REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Selemonas Paltanavičius, LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Gyvename tokį metą, kai sunku pasakyti – esame pavasarį ar jau žengiame į vasarą. Iš tikro kol kas pavasaris, ir ne todėl, kad tai liudija kalendorius. Staigūs ir į rekordinius panašūs gegužės pirmosios pusės karščiai, sakytum, buvo iš anksto suplanuoti ir skirti ištaisyti pavasario pradžios nuklydimus.

REKLAMA
REKLAMA

Iš tikro jie per labai trumpą laiką prižadina viską ir visus. Labai greitai, tiesiog žaibiškai, pakėlė žolinius augalus, pažadino ir išskleidė medžių lapus. Tiesa, tokia skuba mums (nežinia, ar ir gamtai taip pat) sukėlė ir šiokių tokių nepatogumų. Visų pirma, labai greitai peržydėjo ir nubiro pavasario augalų žiedai. Jeigu manytume, jog nuo to nukentėjo tik gamtos grožis, nebūtų jokių problemų.

REKLAMA

Tačiau kiekvienas augalas kiekviena rūšis tokiu metu, kai įvairovė nėra labai gausi, turi svarbias užduotis – pamaitinti, aprūpinti tam tikros rūšies vabzdžių rūšies atstovus. Kol kas dar anksti daryti išvadas, bet gali būti, jog kai kurie vabzdžiai per ilgai šylant žemei nespėjo išsiristi iš žemėje glūdėjusių lėliukių ir į jiems siūlytą žiedų puotą nespėjo.

Ką tik stebėtojai pranešė apie paprastųjų grambuolių pirmąją bangą. Dirvožemyje 3–5 metus gyvenančios grambuolių lervutės ir lėliukės virsta suaugėliais vabalais. Jų pasirodymas dažnai kelia nuostabą. Iš tikro nuo žemės kylantys šimtai ar net tūkstančiai stambių vabalų gali atrodyti įdomiai.

REKLAMA
REKLAMA

Grambuoliai ten, kur jų yra gausu gali daryti žalą miško sodiniams, braškėms, vaiskrūmiams. Gamtoje juos medžioja, lesa ir ėda anaiptol ne visi gyvūnai. Matyt, kliūtimi yra stori chitininiai antsparniai ir kūną dengiančios plokštelės.

Pievose jau cypsi griežlės, ant krūmų tupinėja medšarkės, gieda raudongalvės sniegenos. Taigi paukščiai sugrįžo visi. Dabar jų namuose darbymetis. Tiesa, ne visiems jiems sekasi vienodai gerai. Gauname pranešimų, kad daug kur byra, krinta kregždžių lizdai.

Padėkime joms. Vietose, kur kregždutės suks lizdą prikalkime 10 cm pločio ir 15 cm ilgio lentutę – lentynėlę, ant kurios laikysis lizdas. Sakytum, nedidelis tas darbas, bet labai svarbi parama paukščiams, o mums – malonumas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų