REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Irma Janauskaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė žada, kad per 6 metus Lietuvoje bus sukurta 150 tūkst. naujų darbo vietų, o jaunimo nedarbas sumažės perpus. Tiesa, kaip viso šito bus pasiekta, kol kas neaišku. Buvę bedarbiai sako: kas iš tų darbo vietų, jeigu alga bus juokinga; o kad pats turėtum, iš ko pradėti verslą ir dar įdarbintum kitus, pirmiausiai turi padirbėti nelegaliai, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Bendras nedarbas Lietuvoje pirmąjį ketvirtį – 13 proc., jaunimo nedarbas – arti 23 proc. Situacija nuo pernai 1-ojo ketvirčio – beveik nepasikeitusi, bet darbo biržoje nuolat besilankantys žmonės sako, kad dabar, priešingai nei tik smogus krizei, jau ramiau, panikos nėra.

REKLAMA

Padėti veržiasi užimtumo programą rengianti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Ji planuoja nuo kitų metų iki 2020 metų gerokai pagerinti nedarbo rodiklius.

„Jaunimą, kuris niekur nedirba ir nesimoko – šiandien yra 11,4 procentų. Ketiname per įvairias programas, per mūsų bendrą darbą šį skaičių sumažinti iki 6 proc. Taip pat būtų sukurta maždaug apie 150 tūkst. darbo vietų“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Priekaištų dėl bedarbių gausos ne pirmi metai yra ir mokymo įstaigoms – jaunimas esą negauna reikalingų žinių ir praktikos. Akademinės bendruomenės atstovai sako, kad programos nuolat tobulinamos, bet gyvenimas eina greičiau nei pakeitimai švietimo įstaigose.

„Situacija yra margoka. Tačiau bendras įvertinimas, lygis, be abejo, yra gerintinas. Mes neturime nei rimtos patirties iki šiol, nei rimtos sistemos“, – sako M. Romerio universiteto profesorius Vladimiras Gražulis.

„Aišku, yra svarbu darbo vietos. Bet būtina atkreipt dėmesį, kad ne darbo vietos dėl darbo vietų, o darbo vietos dėl pajamų. Dėl didelių, pakankamų pajamų. Tokiu būdu daugiau dėmesio reikia skirti darbo užmokesčio politikai“, – sako Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius Boguslavas Gruževskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su tuo, kad žemos pajamos mažina motyvaciją dirbti, sutinka ir buvę bedarbiai, dabar turintys nuosavą verslą. O pradėti jį, nepaisant esamos valstybės paramos, tebėra sunku.

Konkrečias priemones, kaip sumažinti bedarbių, Vyriausybei numatoma pateikti kitą mėnesį. Didinti užimtumą Lietuva įsipareigojusi Europos Sąjungai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų