REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas įdomiausių dalykų per krepšinio rungtynes – stebėti trenerio veiksmus ir emocijas. Vieni jų – karštakošiai, šaukiantys ant visų, kiti – tylūs, santūrūs, akmeniniais veidais stebintys, kas vyksta.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausiais Europos strategais laikomi serbas Željko Obradovičius ir italas Ettore Messina išsiskiria savo elgesiu per rungtynes. Du krepšinio genijai, tačiau visiškai skirtingi charakteriai. Vienas jų į rungtynes ateina kaip į karą, nevengia spardyti reklaminius stendus, laužyti derinių lenteles, keiktis, mėtyti replikas ne tik savo komandos žaidėjams, bet ir teisėjams.

REKLAMA

Kitas – griežto tono, o daugiausia iš jo galima sulaukti nebent mostelėjimo ranka. „Emocijų proveržis – vienas didžiausių silpnumo požymių krepšinyje“ , – ne kartą yra sakęs Maskvos CSKA vyriausiasis treneris E. Messina. Nors sakoma, kad lietuviai yra santūraus būdo ir retai rodo emocijas, to negalima pasakyti apie kai kuriuos šalies krepšinio specialistus. Balsas.lt pristato vienus emocingiausių mūsų šalies trenerių.

REKLAMA
REKLAMA

L. Šalkus: vyrą galima „pasiųsti“, moters – niekada

Emocingiausio trenerio titulą Lietuvos moterų krepšinyje be konkurencijos laimėtų Kauno rajono „Hoptrans-Sirenų“ vyriausiasis treneris Linas Šalkus. Draugiškos replikos krepšininkėms ir teisėjams – tai tik maža dalis emocijų, kurias per rungtynes rodo panevėžietis, o reakcija į prastą auklėtinių žaidimą ar nevykusias atakas verta geriausio mimo nominacijos.

Atokvėpio pertraukėles Kauno rajono ekipos strategas išnaudoja be paliovos braižydamas būsimų atakų schemas. Per paskutines Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) rungtynes treneris nustebino dar vienu akibrokštu – lyg niekur nieko atsisukęs į fotografą metė repliką: „Padarėte paso nuotrauką? Nes maniškis nebegalioja.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsimintiniausiomis rungtynėmis strategui tapo vykusios vasario 1-ą dieną, kai už replikas rungtynių arbitrams dvi technines pražangas per kelias sekundes užsidirbęs L. Šalkus buvo išvytas iš aikštelės. Tačiau net teisėjų sprendimas neprivertė trenerio palikti savo komandos – jis nusprendė rungtynes pratęsti žiūrovų tribūnoje ir įsitaisęs šalia savo auklėtinių vadovavo žaidimui.

„Visada bandau susitaikyti su aplinka. Juk man – nebe aštuoniolika, reikia galvoti, ką sakai, būti gerokai taktiškesniam ir nuolaidesniam, nes dirbu su moterimis. Visi pažįstami puikiai žino mano charakterį, prie manęs taip pat reikia prisitaikyti. Vyrą galima ir „pasiųsti“, o moters – niekada, net jokių bandymų negali būti. Jas reikia kartais ir paguosti, ir paglostyti“, – teigė L. Šalkus. Paklaustas, ar yra pravirkdęs moterį, jis suskubo paneigti: „Niekada neteko ir tikrai nenorėčiau, kad taip atsitiktų.“

REKLAMA

V. Šeškus: nemėgstu neteisybės

Visada emocingas ir į rungtynes kaip į mūšį einantis Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ketvirtos vietos laimėtojas bei pernai geriausiu šalies treneriu pripažintas „Prienų“ strategas Virginijus Šeškus neslepia, kad emocijos visada padaro savo.

„Stengiuosi išlikti santūrus ir taktiškas. Tačiau būna visaip“, – prisipažino krepšinio specialistas. Taip apie prieniškį sako ir žurnalistai, su kuriais treneris visada bendrauja maloniai, nesvarbu, ar po saldžių pergalių, ar po skaudžių pralaimėjimų.

REKLAMA

„Po Naųjųjų metų gavau tik vieną techninę pražangą, – juokėsi V. Šeškus. – Ir pradėjo sekti mano baterijos. Kartais į rungtynes išbalansuotas. Ypač kovo mėnesį, kai prasidėjo tos lemiamos rungtynės. Atrodo, laikaisi, bet vis tiek pratrūksti.“

Paklaustas, koks yra gyvenime, treneris neslėpė, kad labiausiai nemėgsta neteisybės: „Man dažnai nepatinka, kai akivaizdus dalykas yra ne taip traktuojamas. Tada ir prasideda tas mano „šou“. Teisėjai nešvilpia tyčia dėl ko nors, bet jiems taip išeina.“

T. Pačėsas: kartais persistengdavau

Priekabus, įžūlus, netvardantis emocijų ir nenustygstantis vietoje – tokią nuomonę apie buvusį Gdynės „Prokom“ ekipos vyriausiąjį trenerį lietuvį Tomą Pačėsą susidarę tiek krepšinio teisėjai, tiek žaidėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu VTB Vieningoje lygoje dirbantis T. Pačėsas buvo tikra rakštis mačų arbitrams, nes nesibodėjo pirštu parodyti į jų daromas klaidas. Už kandžias replikas ir išsišokimus ne kartą buvo baustas techninėmis pražangomis.

Prieš dvejus metus strategas įsivėlė į skandalą su lenkų teisėjais – esą aštriais pasisakymais pažeidė šalies lygos reglamentą. „Jei mano skundas nebus patenkintas, paduosiu Lenkijos krepšinio lygą ir Lenkijos krepšinio sąjungą į teismą. Nesiliausiu rašęs apie problemas ir neigiamus reiškinius, susijusius su Lenkijos krepšiniu“, – tuo metu tvirtino emocingasis treneris.

REKLAMA

Emocijas jis liedavo ne tik ant teisėjų, bet ir ant auklėtinių. Dažnai šie nuleidę galvas it baikštūs ėriukai su baime išklausydavo trenerio priekaištus. „Kartais tikrai persistengdavau, – prisipažino T. Pačėsas. – Bet nesakau, kad buvau neteisus.“

Ūmiu būdu garsėjantis strategas žaidėjus auklėjo ne tik žodžiais, bet ir fiziniais veiksmais – griebdamas už rankos ar stumteldamas. Trenerio muštro mokyklą perėjo ir „Houston Rockets“ puolėjas Donatas Motiejūnas.

Tiesa, T. Pačėsas Lietuvos talentui skyrė itin didelį dėmesį – 22 metų krepšininkas tuomet tapo pagrindiniu „Pokom“ komandos varikliu. Kaip buvo „auklėjamas“ D. Motiejūnas, galima išvysti ir internete išplatintame vaizdo įraše.

REKLAMA

K. Kemzūra: gyvenime esu ramus

Tylus, ramus, santūrus ir netuščiažodžiaujantis – tokį visi prisimena buvusį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiąjį trenerį Kęstutį Kemzūrą.

Kitokį jį išvydome per 2011 metų Europos krepšinio čempionatą Lietuvoje, kai stratego nervai neišlaikė įtampos. Rungtynėse su Ispanijos nacionaline komanda Lietuvos rinktinė pirmame kėlinyje atsiliko 14 taškų ir teisėjų sprendimais nepatenkintas K. Kemzūra žengė į aikštę.

Raminti trenerį suskubo jo asistentas Robertas Kuncaitis, tačiau šį K. Kemzūra stumtelėjo. Netikėtas veiksmas buvo plačiai aprašytas žiniasklaidos priemonėse. Žinoma, po rungtynių strategas iš karto kolegos atsiprašė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo momentas. Jis tada tikrai buvo supykęs dėl tos akimirkos, bet aš atsiprašiau“ , – praėjusius dvejiems metams teigė rinktinės treneris.

„Sužaidė emocijos. Jis pasitaikė paprasčiausiai ne laiku ir ne vietoje. Gyvenime esu ramus, tačiau patys žinome, kaip nutinka per rungtynes, kai neišlaiko nervai“ , – sakė K. Kemzūra.

Po išplatinto vaizdo įrašo – atleidimas

Rutgerso universiteto komandos vyriausiasis treneris Mike'as Rice'as, nepraėjus nei parai po išplatinto skandalingo vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip jis grubiai elgiasi su savo auklėtiniais buvo atleistas iš pareigų. Žaidėjų veiksmais nepatenkintas strategas juos stumdydavo, keikdavo, užgauliodavo homoseksualine tematika, mėtydavo į juos kamuolius, spardydavo. Toks trenerio elgesys šokiravo visą pasaulį.

REKLAMA

Buvęs NBA krepšininkas Erickas Murdockas surinko vaizdo medžiagą. Gruodį dalį jos pamatė universiteto sporto direktorius Timas Pernetti. Rice'as buvo suspenduotas trejoms rungtynėms ir nubaustas 50 tūkst. JAV dolerių bauda.

„Aš buvau atsakingas už trenerio Rice'o reabilitaciją, – teigė Pernetti. – Maniau, sprendimas jam leisti reabilituotis bus geras, bet klydau. Dirbsiu toliau, kad Rutgerso bendruomenė susigrąžintų tikėjimą mumis.“

Ekipos vyriausiuoju treneriu jis tapo 2010 m. kovą, kai pasirašė penkerių metų kontraktą. Tai trečiasis Rice'o sezonas, per kurį treneris turėjo uždirbti 700 tūkst. JAV dolerių.

Beje, ESPN iš interneto svetainės youtube.com pašalino vaizdo medžiagą, kurioje užfiksuoti grubūs trenerio metodai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų