REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gyventojams pradėjus aktyviau renovuoti daugiabučius namus, „Swedbank“ baigia skirstyti visą 20,7 mln. litų JESSICA fondo krepšelį. Atnaujinus susitarimą su Europos investicijų banku, gyventojai daugiabučių namų renovacijai gali gauti papildomą 41,4 mln. litų finansavimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmąjį renovacijos projektą „Swedbank“ finansavo 2011 metais, kuomet suteikėme paramą Kretingoje esančio namo atnaujinimui. Iš pradžių daugiabučių modernizacijos procesas sunkiai skynėsi kelią, nes bendruomenės skaičiavo renovacijos kaštus, gilinosi į finansavimo sąlygas ir lygino jas su prieš tai buvusios programos sąlygomis. Tačiau dabar galime sakyti, kad 2012 metais įvyko lūžis – pernai pasirašėme 20 naujų sutarčių ir pradėjome įgyvendinti finansavimo projektus Tauragėje, Molėtuose, Palangoje, Kupiškyje bei Šakiuose“, – sako „Swedbank“ Skolinimo smulkiam verslui skyriaus projektų vadovė Edita Rimokaitytė.

REKLAMA

„Swedbank“ specialistų teigimu, gyventojus renovuoti savo daugiabučius galėjo paskatinti kelis metus iš eilės gyventojų nedžiuginusios šildymo kainos. 2012 metais „Swedbank“ užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktoje apklausoje beveik 30 proc. šalies gyventojų nurodė, kad sutaupyti pinigai už šildymą būtų pagrindinis veiksnys, kuris nulemtų jų sprendimą renovuoti savo gyvenamąjį namą. Ketvirtadalis (24 proc.) gyventojų teigė, kad renovuoti būstą juos paskatintų ir valstybės finansinės paramos dydis.

REKLAMA
REKLAMA

„Natūralu, kad žmonėms svarbiausi racionalūs ir lengvai pamatuojami renovacijos naudos kriterijai. Tačiau praėjusiais metais pastebėjome ir tai, kad dauguma šalies gyventojų pradeda patys imtis iniciatyvos ir nelaukia, kol namo atnaujinimo projektų įgyvendinimą paskatins savivaldybės ar kitos institucijos. Manome, jog gyventojams svarbu ne tik mažesnės šildymo išlaidos, bet ir geresnės gyvenimo sąlygos ar didesnė jų nekilnojamojo turto vertė“, – tęsia E. Rimokaitytė.

„Swedbank“ duomenimis, 2012 metais gyventojams išduota vidutinė vieno buto paskolos suma pasirašius renovacijos kreditavimo sutartį siekia apie 7 tūkst. eurų arba 24 tūkst. litų. „Žinoma, tokia suma skaičiuojama nevertinant kompensacijos, kurią gauna gyventojai. Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, valstybės teikiama kompensacija siekia 30 proc. paskolos dydžio, todėl tikroji vidutinė vienam butui teikiamos paskolos suma yra apie 5 tūkst. eurų arba 17 tūkst. litų“, – akcentuoja E. Rimokaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiabučių modernizavimo projektus pagal programą „Jessica“ „Swedbank“ finansuoja jau trečius metus. Paskolos teikiamos iki 20 metų periodui su fiksuotomis 3 proc. palūkanomis. Daugiabučių renovacijos programoje gali dalyvauti visi fiziniai ir juridiniai asmenys, buto ar patalpos daugiabučiame name savininkai.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų