REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Draudikų statistika rodo, kad automobiliai automatine pavara kur kas saugesni nei mechanine. Remiantis bendrovės BTA duomenimis, 83 proc. fiksuotų eismo įvykių sukėlė automobilių mechanine pavara vairuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

„Įvertinus bendrovės statistiką, galima teigti, kad automobilių su automatinėmis pavarų dėžėmis vairuotojai yra kur kas atsargesni, nes gali skirti daugiau dėmesio eismui, keliui, aplinkai, atidžiau stebėti šalia važiuojančias transporto priemones”, - teigia ne gyvybės draudimo bendrovės BTA Žalų reguliavimo departamento Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

REKLAMA

Pasak specialisto, skirtingų transporto priemonių grupių sukelti įvykiai iš esmės nesiskiria, tačiau galima pastebėti, kad automobilių su mechaninėmis pavarų dėžėmis vairuotojai neretai patenka į įvykius, kai vos pradėjus automobiliui judėti, jis netikėtai užgęsta ir taip sukuriama avarinė situacija. Tokiu atveju kartais įvažiuojama į sankryžą ir sustojama, kai niekas iš eismo dalyvių to nesitiki arba staiga sustojama kryptingame automobilių sraute, bei tokio netikėto sustojimo nesitiki iš paskos važiuojančios transporto priemonės vairuotojas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia A. Žiukelis, automobilių su automatinėmis pavarų dėžėmis vairuotojai neretai supainioja pedalus bei vietoje stabdžių paspaudžia akseleratorių, to pasekoje automobilis atsitrenkia į vartus, sieną, kitą automobilį, arba atvirkščiai – paspaudžiamas stabdis, to nesitikint iš paskos važiuojančio automobilio vairuotojui. Pasitaiko ir atvejų, kai supainiojamos pavarų svirties padėtys – tuo metu, kai norima važiuoti atgal, įjungiama važiavimui į priekį skirta padėtis ir įvyksta eismo įvykis, kažkur atsitrenkiama. Arba atvirkščiai, važiuojama atgal, kai reikia - pirmyn.

Remiantis bendrovės duomenimis, už eismo įvykius dažniau atsakingi būna vairuotojai vyrai (65 proc. atvejų). Užfiksuota, kad moterys sukelia autoįvykius 35 proc. atvejų. Pasak specialistų, iš dalies tai susiję su tuo, kad vyrų, kurie draudžia automobilius, yra gerokai daugiau nei moterų. Taip pat vyrai dažniau renkasi automobilius mechanine pavara, o moterys dažniau vairuoja automobilius automatine pavara. Draudikų duomenimis, 2012 m. dauguma moterų, kurios pernai savo automobilius draudė bendrovėje, vairuoja automobilius automatine pavarų dėže (70 proc.), tuo tarpu atitinkamai trys ketvirtadaliai vyrų – automobilius mechanine pavara.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų