REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien, gegužės 19-ąją, Mirusiųjų nuo AIDS atminimo dieną, ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija „Demetra“ su partneriais rengia ŽIV testavimo akciją. Visi norintys prie Geležinkelio stoties esančio McDonald‘s restorano galės nemokamai vos per vieną minutę išsitirti, ar nėra užsikrėtę žmogaus imunodeficito virusu.

REKLAMA
REKLAMA

Mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena visame pasaulyje minima trečiąjį gegužės sekmadienį. Šiemet, jubiliejinė 30-ji, pasitinkama su šūkiu „Solidarizuokimės“.

REKLAMA

„Šių metų tema akcentuojame, kad bendruomenių solidarumas yra svarbus siekiant efektyvesnio atsako į ŽIV epidemiją. Šią dieną šalių vyriausybės, neaplenkiant ir Lietuvos, kviečiamos ženkliau remti efektyvias prevencijos priemones, nes tik sujungę finansinius išteklius ir kartu veikdami galime tikėtis geresnių rezultatų. Šiuo metu ES kontekste Lietuva atsilieka“, – pabrėžia asociacijos „Demetra“ prezidentė Svetlana Kulšis.

REKLAMA
REKLAMA

Asociacija „Demetra“ šią dieną pasitinka su ŽIV testavimo akcija, nes tai viena pagrindinių ŽIV prevencijos priemonių, o šis tyrimas nemokamai vis dar sunkiai prieinamas. Greitasis ŽIV tyrimas užtrunka vos minutę – specialistas iš piršto paima lašą kraujo ir jį tiria specialiais reagentais. Ar nėra užsikrėtęs ŽIV, žmogus sužino iš karto. Testo patikimumas – 99,96 procento, jo atlikimui naudojami vienkartiniai instrumentai.

Akcijos, kuri prasidės 15 valandą, metu atvykusieji nemokamai gaus ir sargių, ir dovanėlių. Šalia Raudonojo kaspino – tarptautinio prevencijos ir solidarumo su užsikrėtusiais ŽIV, sergančiais AIDS žmonėmis simbolio, kiekvienam mirusiam nuo AIDS šalies žmogui atminti bus uždegta žvakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greitaisiais ŽIV testais, kuriuos Lietuvai teikia tarptautinė organizacija AIDS Healthcare Foundation (AHF), iki gegužės 1 d. ŽIV statusą sužinojo 2,587 žmonės, iš jų 34 tyrimo rezultatas buvo teigiamas. Iš viso pagal AHF finansuojamą projektą „Ištyrimas ir gydymas“ nuo 2011 m. „Demetra“ nemokamai atliko daugiau kaip 20 tūkst. ŽIV testų ir išdalijo per 150 tūkst. apsaugos priemonių (prezervatyvų).

ULAC duomenimis iki 2013 m. balandžio 1 d. Lietuvoje nustatyti 2097 ŽIV užsikrėtę asmenys. 142 žmonės mirė nuo AIDS. Panašios akcijos šiandien vyks ir kituose Lietuvos miestuose – nuo 12 iki 16 val. Jaunimo parke, Alytuje, nuo 12 iki 16 val. Santarvės aikštėje, Visagine, o rytoj nuo 12 iki 18 val. prie fontano Laisvės alėjoje, Kaune. Visi norintys čia taip pat vos per 1 minutę galės nemokamai ir anonimiškai išsitirti dėl ŽIV.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų