REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinio Teismo nutarimas dėl socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo sistemos įrodo, kad sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio iniciatyvos dėl pertvarkų šalies sveikatos sektoriuje yra antikonstitucinės.

REKLAMA
REKLAMA

„Sveikatos apsaugos ministras V. Andriukaitis su savo reformų planais patyrė fiasko, o jo dangstymasis Konstitucija, kaip paaiškėjo, neturi pagrindo. Tą įrodo Konstitucinio Teismo nutarimas, kuriame aiškiai ir nedviprasmiškai įvardyta – gyventojai turi teisę rinktis sveikatos priežiūros paslaugas tiek valstybinėse, tiek privačiose įstaigose, šios paslaugos gyventojams turi būti prieinamos, be to, valstybė turi užtikrinti sąžiningą konkurenciją sveikatos sektoriuje, vengiant bet kokių diskriminacinių principų“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas Gintaras Steponavičius.

REKLAMA

KT savo nutarime pasisakė dėl valstybės įgaliotos institucijos sutarčių dėl iš privalomojo sveikatos draudimo lėšų finansuojamų paslaugų teikimo: „Tokių sutarčių sudarymo tvarka turėtų būti grindžiama objektyviais, iš anksto žinomais nediskriminaciniais kriterijais, kuriais nebūtų paneigta sąžiningos konkurencijos laisvė, kiti Konstitucijoje įtvirtinti Lietuvos ūkio principai.“

KT nutarime taip pat rašoma: „(...) sveikatos priežiūros paslaugos, apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, gali būti teikiamos tiek valstybės ir savivaldybių įstaigų ir įmonių, tiek privačių įstaigų ir įmonių, sudariusių sutartis su Valstybine ar teritorinėmis ligonių kasomis“.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas taip pat nutarė, kad, „atsižvelgiant į tai, kad (...) privalomojo sveikatos draudimo lėšos yra ribotos, įstatymų leidėjui kyla pareiga nustatyti tokį sveikatos priežiūros paslaugų finansavimo privalomojo sveikatos draudimo lėšomis teisinį reguliavimą, (...) kad, nepaneigiant valstybės priedermės remti privačia nuosavybės teise pagrįstas visuomenei naudingas ūkines pastangas ir iniciatyvą, sąžiningos sveikatos priežiūros įstaigų konkurencijos, sveikatos priežiūros paslaugų vartotojo (paciento) teisės pasirinkti sveikatos priežiūros įstaigą, būtų užtikrinta aukšta šiomis lėšomis finansuojamų sveikatos priežiūros paslaugų kokybė ir pakankamas prieinamumas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Patvirtina, kad dalis sveikatos apsaugos ministro sumanytų reformų yra antikonstitucinio pobūdžio. Aišku viena – ministras savo nepamatuotais pareiškimais ir ketinimais sukėlė sumaištį ir įtampą sveikatos sektoriuje. Tikimės, kad KT nutarimas neleis sveikatos sektoriuje padaryti didesnės žalos ir įpareigos atsižvelgti į sveikatos priežiūros paslaugas norinčių rinktis gyventojų interesus“, – teigė G. Steponavičius.

Liberalas G. Steponavičius mano, kad V. Andriukaičio teiginiai, jog KT nutarimas suteikia pagrindo toliau vykdyto ministro planuojamas reformas, yra visiškai nepagrįsti ir vertintini kaip bandymas paneigti akivaizdų KT sprendimą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų