajono vaikus. Galimybė dalyvauti juose yra visiems. Pavyzdžiui, tikimasi, kad ėriškiečių projektas užims 80 vaikų – tiek jų yra gyvenvietėje.

S. Kriukienės teigimu, ar tai pavyks, priklausys ir nuo to, kas bus organizuojama, ar bus sugebama pritraukti atostogautojus. Projektuose numatyta veikla ir socialiai remiamų šeimų ar rizikos grupių vaikams.

REKLAMA

Siūlo ir nuolaidų

Panevėžio rajone yra trys stacionarios vaikų vasaros stovyklos. Poilsis jose kainuoja ne vieną šimtą litų, tačiau norinčiųjų stovyklauti atsiranda. Tuo labiau kad taikomos ir tam tikros nuolaidos. Moksleivių poilsio stovyklos „Trimitas“ administratorės Emilijos Gudelionienės teigimu, šiemet laimėtas konkursas, tad bus finansuojamas projektas T.A.P.K. Kelialapiams bus taikoma 30 procentų nuolaida. Dešimt dienų šioje stovykloje kainuos 385 litus, o ne 550 litų. Planuojama priimti apie 340 vaikų.

Administratorė apgailestavo, kad miesto Savivaldybė neberemia vaikų poilsio. Anksčiau skirdavo apie 10 tūkst. litų ir šeimoms tai būdavo ne toks jau ir menkas palengvinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šimtui miesto vaikų būtume galėję kelialapio kainą sumažinti šimtu litų“, – kalbėjo ji.

Vaikų poilsio stovyklos „Vaikystės šilelis“ direktorė Daiva Arelytė sako, kad šiemet suplanuotos trys poilsiaujančiųjų pamainos po 400 stovyklautojų. Taigi per vasarą stovykloje turėtų pailsėti daugiau nei 1 000 vaikų.

Jos teigimu, tėvai jau domisi, skambina. Kelialapio kaina – 440 litų. Pasak direktorės, Panevėžio rajono socialiai remtinų šeimų vaikams taikoma nuolaida, bet tokių kelialapių skaičius ribotas.

Išgali išleisti į užsienį

Įvairių vaikų poilsio stovyklų apstu ne tik Lietuvoje. Ilsėtis į kitą šalį dažniausiai vyksta visa šeima, tačiau 12–16 metų paauglius panevėžiečiai drąsiai išleidžia vienus stovyklauti užsienyje. Tai gana populiaru.

REKLAMA

„West Express“ Panevėžio filialo vyresnioji vadybininkė Violeta Pauliukaitė-Žukienė teigė, kad į tokias stovyklas keliaujama lėktuvu ar autobusu. Pastarosios kelionės pigesnės. Tačiau ne visada jas renkamasi vien dėl finansinių išskaičiavimų – tai tiesiog įdomu. Važiuojant autobusu organizuojami žaidimai, dalyvaujama grupinėje veikloje.

Žmonės, vadybininkės tvirtinimu, tarptautines stovyklas renkasi norėdami pagilinti kalbos žinias, pabendrauti su įvairių šalių atstovais. Renkantis daugiausia įtakos turi kaina ir data. Taip pat atsižvelgiama į programą, siūlomą patogumo lygį.

REKLAMA

Populiariausios stovyklos Slovakijoje, Italijoje, Bulgarijoje. Pasak V. Pauliukaitės-Žukienės, pigiausia dabar būtų ilsėtis Slovakijoje. Devynios dienos, į kurias įskaičiuota ir kelionė autobusu, kainuotų apie 1 000 litų. Brangiausia būtų skristi į stovyklą Sicilijoje ar ilsėtis žemyninėje Italijoje. Tai kainuotų apie 2 000 litų.

„Lietuvos stovyklos irgi nėra pigios“, – mano vadybininkė.

Vaikai stovykloje vyksta į ekskursijas, pramogų parkus, aplanko įdomius istorinius objektus. Tai pramoginės ir pažintinės stovyklos. Siūlomas ir specifinis poilsis – kalbų stovyklos. Šias užsakyti reikia iš anksto. Jas paprastai renkasi vyresni moksleiviai, kurie planuoja mokytis užsienyje.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų