REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) įspėja dėl galimo tymų plitimo. Gegužės 13–15 d. Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija patvirtino apie dar keturis šios sunkios infekcinės ligos atvejus – susirgo 31–68 metų asmenys. Jie gydomi ligoninėje. Pirmasis tymų atvejis šiemet Lietuvoje, kai tymais susirgo vaikas, užregistruotas gegužės 7 d., gegužės 9 d. buvo užregistruoti dar 7 tymų atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

Iki gegužės 16 dienos šiemet iš viso Lietuvoje užregistruota 12 tymų atvejų: susirgo 3 vaikai ir 9 suaugusieji nuo 25 iki 68 metų amžiaus. Visi jie nebuvo skiepyti arba skiepyti tik viena tymų vakcina.

REKLAMA

Šiuo metu vykdomas epidemiologinis tyrimas, rašoma pranešime spaudai.

ULAC specialistai primena, kad viruso plitimą ir protrūkius sustabdyti galima tik vykdant sistemingą vakcinaciją, savavališkai nepažeidinėjant rekomenduojamų vaikų skiepų kalendorių schemų. Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų. Tymais vis dar labai dažnai sergama šalyse, kur skiepijimų apimtys nepakankamos.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje vaikai nuo tymų skiepijami 15 mėn. ir 6–7 m. amžiaus. Kad susidarytų ilgalaikis imunitetas tymų vakciną būtina įskiepyti bent du kartus. Suaugusiems, neskiepytiems nuo tymų ir nesirgusiems tymais, rekomenduojama pasiskiepyti. Ypač svarbu tai padaryti prieš keliaujant į užsienį.

Tymų infekcijos šaltinis – sergantis žmogus. Iš infekuoto asmens tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus, pradedant pirmomis ligos dienomis, iš viso 4–7 dienas. Pagrindinis perdavimo būdas – oro lašelinis. Tymams imlūs yra ir vaikai, ir suaugusieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligos inkubacinis periodas trunka 7–17, kartais – iki 21 dienos, prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu. Po 1–2 dienų pasireiškia bėrimas, pirmiausia – galvos srityje, vėliau „leidžiasi“ žemyn, apima liemenį, galūnes. Sergant tymais, dažnos komplikacijos, tai plaučių uždegimas, gerklų pakenkimas, rečiau – smegenų uždegimas – encefalitas.

Pernai Lietuvoje registruoti du įvežtiniai tymų atvejai – susirgo iš užsienio grįžusios motina ir dukra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų